'Toprağına Sahip Çık' temasıyla İzmir'de düzenlenen Tarım Ormanın Geleceği Zirvesi'ne katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Pakdemirli, tarım sektörünün tüm çeyreklerde büyüme gösterdiğini söyledi. Üreticiye 12 yeni destek başlattıklarını, 32 desteğin de kapsamını genişlettiklerini belirten Pakdemirli, Dijital Tarım Pazarı'nın 5 buçuk ayda üye sayısının 62 bine, toplam cirosunun da 120 milyon liraya ulaştığını söyledi. Pakdemirli, ekonomik yatırımlar kapsamında 11 bin 552 projeye, 3,1 milyar lira hibe verdiklerini ve yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağladıklarını ifade etti.  2 bin liranın altında destek alan üretici kalmayacak şekilde bir düzenleme yaptıklarını belirten Bakan Pakdemirli, " İlk sene 2 bin liranın altında destek alanlar bir sonraki yılın bütçesinden 2 bin liraya tamamlanacak şekilde bunu formülize ettik" dedi.

'PANDEMİDE TARIMSAL ÜRETİM DURMADI'

Pandemi nedeniyle tüm dünyada bir anda kabuğuna çekilme ve hayatı durdurma konusunda aksiyon alındığına dikkat çeken Bakan Pakdemirli, pandemiden önce stokların arttırılması konusunda hazırlıklı olduklarını kaydetti. Pandemide tüm dünyada rafların boşaldığını gördüklerini anlatan Bakan Pakdemirli, "Burada gıda arzıyla ilgili bir problem yoktu ama tüketicini davranışını yönetmek gerekiyordu. En önemli kısım olarak, tüketici markete gittiği zaman o ürünü bulma koşulunu güttük. Tüm sektörlerle konuştuk ve 'Hazır olun' dedik. İyi bir hazırlık dönemi geçirdik. Tarımsal üretimimizin kesintisiz devam etmesi için çalıştık. Çiftçiye diplomatik pasaport verdik. Herkes evinde otururken üretimin durmaması için çiftçimiz dışarı çıktı. Birçok sektörün küçüldüğü dönemde ikinci çeyrekte tarım sektörü yüzde 4 büyüdü.  22 milyar TL'lik destek paketi vardı, bunun yüzde 80'ini ilk 6 aylık dönemde ödedik. İşini yapamayan çiftçilere maddi anlamda olabildiğince esneklik tanıdık.  Pandemide büyük bir problem yaşamadık. İnşallah bundan sonra da yaşamayacağız" dedi.

"Pandemide üreticiye desteği kesmedik, tarıma yeni paydaşlar kazandırdık" diyen Bakan Pakdemirli, tarım ürünlerinde 18 yılda toplam 73 milyar dolar dış ticaret fazlası olduğunu da kaydetti.

'TARIMSAL HASILADA YÜZDE 46 ARTIŞ'

Sağlıklı gıdanın vatandaşlara ulaştırılması için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirtip, bu konuda bilgiler de verdi. Bakan Pakdemirli, "İyi ile kötüyü ayıracağımız doğru bir düzen olmalı. Maksimum şekilde cezaları düzenliyoruz. Cezaların arttırılması için çalışıp bir süre sonra bazılarını meslekten men edecek yasaları uygulamaya geçireceğiz. Ambalajlı ürünlerde korku oluyor ister istemez. Kar hırsı buna neden oluyor" dedi.

Su tüketimi konusunda da alarm zillerinin tüm dünya için çaldığının altını çizen Bakan Pakdemirli, su odaklı üretimi ön planda tuttuklarını anlattı. Tarımın toplam hasıladan yüzde 6 pay aldığını ve toplumun yüzde 20'sinin tarımla uğraştığına dikkati çeken Pakdemirli, "Tarımsal hasılamız yüzde 46 artışta,

2017'de 189 milyar TL iken 2019'da 277 milyar TL'ye çıktı. Türkiye toprak kaynakları açısından çok aşırı zengin bir ülke değil. Dünyada 17. sıradayız. Birim alandan en çok hasılayı alma yönünde hep bir gayretimiz var ve bu anlamda Türkiye dünyada ilk 10 ülke arasına giriyor. Avrupa'da da lideriz. Tüm çeyreklere baktığınız zaman tarım büyüyor. Türkiye tarım ürünleri üreten, sağlıklı ürünler üreten güçlü altyapısı olan bir ülkedir. Tarımın paydaşlarına sürekli moral olarak vermek lazım. Bizim insanımız moralle çalışır. Yapabileceğimiz şeyler sınırlı, Hükümet olarak herhangi bir ürünü üretmiyoruz. Biz sadece üretilmesine destek oluyoruz. Destek bizden, gayret sizden, bereket Allah'tan diyoruz. Türkiye'yi büyük bir tarla gibi düşünürsek burayı planlamak için bizim elimizde sadece destekler ve yönlendirme var. Doğru iletişim ve yönlendirmeyle iyi neticeler alınabiliyor. 'Yüzde 45 tarımsal hasıla arttı' diyoruz. Bu destekle birlikte artan bir şey" dedi.

Tarım konusunun muhalefet tarafından speküle edildiğini savunan Bakan Pakdemirli şöyle devam etti:

"Türkiye 18 milyar dolar ihracatıyla 12 milyar dolar ithalatıyla net fazla veren ve kendine yeterli bir ülkedir. 2002'de 3.7 milyar dolar olan ihracatımız bu sene 18 milyara çıktı. 18 yılda toplam 220 milyar dolar tarım ürünü ihracatımız var. Birçok üründe dünyada ya birinci ya ikinciyiz. Su ürünlerinde 1 milyar dolar ihracat yapıyoruz. Bunu yurtdışından gelen bürokratlara söylediğimizde, 'Bunu nasıl yapıyorsunuz diyorlar'. Memleketimizin dört bir yanı sularla çevrili ve bunu da kullanmamız lazım. İnşallah önümüzdeki dönemde 2 milyar dolar hedefimizi yakalayacağız. Tohum ihracatımız 9 kat artışta, 17 milyon dolardan 150 milyon dolara kadar geldi. 'Saman ithal ediyorsunuz' diyorlar, bunların hepsi maalesef yalan söylemler. İthalatı söylediğiniz zaman 82 bin ton ihracatı da yanında söylemeniz lazım. Bu durumda Türkiye ithalatçı mı ihracatçı mı oluyor?"

İSRAFLA MÜCADELE

Türkiye'nin sağlıklı gıda üreten bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Pakdemirli, "Türkiye genetiği değiştirilmiş gıda (GDO) konusunda çok yüksek alarma sahip ülkelerden biridir. Bizim ciddi bir ihracatımız var. Sağlıklı gıda üretiyor olmak kısmını çok daha iyi pazarlamamız gerektiğini düşünüyorum. Gayri Safi Milli Hasılası yüksek ülkelerde sağlıklı gıdaya bir yönelim var. Bu konuda Türkiye'nin söz sahibi olması gerekli. Dünyadaki teknolojiyi de takip etmek gerekiyor. Bu konuda Avrupa'dan çok daha ileride bir müktesebatımız var. Diğer yandan da israfla mücadele ediyoruz. İster istemez gelirler artınca biraz daha tabağımızda daha fazla yemek bıraktık. Dünyada gıdanın üçtte biri çöpe gidiyor. Bunu kesebilsek açlık diye bir şey kalmayacak. Buna dikkat çekmek için gıdanı koru projesini yaptık. Birkaç hafta sonra herkesin ilgisini çekecek tasarrufa yönlendirecek bir şeyler yapacağız. Yüzde 2 tasarruf edebilsek 10 milyar TL kar edeceğiz" diye konuştu.

YANGINLA MÜCADELEYE ÖVGÜ

Orman yangınları ile mücadeleye de değinen Bakan Bekir Pakdemirli, yanan alanların yeşillendirilmesini için düzenlenen 'Geleceğe Nefes' kampanyasının tarihin en başarılı kampanyalarından birisi olduğuna dikkat çekip, 11 Kasım'da yine sahalarda olacaklarını belirtti. Türkiye'de yanan alanlarla ilgili mücadelenin eşsiz olduğunu vurgulayan Pakdemirli, "Orman teşkilatımız büyük bir mücadele veriyor. Ekibimiz çok çalışıyor. Özellikle orman alanlarımızı kullanırken çok dikkat etmeliyiz" dedi. Bakan Pakdemirli, geçen yıl kırılan fidan dikimi rekorunun bu yıl 35 yıl ülkeyle aynı anda yapılacağını belirtti.

Orman yangınlarında sahada olmasının en büyük amacının hem teşkilata moral olmak hem de kamuoyuna doğru mesaj vermek olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, "Hatay yangınından 2 saat sonra kabine varken Cumhurbaşkanımız bana 'Söndürmenden gelme' dedi. Birebir yangınları takip ettim. Yangından ana komuta merkezi neresiyse orda oluyorum, orada geceliyoruz. Geçen yıldan bu yıla insansız hava araçlarını (İHA) kullanmaya başladık. Yangın bir savaş. Bu savaşı durumu ve konumu bilerek kazanabilirsiniz. Yangınların etrafını çevirmek için İHA'lar önemli bir görev üstleniyor. Bu da özelikle geçen yıldan bu yana ekstradan edinmiş olduğumuz bir yetkinlik. Gece yukardan görüş zafiyetimiz vardı. Yukardan bir göz olunca bunu idare edebiliyoruz. Amfibik uçaklarla ilgili bir alım hazırlığımız var. Bu sene, kiralama yoluna gittik. Hem uçakları hem helikopterleri hem araçları ve en önemlisi insan kaynağımızla bu alan mücadelemizi yürüttük. Türkiye bu konuda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri" dedi.

Programın sonunda ise Bakan Pakdemirli,  tarımın gelişmesine katkı sağlayan 12 işletmeye 'Tarımı Geleceğe Taşıyanlar' ödülünü verdi. DHA

Editör: Haber Merkezi