Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde düzenlenen “İyiliğin ve Umudun Yazarı Orhan Kemal” temalı söyleşiye, Orhan Kemal’in oğlu araştırmacı yazar Işık Öğütçü ve gazeteci yazar Mazlum Vesek konuşmacı olarak katıldı.

Babasının anısını yaşatmak için Orhan Kemal Kültür Merkezi’ni kurduğunu söyleyen Öğütçü, “Orhan Kemal’in Türk edebiyatına bıraktığı izleri araştırmaya ve bunları toparlamaya çalışıyorum. 17 yıl içinde ancak  on kitap yazabildim’’ dedi.

Yazılarında Orhan Kemal’e odaklanan Vesek ise Orhan Kemal’in mektubunda bahsetmiş oluğu bisikleti Öğütçü’ye sorduğunda “Babamın hayatında o dönem yoksulluk önemli yer kaplıyordu. 1966’da 9 yaşındaydım. Babamı Sultan Ahmet Cezaevi’nde ziyarete gidiyordum. O zamanlar sürekli babamdan bana bisiklet almasını istiyordum.  Hapiste yattığı zaman bize yazdığı bir mektubunda özellikle bana birkaç satır yazmış ve 'Işık üzülmesin, çıkınca ona bisiklet alacağım' demişti. Çıkınca o bisikleti aldı ama ancak üç yıl sonra alabildi’’ diye konuştu.

Öğütçü, “Babam aynı zaman da şiirler de yazmış. Bir süre sonra ben bunları da bularak Orhan Kemal Kültür Merkezi’ne koydum’’ dedi. Bunun ilgili bir anısını anlatan Öğütçü, “Bir gün Sunay Akın’la konuşurken şiirlerden konu açıldı. Babamın şiirlerine kötü ve berbat yorumunu yapınca Akın, ‘Öyle deme, eğer şiirleri kötü yazmasaydı belki de bu kadar iyi bir roman yazarı olamazdı’ deyince ona hak verdim’’ dedi. 

Editör: Haber Merkezi