AKP’nin 2011 genel seçimlerinde İzmir için açıkladığı 35 projeden biri olan ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlü (DSİ) tarafından yürütülen ‘Efes Antik Kanal Projesi’ çalışmalarına yöre halkından tepki geldi. Bölgedeki ağaçların köklenerek kurumaya terk edildiği çalışmalarda ayrıca birçok balık çeşidinin de yumurtlama alanı olan deniz yolu kapatıldı. Pamucak balıkçıları; her yıl Efes Selçuk Belediyesinin iş makineleri yardımıyla balıkçı teknelerinin denize çıkmasının ve balıkların yumurtlama alanının genişleterek denizle buluşmasının sağlandığını, ancak bu yıl hem balıkların hem de balıkçı teknelerinin denizle buluşmasının engellendiğini dile getirdi.

‘ACİLEN ÖNLEM ALIN!’

Balıkçılar olarak çalışmalara karşı olmadıklarını fakat her yıl belediye ekiplerinin yosun ve çeşitli cisimlerle kapanan tekne yolunu açtığını böylece hem teknelerin rahat şekilde denize girdiğini hem de balıkların yumurtlama alanına rahatça gelip yumurtasını bırakabildiğini aktaran balıkçılar, Antik Kanal çalışmalarının buna engel olduğunu vurguladı. Denizle buluşamayan ve ölmeye başlayan balıkların çok yakında yok olacağını kaydeden balıkçılar, yetkililerin acilen önlem almaları gerektiğini ifade etti.

‘YAZIK ETTİLER’

Bölgede bulunan çok sayıda iğde ağaçları ile uzun yıllar önce dikimi yapılan dev palmiye ve okaliptus ağaçlarının köklenerek kurumaya bırakılmasına da tepki gösteren balıkçılar, "Bir yandan proje yapıp bir yandan yıkmak doğru değil. Yıllardır Pamucak bölgesini süsleyen bu ağaçlara yazık ettiler. Köklenip başka bir yere ekilebilirdi ya da başka bir çözüm üretilebilirdi. Bizler balıkçılar olarak bu bölgeyi hep birlikte korumaya çalışıyoruz. Çünkü Pamucak bizim, Efes Selçuk bizim” ifadelerini kullandı.

İKİ YIL ÖNCE İHALEYE ÇIKILDI

DSİ 2. Bölge Müdürlüğünün açtığı ihaleyi, 20 Ekim 2018’de 20 milyon 666 bin lira ile Anatolia Mühendislik isimli şirket kazandı. Projenin ilk etabında antik limana yatların girişini sağlamak için Pamucak sahiline 600 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğinde giriş kanalı ve mendirek yapılacak, kanalın derinliği ise beş metre olacak. Ayrıca ilk etapta giriş kanalının üstüne bir karayolu köprüsü yapılacak. Teknelere kısa süreli park imkanı sağlayan yat limanının boyu 250, eni ise 100 metre olacak. İlk etap için doğal sit alanı olan bölgeye bin 620 kazık çakılacak. Projenin ikinci etabında ise Efes Antik Kenti’ne kadar olan kısımda temizlik çalışması yapılacak. Liman aslına uygun yeniden düzenlenecek. Kente giriş kapılarından biri limana taşınacak

Editör: Haber Merkezi