AHMET MURAT SEÇİLMİŞ/ İZ GAZETE- Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) Başkanı Mustafa Karabağlı, 21 Temmuz’da düzenlediği basın toplantısıyla Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanlığına aday olduğunu açıkladı.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanlığı’na aday olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Karabağlı, sözlerine yaşam öyküsünü anlatarak başladı: “1966 yılında İzmir Tire’de doğdum. İlk ve orta öğrenimim sırasında demircilik yapan babamın yanında zanaat ve ticaret faaliyetlerini ilk kez deneyimledim. Yazları tarlalarda çalışıp ziraat faaliyetlerini öğrendim. Emek, deneyim ve üretim konularındaki hassasiyetim bu dönemlerde oluşmaya başladı. 1980 yılında başladığım Kuleli Askeri Lisesi öğrenciliğim ise bana ailemden uzak ve disiplinli bir yaşamı öğretti.  15 yaşında babamı kaybettim ve hissettiğim bu yalnızlık beni manevi olarak büyüttü ve olgunlaştırdı. Bana göre insan iki şekilde büyür; ilki biyolojik olarak büyümedir. İkincisi ise insanın babasını kaybettiğinde yaşadığı manevi olgunlaşmadır” dedi.

'REKTÖRÜMÜZÜN SÖZLERİ BANA YOL GÖSTERDİ'

Askeri liseden mezun olup ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliğini kazanan Karabağlı, mezuniyeti sırasında içinde filizlenen girişimcilik arzusunu şu sözleriyle aktardı:

“1989 yılında ODTÜ’den mezun olurken rektörümüz önemli bir gerçeğin altını çizerek, ‘Ülkeler küçük ve orta büyüklükte sanayi kurumlarının omzunda gelişmektedir. Siz artık donanımlısınız  ve kendinizi hazır hissettiğinizde kendi girişiminizi yapmalısınız’ dedi. O gün sanki rektörümüzün benimle konuştuğunu hissettim. O andan itibaren nasıl kazanırım, nasıl ticari faaliyetlere katılırım diye düşünmeye başladım. Üniversitede akademisyen olarak kalabilecekken İzmir’e dönüp bir firmada AR-GE süreçlerinde çalıştım.  Bu sırada Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yüksek lisansımı tamamladım. 1991 yılında Star Elektronik firmasını ve 1992’de kurucu ortak olarak AR Elektronik firmasını kurdum. Bu sayede ülkemizdeki büyük beyaz eşya firmalarına parçalar ürettik. Ancak aklımızda daima kendi ürünlerimizi üretmek vardı. Bu hislerle yeni bir işe giriştik”

LUNA MARKASI KURULUYOR

"2000’li yılların başında akıllı sayaç üretimi yapmaya başladık ve 2008 yılına geldiğimizde LUNA markası ortaya çıkmış oldu" diyen Karabağlı, faaliyetlerini anlatmayı sürdürdü:

“AR-GE çalışmalarına yoğunlaştık. Daha çok çalışıp çabaladım ve 2018 yılında düzenlenen ‘EY Yılın Girişimcisi Türkiye’ yarışmasında finale kalan 6 adaydan biri oldum. LUNA büyümeye devam etti ve uluslararası pazarda yer alan birçok strateji yatırımcısı firma bizimle iletişime geçti. Ocak 2022’de İsviçre’nin enerji yönetimi çözümlemesinde önde gelen şirketlerinden olan Landis+Gyr  ile güçlerimizi birleştirdik. Şu an ülkemizde %80’den fazla Pazar payına sahip olan LUNA A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevimin yanı sıra birçok sanayi kuruluşunda yönetim kurulu başkanlığı veya üyelik görevlerimi sürdürmekteyim”

HEYECANIMI TÜM SANAYİCİLERİMİZE TAŞIMAK İSTİYORUM!

Rekabet gücü daha yüksek bir Türk sanayisinde meslek odalarının önemine değinen Karabağlı, “EBSO’nun yalnızca İzmir ve çevresi için değil tüm Türkiye sanayisi için öncü girişimlerde bulunabileceğini düşünüyorum. Bu konuda Sivil Toplum Kuruluşları da büyük bir rol üstleniyor. Bizim bu vatana borcumuz var. Borcumuzu ödemek için yola çıkmalı ve fedakarlık yapmalıyız. İnanıyorum ki yola çıktığımızda tüm Türkiye sanayisi büyük bir gelişim ve inovasyon kaydedecek. Ben bu inovasyon hareketinin yalnızca kağıt üzerinde kalacağını düşünmüyorum. Bu fikir büyüyüp ülkemizin gelişimine katkı sağlayacak bir harekete dönüşecek. Türk sanayisinde heyecanlı ve gelişmeye müsait arkadaşlarımız var. Büyümemiz ve gelişmemiz bir kıvılcıma bakıyor ve ben bu kıvılcımı yakacağımı düşünüyorum. Bu arzuyla Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanlığımı huzurlarınızda duyurmak istiyorum” dedi.

DİNAMİK VE KAPSAYICI BİR EBSO İÇİN YOLA ÇIKIYORUZ!

"Çıktığımız bu yolda tüm paydaşlarımızla ortak hareket edip topluma ve millete faydalı işler yapmalıyız" diyerek hedeflerini dile getiren Karabağlı, “Dinamik ve kapsayıcı bir EBSO için yola çıkıyoruz. Raflarda kalacak projelerle işimiz yok. Somut fikirleri olan inovatif işlere yoğunlaşacağız. Ülkemize fayda sağlayan işler yapmalıyız gerçek inovasyon budur. Bu yolda iç ve dış tüm paydaşlarımızla, Sivil Toplum Kuruluşlarıyla ve şehrimizin bileşenleriyle işbirliği içerisinde olacağız. İşbirliğinin ciddi avantajlar getireceğinden yanayız. EBSO için ortak akıldan yana bir tutumda olacağız. Bunları başarmak için en büyük insan kaynağımız meslek komitelerimiz ve Ege Bölgesi Sanayi Odamızın meclisi olacak. Bu mecliste her sektörden arkadaşlarımız aramızda bulunacak. Bu ekiple beraber meslek komitelerini de yanımıza alarak ilerleyeceğimize ve gelişeceğimize inanıyorum. EBSO yönetim kurulu  başkanlığına aday olarak çıktığım bu yolda EBSO üyesi sanayicilerimizle birlikte yürümekten onur duyacağım” diyerek sözlerini bitirdi.

Editör: Haber Merkezi