İZ GAZETE- İzmir Aliağa ilçesinde bulunan gemi söküm tesislerine, asbestli olduğu bilinen Nae Sao Paulo gemisi geliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın, Brezilya donanmasına ait savaş gemisinin Aliağa'da sökümü için Sök Denizcilik adlı firmaya 30 Mayıs 2022'de izin verdiği ortaya çıktı. Şirket tarafından 12 Mart 2021 tarihinde satın alınan gemi için o dönemde birçok eylem yapılmıştı. Fakat geminin bünyesinde tonlarca asbest olmasına rağmen bakanlık söküm için izin verdi.

Bakanlığın bu kararı ülke genelinde tepki uyandırırken, İzmir Kent Konseyi'nin de yürütme kurulunda bulunduğu Türkiye Kent Konseyleri Platformu konuya ilişkin açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, "Türkiye Kent Konseyleri Platformu olarak, başta asbest olmak üzere halk sağlığını tehdit eden  tehlikeli atık yüklü Nae Sao Paulo isimli Brezilya donanmasına ait geminin, sökülmek üzere Aliağa’ya getirilmek istenmesini kınıyoruz. Başta Aliağa olmak üzere tüm bölgedeki insanları ve doğal yaşamı etkileyebilecek bu büyük riske onay verenlerin, yarın bu sorumluluğun altında kalabileceklerini önemle belirtmek isteriz" denildi.

'ÜZÜNTÜYLE TAKİP EDİYORUZ'

"Bu arada Çeşme, Yarımada, Bodrum kıyılarında ve Seferihisar, Karaburun, Urla’da da talan projelerinin gündemde olduğunu; Buca Cezaevi yerleşkesinin ranta kurban edilmek istendiğini büyük bir üzüntüyle takip ediyoruz" ifadeleri kullanılan açıklamada, "Aynı şekilde; Mersin Akkuyu Nükleer santralinin ve Kahramanmaraş Elbistan'daki kömürlü termik santrallerin çevreye zararlarının, Çorlu Ergene Nehri'ndeki kirliliğin, Karadeniz'deki HES'lerin, Ege ve Akdeniz’de meydana gelen yangınların, Çanakkale ve Kaz Dağları'ndaki maden çalışmalarının doğaya verdiği tahribatın, takipçisi olduğumuzu da buradan tüm kamuoyuna vurgulamak isteriz.Doğanın sahibi değil bir parçası olduğumuzu belirtir; ne şimdiki ne de ilerideki nesillerin geleceğini, kimsenin ipotek altına almaya hakkının olmadığının altını çiziyoruz. Halkımızın menfaatleri doğrultusunda tüm bu süreçlerin titizlikle takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz." denildi.

Editör: Haber Merkezi