Gezi Davası'nda tahliye edilen ancak serbest bırakılmadan bu kez 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili suçlanarak tekrar tutuklanan İş İnsanı Osman Kavala bugün hakim karşısına çıkacak.

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada Kavala ve birlikte yargılanan ABD merkezli düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi (CFR) kıdemli uzmanı Henri Barkey'e Türk Ceza Kanunu'nun 309. maddesince "cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmak" ve 328. madde uyarınca da "siyasal ve askeri casusluk" suçlamaları yöneltiliyor. Kavala için ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis cezası isteniyor.

İDDİANAMEDE BERAATLA SONUÇLANAN GEZİ DAVASI İDDİALARININ TEKRARI VAR AMA…

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Osman Kavala için hazırladığı 64 sayfalık iddianameyi tam da Kavala’nın Anayasa Mahkemesine yaptığı başvurunun karara bağlanacağı gün tamamladı ve mahkemeye sundu. Yeni iddianamede "Gezi olaylarını koordine ettiği" iddiasıyla açılan ancak beraatle sonuçlanan davadaki iddialar tekrarlandı. İddianamede, beraatle sonuçlanan bu davadaki iddialara benzer savlar esas alınarak Kavala’nın “casusluk” ve “hükümeti devirmeye teşebbüs” suçlamalarından ceza alması talep edildi. Bu suçlamalar, iddianamede "ABD'li Henry Barkey ile Kavala arasında kritik zamanlardaki temaslar" ifadesi ile gerekçelendirildi, ancak herhangi "açık/somut bir temas" ortaya konmadı.

Barkey ile ilgili bir dizi ciddi suçlamanın sıralandığı iddianamede, Kavala ile ilgili suçlamanın temeli, "iki ismin telefon sinyallerinin birbirine yakın baz istasyonlarından alınmasının aynı mahalde bulunduklarını gösterdiği" savına oturtuldu. Ancak somut bir temasın ortaya konmadığı iddianamede, Kavala'dan "açık irtibat" elde edilememesi, "Barkey’in casusluk ve istihbarat konusundaki uzmanlığına" bağlandı.

Somut kanıtlara dayanmayan iddianamede Kavala için "anayasayı ortadan kaldırmak" başlıklı 309. maddeden ağırlaştırılmış müebbet hapis ve "casusluk" başlıklı 328. maddeden 20 yıla kadar hapis cezası istendi.

CEZAEVİNDE GÖZALTI KARARI VERİLMİŞTİ

1 Kasım 2017 tarihinden bu yana cezaevinde bulunan Kavala, yargılandığı Gezi Parkı davasının,18 Şubat 2020'de İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında beraat etmişti. Ancak Kavala, beraat kararı verildiği gün hakkında yeni bir gözaltı kararı çıkması ve ardından da yeniden tutuklanmasına karar verilmesi nedeniyle Silivre Cezaevi'nde kalmaya devam etmişti.

AYM GENEL KURULA SEVK ETMİŞTİ

Kavala'nın hakkındaki tutukluluk kararının hukuki olmadığı, kişi hürriyetini ve güvenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yaptığı bireysel başvuruya ise henüz yanıt verilmedi. AYM, hafta başında Kavala'nın hak ihlali ile ilgili başvuru dosyasını Genel Kurul'a sevk etti. Kavala, Gezi Parkı davasındaki tutukluluğuna karşı da AYM'ye başvuruda bulunmuş, ancak bu başvurusu 2019'da reddedilmişti.

AİHM "SERBEST BIRAKILMALI" DEMİŞTİ

Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde de (AİHM) ayrı bir yargı süreci devam ediyor. AİHM, 10 Aralık 2019'da Kavala'nın haksız yere cezaevinde tutulduğuna hükmederek serbest bırakılması gerektiğine karar vermişti. Ancak Türkiye'nin karara uymaması üzerine de AİHM kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi denetim süreci başlattı.

AİHM kararlarının uygulanışını denetleyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, eylül başında Ankara'ya Osman Kavala’yı "derhal serbest bırakma" çağrısında bulunmuştu. (EVRENSEL)

Editör: Haber Merkezi