Metehan UDÜzerinden aylar geçmesine rağmen mültecilerin kart alabilme çilesi devam ediyor. Mülteciler hala kartlarını alabilmek için saatlerce Göç İdaresi önünde beklemek zorunda kalıyor. Mültecilerin bu sorununa çözüm bulmayan Göç İdaresi de sorunun medyaya yansımaması için görüntü almamıza engel olmaya çalıştı. Öte yandan esnaf da durumdan şikayetçi.

Suriyeli mültecilerin Türkiye Cumhuriyeti Geçici Koruma Yönetmeliği’nde verdiği kısıtlı haklardan faydalanabilmek için yabancı tanıtım kartını çıkarması ve son değişiklikten dolayı da varolan kartlarını yenilemeleri gerekiyor. Ancak bu süreç kolay olmuyor. Suriyeli mülteciler, kartlarını yenilemek için sabahın erken saatlerinden itibaren Kemeraltı’da bulunan Göç İdaresi Müdürlüğü önünde bekleyişe geçiyor. Göç İdaresi Müdürlüğü bina içinde yer göstermediği için mülteciler saatlerce sokakta bekliyor. Bazen aynı gün içinde sorunlarını çözemiyorlar ve tekrar tekrar gelmek zorunda kalıyorlar. Bu sorun aylardır devam etmesine rağmen hala yetkililer çözüm bulmuş değil.

‘HASTANEDE ÇOCUĞUMA BAKMADILAR’
Konuştuğumuz mültecilerden biri “98 ile başlayan kart numaralarımızı 99 ile değiştirmek için geldik. Ayakkabıcılar sitesinde çalışıyorum. Kalfayım. İzin aldım geldim. Çocuğum hastaydı ateşi vardı. Hastaneye gittik, kartın değişmesi gerektiğini söylediler. Çocuğuma bakmadılar. Sabah erken saatte geldik, daha ne kadar da bekleyeceğim bilmiyorum” sözleriyle anlattı yaşadıklarını.

GÖÇ İDARESİNİN ÇÖZÜMÜ, ÇEKİME ENGEL OLMAK
Sıranın kendisine gelmesi için sokakta bekleyen mültecileri çekmemiz üzerine İl Göç İdaresi Müdürü Himmet Uygun, çekime engel olmak için önce güvenlik görevlilerini gönderdi yanımıza, daha sonra da kendisi geldi. Uygun, binanın kamu kurumu olduğunu ve izin almadan çekim yapılamayacağını söyledi. Burada mağdur edilen mültecilerin sorunlarını nasıl çözeceklerini sorduğumuz Uygun, sorunun kendilerinin de farkında olduğunu ancak çözebilecek durumlarının olmadığını anlattı.

‘KİRAMIZI ÖDEYEMEZ HALE GELDİK’
mültecilerin sokaktaki bekleyişi nedeniyle esnaf da rahatsız. Sokağın kalabalık olmasından dolayı müşterilerin çekindiğini ve gelmediğini dile getiren esnaflar “Suriyelilerin de sokakta beklemesini istemiyoruz. Hem biz hem de onlar mağdur olmasın. Bu işler, Suriyelerin de sokakta beklemek zorunda kalmayacağı başka bir yerde yapılmalı. Durumu kaç kez Valiliğe ilettik ama kimse ilgilenmedi. Kiramızı ödeyemeyecek duruma geldik” dedi.

 

(Evrensel)

Editör: Haber Merkezi