Gizem TABAN/İZ GAZETE- Aşırı sıcaklar ve ihmallerin artmasıyla orman yangınları yeniden baş gösterdi. İzmir’de, Çeşme, Bergama ve Bayındır ilçelerinde, Muğla’nın ise Datça ilçesinde orman yangını meydana geldi. Yangınlar büyük panik yaratırken akıllara 2021 yılında Türkiye’nin birçok ilinde çıkan ve binlerce hektar alanın kül olmasına neden olan yangın faciası akıllara geldi. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, ilçede yaşanan yangın sürecini değerlendirdi. 

 ‘YARALARI SARIYORUZ’

Çeşme’deki yangında yaşanan sürece dair İz Gazete’ye açıklamalarda bulunan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran da şunları söyledi: “Çeşme’deki yangınlardan biri Karaköy de oldu. Rüzgarın etkisiyle otobanı aşarak Zeytineli’ne doğru ilerledi. İkinci yangın ise Ovacık’ta oldu. Ovacık’taki yangın, vatandaşların elektrik kaynağı yaparken ihmalinden doğmuş. Buradaki yangın konut bölgelerine çok yakındı. Bu yüzden iki siteyi boşaltmak zorunda kaldık. Boşalttığımız sitelerdeki hemşerilerimizi belediyemize ait tesisimizde ağırladık, oradan da Çeşme Turistik Otelciler Birliği’nin bizimle yaptığı işbirliğiyle ayarladığı odalara yerleştirdik. Daha sonra da Büyükşehir Belediyemize bağlı itfaiyemiz, İZSU’nun araçları, Belediyemizin araçları, Orman Bölge Müdürlüğümüzün araçları, AFAD’ın araçları ile yangına müdahale ettik. Hava araçları, hava karardıktan sonra döndü, çünkü gece görüşleri yoktu. Tüm gece karardan müdahale yapıldı. Sabaha karşı kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları yapıldı. Yaraları sarmaya başladık. Umarım bu yazın ilk büyük yangını, son yangını olur.”

ÇAĞRI YAPTI

GEDİZ’e ve vatandaşlara çağrıda bulunan Oran, “GEDİZ’e havai hatların bakımı ile ilgili çağrı yapmak istiyorum. Çünkü havai hatlardan ark yaparak medyana gelen çok yangın oluyor. Vatandaşlarımıza da daha dikkatli olmaları çağrısında bulunuyorum. Özellikle günübirlik gelen vatandaşlarımızdan, geldikleri yerleri buldukları gibi temiz bırakmalarını, özellikle cam şişe atıklarını götürmelerini rica ediyorum” ifadelerini kullandı. 

‘YAŞAYARAK GÖRDÜK’

‘Hava araçlarının gece görüşü olsaydı, yangın daha çabuk kontrol altına alınır mıydı? Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusunu da yanıtlayan Oran, “Muhakkak… Bu ayın başında, gece görüşlü hava araçlarının hizmete gireceğine dair bir bilgi okumuştum. Henüz hizmete girmediğini yaşayarak gördük” dedi.

Editör: Haber Merkezi