ŞERMİN ÇOLAK/ İZ GAZETE- İzmir Aliağa’da sökümü planlanan ve yüksek miktarda asbest taşıdığı için çevrecilerin karşı çıktığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de Çevre Bakanlığı’na ‘Durdurun’ diye çağrı yaptığı asbestli gemi, tüm itirazlara rağmen eylül ayının sonunda İzmir’de olacak. Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP) konuyla ilgili çağrı yaparak, Aliağa Demokrasi Meydanı'nda nöbet eylemi ve imza kampanyası başlattığını duyurdu.

Nöbetin ilk gününde, ‘Havama, suyuma, toprağıma dokunma’ ve ‘Aliağa dünyanın çöplüğü değildir’ pankartı açan çevreciler, ‘Zehirli gemi istemiyoruz’ sloganları attı.

‘HER AKŞAM ORADAYIZ’

ALÇEP Sözcüsü Zeki Küçükakyüz eylem ve imza kampanyası hakkında bilgiler verdi. Her gün 19.30 ile 21.00 arasında meydanda masa açacaklarını kaydeden Küçükakyüz, “7 Eylül ya da 9 Eylül’e kadar bu nöbetimiz devam edecek. İlk etapta 7 Eylül olarak izin aldık ancak 9 Eylül tarihine kadar da uzayabilir; geminin geliş tarihine göre şekillenecek biraz. O alanda sürekli orada bizden arkadaşlarımız bulunuyor, başka kurumlardan, STK’lardan, partilerden ve çevre platformlarından desteğe gelenler oluyor. Çeşitli faaliyetler düzenlemeye çalışıyoruz, söyleşiler, müzik dinletileri gibi. Bir de imza kampanyası yürütüyoruz” dedi.

‘DAHA ÇOK DUYURULMALI’

Ellerinden geldikçe bu durumu gündemde tutmaya çalışacaklarını kaydeden ALÇEP Sözcüsü Küçükakyüz, “Vatandaşlar da ‘sağlıklı yaşam bizim hakkımız’ diyerek imzaya geliyorlar. Bu kampanya duyuldukça bu imzaların da artacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İŞÇİLERE SESLENDİ

“Bizler inatla bu gemiyi ülkemiz karasularına sokmayacağız ve sökümüne izin vermeyeceğiz. Sermaye değil halk kazanacak, çevre mücadelemiz, yaşam mücadelemiz kazanacak. Bir avuç sermayedarın kâr hırsına boyun eğmeyeceğiz” diyen Küçükakyüz, gemi sökümünde çalışacak işçilere de “Bu gemiyi sökmeyin” diye seslendi; “Sizlerin yaşamı gemi söküm patronlarının kazanacakları paradan daha değerli” şeklinde konuştu.

‘DESTEĞE GELİN’

Zehirli gemiyi durdurmak için nöbet eylemini başlattıklarını kaydeden Küçükakyüz, tüm STK’ları, sendikaları, il ve ilçe belediyelerini, sivil toplum örgütleri ve partileri ve vatandaşları destek vermeye davet etti; “Temiz hava, temiz su, temiz toprak ve temiz çevre hakkımız için nöbetteyiz. Kanser olmamak için nöbetteyiz. Bir firmanın kârı uğruna şehrimizin zehirlenmesine karşı nöbetteyiz. Aliağa dünyanın çöplüğü değildir demek için nöbetteyiz” diye konuştu.

EN SON NE OLMUŞTU?

Asbestli Nae Sao Paulo savaş gemisini durdurmak için çevrecilerin açtığı davada ihtiyati tedbir kararı çıkmış; karara rağmen geminin yola çıkmasının ardından çevre örgütü Sao Paulo Foch Ensitüsü Direktörü Emerson Miura, Türkiye hükümetinin Sök Denizcilik tarafından hazırlatılan rapora gözü kapalı bir şekilde inanmasının kendi ayağına kurşun sıkmak anlamına geldiğini söylemişti.

Editör: Haber Merkezi