TUGAY CAN / İZ GAZETE - Konak ilçesinde bulunan Barbaros Hayrettin İlkokulu ve Barbaros Hayrettin İmam Hatip Ortaokulu binaları depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yıkılmasına karar verildi. Okullarının yıkılacak olmasına tepki gösteren öğrenciler ve öğrenci velileri, Barbaros Hayrettin İlköğretim Okulu’nun bahçesinde bir araya geldi.

Okulun yıkılması durumunda üç farklı okul tek bir okulun binasında eğitim alacak ve buna göre 1200 öğrenci 11 sınıfta ders görecek.

Okulun yıkılacak olmasına tepki gösteren öğrenci velileri, gerçekleşen olan yıkımın yaz tatilinde yapılabileceği dolayısıyla okullarının yıkılmasına karşı olduklarını söylediler.

‘BU ÇOCUKLAR OKULA GİDEMEZLERSE UYUŞTURUCU SATACAK’

Okulun yıkılacak olması hakkında konuşan öğrenci velisi “Biz yıkıma karşı değiliz. Ancak bir yıkım gerçekleşecekse bu yaz tatilinde yapılmalıydı. Bu okulda 5 lira olan fotokopi parasını dahi ödeyemeyecek durumda olan veliler var. Kiminin eşi çalışmıyor hatta. Eğer bu bina depreme karşı dayanıksızsa okullar eylülde değil de ekim ayında açılabilirdi.” ifadeleri ile okulun yıkım kararına tepkisini gösterdi.

Bir diğer öğrenci velisi ise okulun yıkılması sonrası öğrencilerin eğitiminin aksayacağını savunarak şunları söyledi;

“Biz okuyamadık, çocuklarımızı kötü mahallelerden uzak tutmaya çabalıyoruz. Biz Kuruçay gibi bir mahallede yaşıyoruz. Uyuşturucunun, silahın bol olduğu bir yer. Biz bu mahallelerden çocuklarımızı uzak tutmaya çalışıyoruz. Ancak okul yıkılır ve çocuklarımıza yer kalmazsa biz ne yapacağız? Bu çocuklar okula gitmezse inecek aşağıda uyuşturucu satacak.”

‘BİRİLERİ PARA KAZANACAK DİYE…’

Barbaros Hayrettin İlkokulu bahçesinde konuşma yapan Barbaros Hayrettin İlkokulu’nda görevli sınıf öğretmeni Yusuf Altun ise okulun yıkılmasına olumsuz müfettişlerin olumsuz raporların verilmesine karşı yeniden müfettiş yollanarak üç okulun tek bir okula sığdırılmak istendiğini söyledi. Altun, “Birileri para kazanacak diye benim çocuğumun 60 kişilik sınıflarda, tozun ve toprağın içerisinde eğitim görmesine müsaade edemem. Biz burada öğretmenlerin durumundan daha çok öğrencilerimizin akıbeti ne olacak ve ne gibi sıkıntılar yaşayacağını önemsiyoruz.” diye konuştu.

‘YIKIM İŞİ YAZ TATİLİNDE YAPILSIN’

Altun konuşmasını şöyle sürdürdü;

“İki ayak bir pabuca sığmazken üç okulu tek bir okula sığdırılmak istenmekte. Bu okulda iki çocuğunu okutmuş bir öğretmen arkadaşınız olarak, bu semtin bir insanı olarak diyoruz ki, bu binalar yaz tatilinde yıkılabilirdi. Onun için sayın validen ve sayın İl Milli Eğitim Müdürü’ne çocuklarımızı bu kış günü 60 kişilik sınıflara göndermeyin, yıkım işini yaz tatilinde yapın diyoruz.“

Üç okulun aynı binaya girmesi halinde ilkokul öğrencileri akşam saat yedide, akşam karanlığında dışarı çıkmak zorunda kalacağını yineleyen Altun, “Bu öğrenciler sabah altı buçukta uyanmak zorunda. Ayrıca biz üç okul olarak tek bir okula çıkarsak, akşam yedide okuldan çıkan bir ilkokul çocuğu, kaçırılma, taciz gibi birçok problemle karşı karşıya kalabilir.” dedi.

‘İMAM HATİP YAPILMAK İSTENİYOR’

27 yıldır okulda görev yaptığını ve öğrencilerinin çocuklarını okuttuğunu söyleyen Altun, “Bizim iki okulumuzu yıkıp yerine İmam Hatip yapılmak isteniyor. Ayrıca üç okul tek bir okulda eğitim yapmak zorunda kalacak. Toplam 1200 öğrenciye 11 tane sınıfta eğitim verilecek. İl Milli Eğitim Müdürlüğü yıkım kararı almış, ancak çocukların nerede eğitim göreceği henüz belirlenmemiş. Ayrıca burada yapılacak olan inşaat yüzünden çocukların o gürültü içerisinde eğitim alması mümkün olmaz.” ifadelerini kullandı.

ÖRNEKLER KOLONLARDAN DEĞİL DUVARLARDAN ALINDI

Öte yandan okulun tek gelir kaynağı durumunda olan Ahmet Priştina Spor Kompleksi de bu kapsamda yıkılacak. Depreme dayanıksız olduğu için yıkılacak olan binanın 1983 yılında yapıldığını ancak üç okulun birlikte eğitim alacağı okulun binasının 1959 yılında yapıldığını söyleyen Altun, okulun ne gerekçeyle yıkılmak istediğini anlamadığını ancak depreme dayanıklılık testi için alınan örneklerin kolonlardan değil, duvardan alındığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi