ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Tedavisi Antalya’da devam eden Öykü Arin, babası Çağdaş Yazıcı’dan yapılan %50 uyumlu nakil ile iyileşme sürecine geldi. Öykü Arin’in saçları yeniden çıkmaya başladı ve yapılan kampanya ile diğer lösemi hastalarına umut olmaya devam ediyor.

Anne Eylem Şen Yazıcı ile Öykü Arin’in sağlık durumunu ve kök hücre bağışı kampanyasını konuştuk.

Öykü Arin’in sağlık durumu nasıl?

Öykü Arin’in tedavi süreci devam ediyor. Kullandığı ilaçlar havale riskine neden olduğu için hastanenin karşısındaki bir evde kalıyoruz. Bu yüzden hastaneden en fazla beş dakika uzaklaşmasına izin veriliyor. Şu anda süreç iyi gidiyor ama esas olarak 1 yıl çok kritik bir süreç. Bu 1 yıl boyunca topluma karışması yasak. Şu an bağışıklığı sıfırlanmış durumda. 1 yıl sonra bebekken olduğu aşılar olacak ve topluma karışmaya başlayacak. Fakat JMML’nin geri dönme riski 2 yıl boyunca yüksek bir risk olarak karşımızda. Esas olarak da 5 yıl sonra iyileşti diyebileceğiz. 2 yıl sonra %50 daha fazla risk düşüyor.

Öykü Arin’e Umut Ol Kampanyası kök hücre bağışı bekleyen birçok hastanın da umudu olmaya devam ediyor.

Öykü Arin’e Umut Ol Kampanyası hem Öykü Arin için hem bütün öyküler için devam ediyor. Öykü Arin yarı uyumlu nakil olmak zorunda kaldı. Elbette tam uyumlu bir nakil, daha başarılı olma ihtimali olan bir nakil. Böyle bir şeyin olacağını asla düşünmüyorum ama tekrar etme durumunda bizim için de çok kritik bir ihtiyaç olacak Öykü Arin’le uyumlu bir eşleşmenin olması. Dolayısıyla kampanya aynı şekilde devam ediyor. ‘Kök hücre bağışı hayat kurtarır donör olun umut olun’ demeye devam ediyoruz.

Kampanya şunu da gösterdi; Öykü Arin için başvursanız da başka bir kişi için de umut olabilirsiniz. Biz sadece Öykü Arin için değil, herkes için bu kampanyanın önemini anlatmaya çalışmıştık. Bunun gerçekten böyle olduğunu gördük. Çok sayıda, donör oldum eşleştim haberleri geliyor. Dün Çanakkale’den böyle bir haber geldi. Çok mutlu oluyorum ve donör olup eşleşme yaşayanlar da çok mutlu olup kendileriyle gurur duyuyor. İnsan başka ne ister ki. Bir başka birine hayat, umut verebilmek ne kadar önemli. Aslında burada en önemli şey kimin başına böyle bir şey gelebileceği belli değil. Sizin de ihtiyacınız olabilir diyorum ben herkese. O yüzden kök hücre bağışı çok önemli. Herkesi kök hücre bağışçısı olmaya yönlendirmek lazım.

Peki Sağlık Bakanlığı bu kampanyada toplanan numuneleri incelemiş mi?

Sağlık Bakanı’nın basın danışmanıyla görüşüyorum. Danışmanın bana kesin olarak söylediği şey şu; elimizdeki bütün numuneler çalışıldı. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı’nın elinde çalışılmamış numune yok. Bu yüzden kampanyayı gönül rahatlığı ile yürütmek mümkün. Kök hücre bağışı kampanyası çok önemli. Kök hücre tedavisinden başka hiçbir tedavisi olmayan çok sayıda hastalık var. Sadece lösemi değil. Kök hücre bağışı bekleyen çok sayıda çocuk, anne, baba, kardeş, abla var. Hepsi için umut olmak şart. Kök hücre bağışı yapın, donör olun ve hayat kurtarın. Ve asla vazgeçmeyin.

Editör: Haber Merkezi