DUYGU KAYA/ İZ GAZETE-  Türkan Saylan Sanat Merkezi’nin önünde İzmir Barosu’nun düzenlediği ‘Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü Etkinliği’ saat 17.00’de gerçekleştirildi. Basın açıklamasını İzmir Barosu adına avukat Yesra Uyanıkoğlu yaptı.

TÜRKİYE TRANS CİNAYETLERİNDE AVRUPA’DA BİRİNCİ SIRADA

Avukat Yesra Uyanıkoğlu, dünyanın her yerinde ve Türkiye’de transların nefret cinayetleri sonucu yaşamlarını yitirdiklerini ifade ederek, “Avrupa trans ağı Transgender Europe!in (TGEU) 2015 yılı raporuna göre Türkiye, trans cinayetlerinde Avrupa’da birinci, dünyada ise dokuzuncu sırada yer almaktadır” dedi.

‘VAR OLAN YASAL DÜZENLEMELER TRANS BİREYLERİN ALEYHİNE’

Uyanıkoğlu, “Devlet, din ve aile üçlemesinde, transfobinin körüklenmesi transları açık şekilde nefretin öznesi haline getirmekte, cezasızlık politikaları egemence işletilmektedir. Bireyler birçok yerde ayrımcılığa maruz kalmakta, ayrımcılıkla mücadele edebilmeleri için kendilerine koruma sağlayacak yasal düzenlemeler bulunmamaktadır. Var olan yasal düzenlemeler ise çoğunlukla aleyhlerine işletilmektedir” diye konuştu.

Devletin eşitsizliği körüklenmesinin, demokratik hukuk devletlerinde düşünülemeyecek bir durum olduğu vurgulayan Uyanıkoğlu, “Aynı şekilde nefretin söylemininin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi düşünülemez” dedi.

 ‘BUGÜN NEFRET CİNAYETLERİNE SESSİZ KALMAK…’

Avukat Yesra Uyanıkoğlu, nefret cinayetlerine sessiz kalmanın transl bireylerin katledilmesine onay verilmesi anlamına geldiğinin altını çizerek, “Bugün nefret cinayetlerine sessiz kalmak, farklılıkları aşağılamak ya da buna uygun zeminleri hazırlamak yarın tüm farklılıkların yok edilmesine, ötekilerin sistematik bir katledilmesine onay vermektir” dedi.

Uyanıkoğlu, açıklamayı 2010 yılında 12 yerinden bıçaklanarak vahşice öldürülen İrem Okan’ın annesi Melek Okan’ın “Koskoca dünyaya benim çocuğumu sığdıramadınız” cümleleriyle bitirdi.

YAPILACAK YÜRÜYÜŞE POLİS MÜDAHALESİ

Basın açıklamasından sonra yapılacak yürüyüşe polis müdahalesi uygulanırken, güvenlik güçleri yürüyüşe katılanların dövizleri ve bayrakları indirmemesi takdirde yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyledi. İzmir Barosu Özkan Yücel, bu ifadelere tepki gösterdi.

Editör: Haber Merkezi