BİLGE CAN ÜNBAL YILMAZ/ İZ GAZETE- Konser ve festivallerin yasaklanmasının ardından İzmir’de 1200 avukatın katılımıyla yapılması planlanan ‘Avukat Spor Oyunları’na yasak geldi. Valilik kararının ardından etkinlik iptal edilirken, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel konuya ilişkin İz Gazete’ye konuştu. Yücel, “ Bu siyasi, keyfi, anlaşılmaz, devlet ciddiyetiyle bağdaşmayan, ayıp bir karar. Hepsini peş peşe sıralayabiliriz. Yüzüncü yıl kutlamalarına biz de coşkuyla katıldık, her yerde biz de vardık. Elbette ki İzmir kendine yakışanı yaptı, olması gerektiği biçimde kutladı. Bunu siyasi bir karar olarak nitelemekten başka bir seçenek gelmiyor aklımıza, ne olabilir ki, ne olmuş olabilir ki Vali daha önce verdiği izni iptal etsin? Ha, geriye başka şeyler de kalıyor, mesela İzmir Barosu'na karşı bir tepki, İzmir Barosu'na yine siyasi bir tepki, engelleme. Ama kondurmak istemiyoruz çünkü spor yapacaktı bu insanlar. Türkiye'nin dört bir yanından geleceklerdi, otellerde rezervasyonları vardı hepsinin. Uçaklarda biletleri vardı, Eylül gibi turizmin nispeten düşük olduğu bir dönemde turizme bir katkısı vardı, İzmir ekonomisine canlandıracak bir organizasyondu” dedi.

Türkiye’de bulunan barolara bağlı avukatların katılacağı spor müsabakalarında sadece futbol, voleybol ve basketbol takımlarının oyunları bulunuyordu. İlk olarak Zeytinli Rock Festivali daha sonra Fethiye Belediyesi’nin düzenlediği Milyonfest’i yasaklayan zihniyet spor müsabakalarına da yasak getirdi. İzmir Barosu tarafından 1200 avukatın katılımıyla yapacağı futbol, basketbol, voleybol müsabakaları iptal edildi. Valiliğin iptal kararı sonrası Türkiye genelinden gelecek olan avukatlar, uçak biletlerini ve otel rezervasyonlarını iptal etmek zorunda kaldı.

İZMİR BAROSU BAŞVURDU

İzmir Barosu, Türkiye genelindeki avukatlar arasında dayanışmayı sağlamak için ‘Avukat Spor Oyunları’ adı altında 17-24 tarihleri arasında etkinlik düzenlemek için karar aldı. Baro yönetimi ağustos ayında İzmir Valiliği ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne resmi olarak başvuru yaptı. 1200 avukatın katılım için açık ve kapalı spor tesisleri ile sahaların kullanımı için yer tahsisi istedi. Federasyonlardan da hakem ve gözlemci için görevlendirme yapılmasını talep etti. Baronun etkinliklerinde söyleşi, konferans, konser gibi toplu bir program olmayacağı açık olarak belirtildi.

İZİN VERİLMİŞTİ

Gençlik Spor İl Müdürlüğü yönetimi, baroya sözlü olarak valiliğin izin verdiğini ifade ederek organizasyon için salon ve sahaları tek tek planlayarak tahsis etti. Ancak, iki gün önce baro yönetimini arayan müdürlük, organizasyonun valiliğin izin vermemesi nedeniyle yapılamayacağını duyurdu. Yer tahsisindeki görevlendirmeleri geri çekti.

İptal gerekçesini açıklamayan kurum, muhatap olarak İzmir Valiliği’ni gösterdi. Karar sonrası Türkiye genelinden gelecek olan altı erkek, iki kadın futbol takımı, 16 kadın, 10 erkek voleybol takımı ve 12 erkek ile üç kadın basketbol takımlarına organizasyonun iptal edildiği duyuruldu. İzmir dışından gelecek olan sporcu avukatlar, uçakları ve otel rezervasyonlarını bir hafta kala iptal etti.

BU KARAR KEYFİ BİR KARARDIR

Valiliğin yasak kararı ardından İz Gazete’ye konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “Kamusal hizmeti yerine getiren insanların böyle keyfi, gerekçesiz bir biçimde bir faaliyeti engellemesi kabul edilemez. Yazılı bir yanıt verme zahmetine katlanmadılar. Bu tek adam anlayışı, Türkiye'nin tepesindeki tek adam anlayışı ilerideki yönetim biçimlerine de etki etmiş. Bir sebep açıklama ihtiyacı duymadan, 'Ben yaptım, oldu' diyebiliyorsa bir insan ister ülkenin, ister bir ilin başında olsun açıklanabilir bir tarafı yoktur. Ne hukuk diliyle ne demokrasiyle açıklanabilir bir tarafı yok. Biz hangi dürtü, hangi egoyla hareket edildiğini bilmiyoruz çünkü bize bir açıklama gelmedi. Gelseydi o açıklamadaki sebepleri tartışırdık. 9 Eylül coşkusu İzmir'de yüz binlerce insanın katılımıyla, konserlerle kutlandı, etkinlikler oldukça uzun sürdü. Hani bir pandemi endişesi olduğunu sanmıyorum, geriye de tek bir seçenek kalıyor, siyasi bir karar mı bu? Aklımıza sığdırabildiğimiz başka bir yanıt yok” ifadelerini kullandı

Editör: Haber Merkezi