GÜLSEN CANDEMİR/İZ GAZETE - İzmir Kantinciler Odası, Ankara ve Diyarbakır’da şırıngalı çikolata yedikten sonra hayatını kaybeden çocukların ardından açıklama yaptı. Oda Başkanı Rasim Topçu, olay günü irtibata geçtiği sekiz yüz kantinin sadece ikisinde bu ürüne rastladıklarını, onun da kaldırılması talimatı verdiklerini açıkladı. İzmir’deki kantinlerin bir ay içersinde 3-4 ayrı kurumun denetiminden geçtiğini ifade eden Topçu, asıl tehlikenin okul çevresinde denetimsiz, kayıt dışı şekilde çalışan kafeterya benzeri yerlerde aranması gerektiğini ileri sürdü.

YEDİ AYRI DENETİM

Geçtiğimiz hafta içerisinde Ankara ve Diyarbakır’da peş peşe yaşanan şırıngalı çikolatadan kaynaklı yaşanan üzücü olayların ardından İzmir Kantinciler Odası açıklama yaptı. İzmirlilerin içinin rahat olmasını isteyen Rasim Topçu, yaşanan acı olaylardan üzüntü duyduklarını ifade etti.Topçu “19 yıldır yönetim kurulu başkanıyım ve kantincilerimiz beni bu güne kadar hiç mahcup etmedi. Bu ölen çocuklarımızı yerine getirir mi ne yazık ki hayır. Çocuklarımızın hayatını kaybetmelerine neden olan ürünün hangi koşullarda üretildiği, denetime tabi tutulup tutulmadığı burada önem kazanıyor. Merdiven altı pek çok firmanın da bu ürünü ürettiğini görüyoruz. Bu olayda sadece kantincilerin suçlanmasını, adeta linç edilmesini kabul etmemiz mümkün değil. Bu kadar denetimden geçen bir meslek grubuna rastlayamazsınız. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık ocakları, İlçe belediyesinin sağlık birimleri, meslek odasının denetimlerinden herhangi bir şey kaçabilir mi. Okul idaresi de denetim yapıyor kantinlerde. Bu denetimlerden rahatsız da değiliz. En iyisini yapmamız lazım çünkü bize emanet edilen çocukların sağlığı söz konusu.”şeklinde konuştu.

CAFELERE DİKKAT ÇEKTİ

Okul çevresinde yer alan işletmelere dikkati çeken Oda Başkanı topçu, kantinlerde satışı uygun görülmeyen gıda ürünlerinin bu tip yerlerde satıldığını asıl denetimlerin oralara yapılması gerektiğini belirtti. İzmir’de toptan şırıngalı çikolata satan firmayı aradığını söyleyen Rasim Topçu, ürünün kantinlere satışına yasak getirdiklerini açıkladı. Çocukların sağlığı neyi gerektiriyorsa onu yapmaya hazır olduklarını dile getiren oda başkanı, ‘Bizlere emanet edilen çocuklarımızın her şeyini düşünmeye devam edeceğiz.”dedi. Yönetim Kurulu Üyesi Zerrin Ak ise;‘Bugün ne kadar konuşsak boş, bu acının ne tarifi var ne de mazereti. O anne babanın gözyaşlarına, o yavrumuzun tırnağına bütün kantinler feda olsun. Bu ürünleri üretenler de piyasaya sürenler de engellenmelidir.”diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi