Halkların Köprüsü Derneği, OHAL kapsamındaki düzenleme ile mültecilerin geri gönderilmemesi hakkının tamamen ortadan kalktığını, sınırları güvencesiz koşullarda aşmaya çalışanların sayısının artabileceğini açıkladı.

Halkların Köprüsü Derneği, Kumkapı Geri Gönderme Merkeziyle ilgili açıklamasında, mülteci oldukları kabul edilmediği için sığınmacı olarak adlandırılan insanlara geri gönderme merkezlerinde uygulanan muamelenin insan haklarına ve onuruna aykırı olduğunu belirtti. Dernek, 19 Kasım’da Göç İdaresi Kumkapı Geri Gönderme Merkezinde bulunan mültecilerin, önce bulundukları yerlerdeki yatak ve yorganları yakıp sonra da kapıları kırarak kaçtığını hatırlattı.

Mültecilerin geçen yıllarda da buna benzer eylemlerle sesini duyurmaya çalıştığını belirten Dernek, “Aradan geçen bunca zamanda geri gönderme merkezlerindeki fiziki ve idari muamele koşulları düzeltilmediği gibi, savaşların son bulmaması nedeniyle art arda gelen göçler sonucu gerek ülkedeki mülteci sayısı, gerekse geri gönderme merkezlerinde tutulan insanların sayısı kat be kat arttı.”

‘BU YANGIN BİR ÇIĞLIKTIR’

Son yaşananların merkezlerin durumunu bir kez daha gösterdiğini söyleyen Halkların Köprüsü Derneği, açıklamasında “Yerinden, yurdundan, ailesinden edilmiş insanların bu merkezlerde sahip oldukları tek şey aldıkları bir nefes iken, bu nefesi dahi alamadıkları için dışarıya yani bize attıkları çığlıktır bu yangın” ifadelerine yer verdi.

‘MÜLTECİ HUKUKUNA AYKIRI’

“676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mülteci hukuku açısından en temel prensip olan ‘geri gönderme yasağı’ kaldırılarak mülteciler için ciddi bir tehdit yaratıldı”  denilen açıklamada, “KHK’nin 36. maddesinde 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu 54. maddesi değiştirilerek “kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar”ın uluslararası koruma işlemlerinin her aşamasında sınır dışı etme kararı alınabileceği düzenlendi. Ayrıca, mültecilerin yargı kararı dahi verilmeden “kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı” kavramlarına aykırılık iddiasıyla, geldikleri ülkelere geri gönderilmesinin önü açıldı” ifadelerine yer verildi.

Halkların Köprüsü Derneği, bu düzenleme ile mültecilerin Türkiye’de artık sığınma güvencesi altında olmadığını ifade etti, “Geri gönderme yasağının ihlaline son verilmeli, mültecilere ülkemizde güvende oldukları, buradaki yaşamlarında insan hak ve onuru korumasıyla yaşayabilecekleri yasal ve idari düzenlemeler yapılmalı” dedi.

2016'DA 187 MÜLTECİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Öte yandan Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın hazırladığı "Düzensiz Göç İstatistikleri" raporu yayımladı.  Komutanlık verilerine göre 2016 yılında ‘düzensiz göç olay sayısı’ 811. Raporda, 2016 yılı mülteci sayısının 36 bin 178 olduğu belirtilirken hayatını kaybeden mülteci sayısının ise 187 olduğu açıklandı. Rapora göre 2016 yılında yakalanan organizatör sayısı da 105 olarak kaydedildi.

(EVRENSEL)

Editör: Haber Merkezi