Gizem TABAN/İZ GAZETE- Türkiye’nin birçok ilinde çıkan orman yangınları endişe yaratırken İzmir için de bir uyarı geldi. Yaşanan yangınlar 2019 yılında İzmir’de meydana gelen büyük orman yangınını hatırlattı. Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sabahattin Bilge benzer bir tablonun İzmir’de yeniden meydana gelmemesi için teyakkuzda olunması gerektiğini söyledi.

‘SORUMLULUK’ VURGUSU
İzmir’de ormanlara girişin yasaklanmasının doğru bir karar olduğunu belirten Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sabahattin Bilge, yangınları önleme konusunda vatandaşların ve Orman Genel Müdürlüğü’nün üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’de yangın çıkış nedenlerinin büyük ölçüde insan kaynaklı olduğunu söyleyen Bilge, yangınları önlemeye dönük halkın bilinçlendirilmesi için eğitimlerin önemine dikkat çekti. Bilge, “Bizim görevimiz tedbirli davranmak ve mücadele etmek. Yangının çıkma nedeni kasıt ya da terör faaliyeti ise suçluları bulacak ve cezalandıracak olan yetkililerdir” açıklamalarında bulundu. 

‘İŞ BİRLİĞİ YAPILMALI’
Akdeniz ve Ege gibi kıyı bölgelerde meteorolojik olarak riskli zamanlarda alarm halinde olunması gerektiğinin altını çizen Bilge, “Yangın çıkma olasılığı yüksek olan bölgelerde meteorolojik verilere göre devriye ekipleri görevlendirilmeli, bu uygulama için yerel yönetimlerle iş birliği yapılmalı” dedi.

‘FİLO OLUŞTURULMALI’
Özellikle son yıllarda belirgin bir şekilde hissedilen küresel ısınma ve artan sıcaklıkların dikkate alınarak orman yangınına hassas bölgelerindeki ormanlık alan miktarına göre ihtiyaç duyulan hava aracı sayısının yeniden tespit ve temin edilmesinin gerekliliğine vurgu yapan Bilge, “Yangın sezonundan önce bu ihtiyaçlar mutlaka giderilmelidir. Orman yangınları ile mücadelenin etkinliği bakımından Orman Genel Müdürlüğünün hava aracı ihtiyacı kiralama yerine satın alma yolu ile karşılanarak donanımlı bir hava aracı filosu oluşturulmalıdır” diye konuştu.

‘DEVRİYELER SIKLAŞTIRILSIN’
‘İzmir için teyakkuzda olmalıyız’ diyerek sözlerini sürdüren Bilge, “Bu yangınların bir anda birçok bölgede çıkması kasıt şüphesi uyandırıyor. Umarım tekrarı olmaz. İzmir’de olmaması büyük şans. Dolayısıyla denetimler ve devriyeler sıklaştırılmalı. İzmir’de hava sıcaklığının 40 dereceyi geçmesi, hava rutubetinin azalması da söz konusu. O nedenle İzmir için de teyakkuzda olmalıyız” dedi.

‘YÜZDE 47 ARTIŞ’
Son 10 yıllık, yıllık ortalama verilere göre; Muğla’nın 321, İzmir’in 276 ve Antalya 230 adet orman yangını ile yıllık ortalama en fazla yangın çıkan bölge olduğuna dikkat çeken Bilge, “Son 10 yıllık yangınların çıkış nedenleri değerlendirildiğinde; Yangınların yüzde 31’inin ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 6’sının kasıt, yüzde 5’inin kaza, yüzde 47’sinin nedeni bilinmeyen yangınlar olmak üzere yüzde 89’unun insan, yüzde 11’inin ise yıldırımdan kaynaklı olduğu belirlenmiştir. Burada dikkat çeken husus ise; nedeni bilinmeyen yangınların 2010 ve 2011 yıllarında yüzde 31 seviyelerinde iken, giderek artarak son on yıl ortalamasının yüzde 47 seviyelerine ulaşmasıdır” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi