İZ GAZETE - İz Web TV'de yayınlanan 'Özgür Coşkun ile Sektör' programının konuğu İzmir Milli Piyango ve Șans Oyunlar Bayileri Esnaf Odası Başkanı Paşa Çakmak oldu.

Geçtiğimiz günlerde İtalyan SİSAL A.Ș, 1 Haziran 2020 itibariyle Türkiye'deki milli piyango bayilerini kapatma kararı almış, İzmir Milli  Piyangocular Odası Başkanı Paşa Çakmak, bu konuya yönelik Konak'ta bir basın açıklaması yapmıştı. Paşa Çakmak, bu sistemle birlikte Türkiye'de 10.600 bayinin işsiz kalacağını ifade ederken, "Firma, bileti senin ayağına göndereceğim diyor. Tamam, genç nesil için normal ama 60 yaş ortalaması olan insanlarda zor. Onlar genelde akıllı telefon bile kullanmıyorlar. Ayrıca bu sistem sebebiyle Türkiye'de 10.600 bayi işsiz kalacak. Sistem kendine gelir belki ama bir anda o kadar bayinin kapatılması, 1939 yılından beri süren bir geleneğin yok edilmesi büyük bir sıkıntı" dedi.

'BÖYLE UTANMAZLIK GÖRMEDİM'

Türkiye'de milli piyango bileti alan insanların gitgide azaldığını ifade eden Çakmak, "Bir kere yanlış, yanlı haberler yayınlıyor, aklın hayalin almadığı şeylerle uğraşıyorsunuz. Sahte bilet haberleri yapıyorlar koca koca televizyonlar. 
İzmir'de bileti alan kazanan arkadaş baştan belli gibi haberler yayınlıyor. Devleti de işin içine katıyorlar, devletin işi yok da senin 20 bin TL'ne kaldı? Ben böyle utanmaz arlanmaz insanlar görmedim" dedi. 

'YENİ SİSTEME PİYANGO BAYİLERİ HAZIR DEĞİL' 

Paşa Çakmak, "Bu fonun kurulma amacı bir nevi devletin giderlerini düşürmek. Bizse fona karşılık  şubelerin açık kalmasını, en azından bir süreliğine açık kalmasını istiyoruz. Biz demiyoruz ki zarar yapsa bile kapatılmasın. Ama en azından sistem oturana kadar açık kalsın. Ayrıca biz üstümüze düşeni yapıyoruz, onlara karşı bir duruşumuz yok. İstediğimiz, geçiş dönemi olsun, insanları kaybetmeyelim, binlerce insan işsiz kalacak, kimseyi mağdur etmeyelim. Onları topluma kazandırmak için kurslar açarız, emeklilik zamanı gelmiş insanları emekli ederiz ama zamana ihtiyacımız var. Bizim devlete karşı duralım gibi bir derdimiz yok. 
Biz esnafız ve devletimizin yanındayız, diğer insanlar gibi. Ama Türkiyede'ki yeni sisteme milli piyango bayileri hazır değil" dedi.

'BUGÜNÜN ESNAFI YARININ İŞ ADAMI' 

Esnafı olmayan bir ülkenin başarılı olma şansı olmadığını ifade eden Çakmak, "Bugünün esnafı yarının iş adamı. O yüzden esnafımızın yanında durmalıyız. O yüzden basın açıklamasını yapmak ve sesimizi duyurmak zorundayız. Üyelerimize arkamızı dönemezdik, yoksa başkan olmanın bir anlamı yok.

'1 YIL ERTELEME İSTİYORUZ' 

Çakmak, kimsenin zarar etmesini istemediklerini ifade ederek, "Ama piyangocular bir yıl erteleme istiyor. Bizim isteğimiz belli bir zamana yayılsın. Bir de denetim serbestliğine imkan takılsın. Fona güveniyoruz. Bizim istediğimiz insanların işsiz kalmaması. Üyelerimiz de sakin olsunlar, gerekli görüşmeler yapılıyor. Fevri hareketlere gerek yok" dedi.

Editör: Haber Merkezi