DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Türkiye dün deprem gerçeğiyle bir kez daha karşı karşıya kaldı... Elazığ ve Malatya'da peş peşe yaşanan şiddetli depremlerin ardından Kızılay’ın yardım toplaması vatandaşın aklına deprem vergilerinin nereye gittiğini getirirken, Ezilenlerin Sosyalist Partisi İzmir İl Örgütü, bu konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan basın açıklamasını ESP adına Burak Yılmaz okudu.

Aylardır gündemde olan depremlere bir yenisi daha eklendiğini ifade eden Yılmaz, “Onlarca emekçi yaşamını yitiren, yüzlercesi yaralandı. AKP-MHP faşizminin sözcüleri ise bu yaptıkları çelişkili açıklamalarla bu gerçeğin üstünü örtme telaşında” dedi.

‘YANDAŞLARA VERİLDİ’

Yılmaz, “Coğrafyamız, aktif fay hatları üzerinde yer alırken ve bu durumu defalarca acıyla tecrübe etmişken, saray rejimi maddi kaynakları ezilenlerin can güvenliğine değil, sermayeye ve savaşa aktarıyor. Yeşil alanlar yıllarca, yandaş sermayedarlara peşkeş çekilerek gökdelenlere, rezidanslara, AVM’lere dönüştürüldü. Depremde toplanma alanları olarak belirlenen araziler yağmalanarak yandaşlara tahsis edildi” dedi.

‘ÖLDÜREN DOĞA DEĞİL, RANT SİSTEMİ’

Deprem fonunda biriktirilen 70 milyar liranın yandaş şirketlerin kurtarılması için kullanıldığını ifade eden Yılmaz, “Sadece iktidarın ve yandaşlarının çıkarına yapılacak olan Kanal İstanbul’un yapımı için kullanılacak miktar 115 milyar lira. İktidarın ekonomik rant ve talan politikalarıyla kent meydanları talan edildi. Gerçek böyleyken olası bir depremde yaşanan ölümün, yıkımın ve acıların sorumluluğu ise doğal afet ve fıtrat denilerek üstlenilmiyor. Oysa öldüren doğa değil, kapitalist rant sisteminin ve doğanın talan edilmesiyle ortaya çıkarılan çarpık kentleşmedir. Depremin yıkıcı sonuçları kaderimiz değildir. Siyasi iktidar ve temsilcileri yaptıkları açıklamayla bu sorumluluğu üzerine açıkça almak istememektedir” dedi

‘KADERİMİZ DEĞİL’

Burak Yılmaz, “Yaşanan depremlerin ardından ilk harekete geçmesi gereken kurum olan Kızılay’ın başkanının yaptığı ilk iş bağış kampanyası başlatarak kasalarını doldurma çabası oldu. Enerji Bakanı canlı yayında yaptığı açıklamayla ‘her şeyi devletten beklemeyin’ diyor. 2 ay önce TBMM’ye sunulan depremleri araştırma önergesi AKP-MHP faşist bloku tarafından reddedilmesini unutmadık. Halkın can güvenliğinden sorumlu olan devlet yoksullara başınızın çaresine bakın diyor” diyerek tepki gösterdi’

‘DAYANIŞMAYLA YARAMIZI SARALIM'

Depremden en çok etkilenenlerin kadınlar ve çocuklar olacağını vurguladı. Yılmaz, “Eksi 12 derecelere kadar düşmesi beklenen hava sıcaklığında emekçiler hipotermi tehlikesiyle karşı karşıya. Halklarımız soğuğa ve çadırlara mahkum edilmemelidir” dedi.

ESP olarak Elazığ depreminde yaşamını yitiren emekçilerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara geçmiş olsun dileklerini sunan Yılmaz, vatandaşlara destek çağrısı yaparak, “Dayanışmayla yaralarımızı saralım” dedi.

Editör: Haber Merkezi