İZ GAZETE - 68 kuşağının öğrenci liderlerinden Alparslan Özdoğan ölümünün 38. yılında Eski Buca Mezarlığı'nda anılacak. Nurhak Anma Platforöu tarafından düzenlenecek olan anma töreni, 31 Mayıs (bugün) Cuma, saat 12.30'da gerçekleşecek.

ALPARSLAN ÖZDOĞAN KİMDİR?

Alparslan Özdoğan, 3 Mart 1946 tarihinde ailenin tek çocuğu olarak Buca'da doğdu. İzmir Atatürk Lisesi'ni bitirdikten sonra 1966 yılında ODTÜ'ye girdi. Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) üyelerinden olan Özdoğan, 31.05.1971'de, Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan, Kadir Manga, Mustafa Yalçıner, Hacı Tonak, Metin Güngörmüş ve Ahmet Erdoğan'dan oluşan 7 kişilik bir grupla idamla yargılanan Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan'ın Cezayir, Suriye gibi herhangi bir ülkeye gönderilmeleri için Malatya Kürecik'eki Amerikan radar üssünde eylem düzenleyeceklerdi.

Grup Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine bağlı İnekli Köyü yakınlarında mola verdikleri sırada köylülerin eşkıya zannederek jandarmaya haber vermesiyle çıkan çatışmada teslim olmayarak savaşmış ve orada Cemgil ve Manga ile birlikte katledilmiştir. Aynı çatışmada Mustafa Yalçıner ağır yaralanmış Hacı Tonak ise yakalanmıştır.

Endi olarak bilinen Mustafa Yalçıner THKO Davası'ndaki duruşmada olayla ilgili şu açıklamayı yapmıştır; "Çatışmada Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alpaslan Özdoğan'ın yaralı iken vahşice kurşunlandığını, benim de üzerime 50-60 metre mesafeden 15-20 mermi sıkıldığını, köylülerin olay yerine gelmesi nedeniyle, sonradan atılan mermilerle yalnız kolumdan yaralanarak şans eseri kurtulduğumu (...) belirtmek isterim (...)"*

*Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi, İletişim Yayınları, Cilt 7, sayfa 2173.

Editör: Haber Merkezi