Gizem TABAN/İZ GAZETE-Dövizdeki dalgalanma, yüksek enflasyon ve üst üste gelen zamlar nedeniyle geçinemeyenlerin sayısı katlanırken milyonlarca memur ocak ayında belli olacak zammı bekliyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verileri yeni yılda memurların enflasyon farkıyla birlikte yüzde 15.7 civarında zam alacağına işaret ederken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin 'Memurlar bize teşekkür ediyor' sözleri de tepki çekti. Memurlar ağustos ayında yapılan toplu sözleşmede hayal kırıklığına uğrarken 2022 yılı için enflasyon farkıyla birlikte yüzde 15'lik artış ve Bakan Nebati'nin ifadeleri eleştiri konusu oldu.

Kamu emekçileri geçtiğimiz hafta İzmir'de 'Geçinemiyoruz' mitingi düzenlemişti.

Memurların önemli bir kesimini kapsayan; sağlık emekçileri, büro emekçileri ve eğitim emekçilerinin İzmir'deki temsilcileri Bakan Nebati'nin söylediği gibi hükümete teşekkür etmediklerini belirtirken 2022'ye dair taleplerini de sıraladı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube eş Başkanı Erkan Batmaz, Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven ve Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'GERÇEKÇİ BULMUYORUZ'

Sağlık emekçilerinin günden günde daha da yoksullaştığını belirten SES İzmir Şube eş Başkanı Erkan Batmaz, yüzde 15'lik artış oranını gerçekçi bulmadıklarını söyledi. Batmaz, "Zaten uzun süredir yapılan toplu sözleşmelerde tüm kamu emekçilerinin maaşlarının kuş kadar kaldığı ve enflasyon altında yok olduğu bir süreci yaşıyoruz. Git gide yoksullaştık. Açlık sınırına çok yakınız. Uzun süredir yapılan tüm sözleşmeler bizi geçinememeye doğru itti. Şu an ifade edilen zam oranını gerçekçi bulmuyoruz. 2022 ocak ayı itibarıyla yüzde 5 zam toplu sözleşme kapsamında belirlendi. Özellikle yaşanan kur dalgalanmasıyla alım gücümüz ciddi derecede düştü. Yüzde 5 zam çoktan eridi. Ocak ayında da enflasyon birlikte açıklanacak zammın yüzde 15 olacağı söyleniyor. Biz sağlıkçılar olarak teşekkür etmiyoruz. 'Hakkınız ödenmez' dediler, ödemediler. Aslında ödenebilir. Ek zam talep ediyoruz ve alım gücümüzün düştüğü, maaşlarımızın eridiği bu süreçte en az bin 500 TL olmak kaydıyla seyyanen bir zam istiyoruz" diye konuştu.

'KAYIPLARI KARŞILAMAZ'

Yüzde 15'lik artışın kamu emekçilerini kayıplarını karşılamayacağını vurgulayan BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, Bakan Nebati'nin sözlerine de tepki gösterdi. Güven, "Döviz üzerinde hükümetin müdahalesiyle baskı oluşturulduğunu göz önüne alırsak aralık ayı enflasyonunu düşük çıkaracaklarını tahmin ediyoruz. Ancak doların düştüğünü kabul etsek bile fiyatlarda bir düşme yok, gerçek enflasyona baktığımızda 6 aylık enflasyonun yüzde 55 civarında olduğunu görüyoruz. Yüzde 55 enflasyonun olduğu yerde yüzde 10 enflasyon farkı verilmesi kamu emekçilerini daha da fakirleştirmek demek. Memurlardan hiç teşekkür eden duymadık.  Biz teşekkür etmiyoruz, teşekkür edenler sanırım Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda çalışanlardır. Yıllık gelirimizin yaklaşık yüzde 50'si bizden, gelir vergisi ya da dolaylı vergi olarak çıkıyor. Şu an rakam oyunlarıyla, döviz baskılamasıyla enflasyonu düşük göstererek yüzde 15 gibi komik zamlar kamu emekçilerinin kayıplarını karşılamaz" açıklamalarında bulundu.

'DAHA ÜST SEVİYELERDE OLMALI'

Zam oranının çok daha yüksek bir seviyede olması gerektiğinin altını çizen Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam ise, "Verilen veya verilmesi düşünülen zamlar gerçeği yansıtmıyor. Söylenen orandaki zamlarla halkın açlık sınırına varan ücret kaybının giderilmesi mümkün değil. Yüzde 10-15'ler seviyesindeki zam belki birileri tarafından teşekküre mazhar olmuş olabilir ancak bizler KESK'e bağlı iş kolları olarak kamu emekçilerinin ciddi şekilde ücret kaybının yaşadığını ifade ediyoruz. Bunun telafisi için temel tüketim maddeleri başta olmak üzere yaşamın her alanında gelen zamların gözetilerek çok daha üst seviyelerde bir zam olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu olumsuz yaşam koşullarının bir an önce giderilmesi gerekiyor. İnsanlık onuruna yakışır bir ücret düzenlemesi ivedilikle hayata geçirilmeli. Eğitim emekçileri olarak teşekkür etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi