TUGAY CAN / YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - 2018 yılının Kasım ayında JMML teşhisi konulan ve altı aydan bu yana tedavi gören dört yaşındaki Öykü Arin Yazıcı için başlatılan ‘Kök Hücre Bağışı’ kampanyası sonrasında toplanan yaklaşık 100 bin numunenin taranması için Sağlık Bakanlığı’na çağrılarını yineledi.

Kıbrıs Şehirleri Caddesi üzerinde bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bulunan kalabalık Sağlık Bakanlığı’na 100 bine yakın numunenin taranması için çağrıda bulunurken basın açıklamasında Öykü Arin Yazıcı’nın dayısı Erbil Şen’in yanı sıra İnsan Hakları Savunucusu Akın Birdal ve sanatçı İlkay Akkaya da bulundu.

Basın açıklaması öncesinde konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz, "Bu kampanya 2018'in Kasım ayında bu yana devam ediyor. İzmir Tabip Odası olarak basın toplantıları yaparak kampanyanın ne kadar önemli olduğundan bahsettik. Öykü Arin özelinde tüm lösemi hastaları için gerçekleştirlen bu kampanya çok büyük umut oldu" şeklinde konuştu.

Basın açıklaması sık sık ‘Donör ol umut ol’ , ‘Yüz bin donör umudumuz’ , ‘Öykü’nün kirpiği yere değmeyecek’ sloganları atıldı.

Basın açıklamasını okuyan Erbil Şen, Öykü Arin Yazıcı’nın altı aylık tedavi süreci hakkında bilgi verdi. Minik Öykü’ye annesi Eylem Şen tarafından yapılan naklin başarısız olmasının ardından babası Çağdaş Yazıcı tarafından naklin gerçekleştiğini hatırlatan Şen, “ Eğer babadan yapılan nakil de başarılı olmaz ise Öykü için tek umut yabancı bir donör olacak” dedi.

‘100 BİN’E YAKIN KAN ÖRNEĞİNİN İŞLENMEMİŞ OLMASI BİZLERİ ÇOK ENDİŞELENDİRİYOR’

Süreç hakkında konuşan Şen, “Öykü’nün ve Öykü gibi nakil bekleyen hastaların genetik ikizleri var. Ancak bu numuneler laboratuvarda işlenmeyi bekliyor. Söz konusu 100 bine yakın kan örneğinin işlenmemiş olması bizleri çok endişelendiriyor” dedi.

Sağlık Bakanlığı’na çağrılarını yinelediklerini ifade eden Şen konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tedavi edilebilir bir hastalık olan lösemi ile ilgili, Öykü Arin ve tüm lösemili hastalara umut olmanızı ve bizlerin umudunu arttırmanızı, acilen taramaların yapılması için çözüm bulmanızı istiyoruz”

AKIN BİRDAL: ‘ÖYKÜ VE ÖYKÜLER İÇİN BURADAYIM’

Öykü Arin Yazıcı için sadece Sağlık Bakanlığı’na değil aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne çağrıda bulunan İnsan Hakları Savunucusu Akın Birdal ise hükumetin güvenlik için ayırdığı bütçenin Sağlık Bakanlığı için ayrılmadığına dikkat çekti. Akın, “Öykü ve Öyküler için buradayım. Öykü Arin ve 1700 Lösemili insan için buradayım. Öyküler için verilmiş yüz bin kan numunesinin Öykü Arin ve diğerlerinin yaşaması için bir an önce işlenmesi için buradayım” dedi.

‘ÖYKÜ’NÜN ADI UMUT OLSUN’

Öykü Arin ve diğer lösemi hastalarının yaşamı ve yaşam hakları için alanda bulunduğunun altını çizen Birdal, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ellerimizi Öykülere uzatalım. Ve Öykünün adı umut olsun, Öykünün adı dayanışma olsun, Öykünün adı sevinç ve gelecek olsun. Olsun ki mutlu bir sonla bitsin. Şimdi hepimizin özlemi, mavi gökyüzünde yaratılacak bir renk kuşağının altında Öykülerle kucaklaşmak olsun”

‘SEFERBERLİK DURUMUNA GEÇMEK BÜYÜK GEREKLİLİKTİR’

Yıllar önce verdiği kan örneğinin incelenmediğini bağışçı sayısının artması bir yana donörlerin kan örneklerinin incelenmesinde yaşanan yavaşlığın da büyük bir problem olduğunun altını çizen sanatçı İlkay Akkaya, “Maalesef bugün de bu problemi aşabilmiş değiliz. Acil olarak kaynak ve personel ayırıp bu konuda seferberlik durumuna geçmek hem Öykü’müz hem de ilik bekleyen diğer canlarımız için büyük gerekliliktir” dedi.

Sağlık Bakanlığı ve TÜRKÖK’ün konuya ilişkin gerekli adımları atması gerektiğine vurguda bulunan Akkaya, “Büyük şehirler dışındaki şehirlerde yaşayanların bağışçı olabilmesi için merkezler oluşturulması bağışçı sayısını arttıracak bir adım olacaktır” şeklinde konuştu.



 

Editör: Haber Merkezi