İzmir’de geçen yıl kasım ayında Juvenil Miyelomonositik Lösemi (JMML) teşhisi konulan Öykü Arin’in tedavisi Antalya’da sürüyor. Anne Eylem Şen Yazıcı ve baba Çağdaş Yazıcı tarafından ‘Öykü Arin’e umut ol, donör ol’ kampanyası başlatıldı. Yurtiçinde ve dışında binlerce kişi, Öykü’ye umut olabilmek için kök hücre bağışında bulundu. Birgün'den Aycan Akdağ'ın haberine göre, Öykü’ye, nisan ayında anne Eylem Şen Yazıcı’dan yarı uyumlu nakil yapıldı. Yapılan testler sonucu naklin tutmadığı açıklandı. Ardından haziranda baba Çağdaş Yazıcı’dan yarı uyumlu nakil yapıldı ve iliğin yüzde 98.5 oranında tuttuğu açıklandı. Yaklaşık 90 gün tedavi gören Öykü, hastaneden çıkmasının ardından daha da mutlu. Kullandığı ilacın havale riski taşımasından kaynaklı hastaneye 5 dakika uzaklıkta bir evde kalan Öykü’nün tedavisi devam ediyor.

"DEĞERLERİ GİDEREK İYİLEŞTİ"

Baba Yazıcı Öykü’nün zor bir süreç geçirdiğini fakat durumun gün geçtikçe daha iyiye gittiğini ifade ederek şunları aktardı: “İkinci nakil 1 Haziran’da gerçekleşti. Aşağı yukarı iki ay geçti. Bu iki ay boyunca, doktorlar bir ilik savaşının yaşanıp yaşanmayacağını gözlemlemek istedi. Sonrasında birkaç yıl boyunca kronik bir ilik savaşı olup olmayacağı konusunda bir takip halinde ama şu anda Öykü’nün durumu gayet iyi. Hastaneyle ilişiğimizi kesmediler ama zamanımızın yüzde doksanını evde geçiriyoruz. Kullandığımız ilaçlardan ve birtakım risklerden dolayı hastaneden uzaklaşamıyoruz.”

Anne Yazıcı ise, bu süreçle ilgili bir kitap yazmayı düşündüklerini kaydetti. Hastalığın 5 yıl sonra geri gelme riski olduğunu dile getiren Yazıcı, “Şu anda Öykü’nün bağışıklığı sıfırda. Nakil olduktan bir yıl sonra ilk aşılarını olacak. O andan itibaren topluma karışır hale gelecek. En kritik yıl bir yıl. 5 yıl sonra tamam artık iyileşti diyebiliriz. Kontrolleri devam ediyor. Çok fazla ilaç alıyor. Özel bir maske takarak dışarıya çıkabiliyor” diye konuştu.

Öykü’nün moralinin yerinde olduğunu söyleyen Yazıcı, “Öykü şu anda çok mutlu. Enerjisine yetişemiyoruz. Evin içinde koşturuyor, futbol oynuyor. Hastane ortamından çıkmak onu rahatlattı” dedi. Yazıcı, Öykü için başlatılan kampanyada bağışların bir an önce çalışılmasını istediklerini vurgulayarak konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Kampanya ile yaklaşık 3 ay içerisinde 150 bin kişiye ulaştık. Fakat bunlar henüz laboratuvarlarda çalışılmadı. Bunların bir an önce çalışılması için bir imza kampanyası gerçekleştirdik. Bu bizim için önemli. Öykü için donör olan birçok kişi, başka hastalarla eşleşti. Başka insanlara umut oldu.”

Editör: Haber Merkezi