Müslüm Doğan, Hrant Dink'in kurucusu ve genel yayın yönetmenliğini yaptığı Agos gazetesi önünde vurularak öldürülmesinin 10. yıl dönümünde TBMM'ne soru önergesi verdi. Önergedeki sorularının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ıncı maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi. Doğan, soru önergesinde şunlara yer verdi:

"Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde önemli sorumluluklar alan Hrant Dink, Agos ve Hürriyette manşet olan Sabiha Gökçen haberi sonrasında ırkçı-milliyetçi kesimlerce hedef gösterilmiştir. 16 Nisan 2005 tarihinde hakkında “Türklüğe hakaret” suçlamasıyla dava açılmıştır. Yargıtayın cezasını onaması sonrasında dönemin tv kanalları ve medya organları tarafından “Türk düşmanı Ermeni” olarak hedef gösterilen Hrant Dink 19 Ocak 2017 tarihinde saat: 15.00 civarında İstanbul’da kurucusu olduğu ve genel yayın yönetmenliğini yaptığı Agos gazetesinin önünde suikast sonucu yaşamını yitirmiştir.

20 Nisan 2007 tarihinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Hrant Dink davası görülmeye başlanmıştır. 5 yıl süren yargılama 17 Ocak 2012’de sona ermiş, silahlı örgüt suçundan tüm sanıklar beraat etmiştir. İstanbul Cumhuriyet Savcılığının karara itirazı ve Yargıtay’ın davayı örgüt yönünden kısmen bozma kararından sonra 16 Eylül 2013 tarihinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava yeniden görülmeye başlanmıştır.

Trabzon Emniyet İstihbarat Şubesi’nin Hrant Dink’in öldürüleceğine dair ihbarı İstanbul Emniyet İstihbarat Şubesine ve Ankara’da bulunan İstihbarat Daire Başkanlığına resmi olarak iletmesine rağmen cinayeti engellemek adına hiçbir şey yapılmamıştır.

Bu bağlamda;

1- 15 Temmuz Darbe girişimi sonrasında Hrant Dink cinayetine dair yeni görüntüler ortaya çıkmıştır. Bu görüntüler üzerine yeni bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise bu soruşturmanın kapsam ve içeriği nedir? Başlatılmamışsa nedeni nedir?

2- Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davanın 10’uncu celsesinde savunma yapan dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube müdürü Ali Fuat Yılmazer, “Her şeyi Erdoğan’ın talimatıyla yaptım” ifadeleri üzerine bir soruşturma başlatılmış mıdır?

3- Hrant Dink cinayeti ile yeni bir sürecin başladığı, emniyet ve TSK içerisindeki yapıların değiştiği iddiaları doğru mudur? 

4- Hrant Dink cinayetinin arkasında bulunan siyasal ve örgütsel yapı kimdir? Gerçek sorumluların bulunması adına bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır?

5- Gazetecilerin, muhaliflerin, aydınların, sanatçıların ve siyasetçilerin sokak ortasında faili meçhul cinayetlere kurban edilmemesi adına bakanlığınızca ne tür önlemler alınmaktadır?

6- Hrant Dink’in öldürüleceğine dair ihbar olmasına rağmen gerekli tedbirleri almayan başta dönemin İstanbul Emniyet Müdürü, İstanbul Valiliği ve İçişleri Bakanı hakkında herhangi bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?

7- Hrant Dink cinayeti sonrasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü kadrolarına FETÖ üyesi polislerin atandığı iddiaları doğru mudur?
 

8- Hrant Dink’in öldürülmesinde rolü olan kaç kişi şuan FETÖ davasından da yargılanmaktadır? "

Editör: Haber Merkezi