Proje ve fikirler arasında hastalığından yola çıkarak epilepsi hastaları için dijital bileklik tasarlayan da oldu, gençleri bekleyen en büyük tehlikelerden biri olan siber zorbalığa çare bulan da. Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü'nde düzenlenen Yaşamda Kalite Proje/Fikir Yarışması'na katılan Buca Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden Gizem Sude Erdoğan epilepsi hastalığından dolayı yaşadığı zorluklardan yola çıkarak epilepsi nöbeti öncesi titreme ve uyuşma hissini algılayan dijital bileklik tasarladı. Epilepsi hastası olmayan veya bu hastalıkla mücadele etmeyi bilmeyen kişilere kısa komutlar veren bileklikle, nöbet geçiren hastaya doğru müdahale yapılması ve yanlış müdahalelerden oluşacak olumsuz sonuçların engellenmesi hedeflendi.

Bornova Altay Ticaret Meslek Lisesi'nden Buse Energin-Şebnem Demircan ikilisi de lise öğrencilerinin siber zorba davranışlarda bulunma ve maruz kalma durumlarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi ve siber zorbalığın önüne geçilmesi için E-Siber çözümü geliştirildi. Buse Energin ve Şebnem Demircan tarafından geliştirilen E-Siber sistemine göre, internet kullanıcılarının yetkili kişiler ile çevrimiçi iletişime geçmeleri, anlık olarak şikayette bulunmaları, takıldıkları problemleri aktarmaları ve hızlı bir şekilde geri dönüş alabilmeleri sağlandı.

İzmir Atatürk Lisesi öğrencileri Ömer Kartelli-Ayberk Yaraneri de suya düşen veya doğal afetler sonucu su altında kalan otomobillere yönelik 'swimbag' ismi verilen proje yaptı. Bu durumlarda aracın altında bulunan yastıklar açılacak ve çok hızlı bir şekilde şişecek. Böylece ölümlü ve yaralanmaları suya düşme kazaları ile sel nedeniyle su altında kalma ve sürüklenme durumlarında hayati kayıplar minimuma inecek.

Lütfü Ürkmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden Kaan Derdiyok'un, gıda ambalajı ve strafor gibi geri dönüşümsüz malzemelerin pet şişelere doldurulmasıyla oluşturulan eko tuğlaların yumurta kabuğu tozu ve gıda analizlerinden kalan asidik laboratuvar kimyasalları gibi atık malzemeler içeren inşaat malzemelerinin içine hapsedilerek mikrokozmik tuğla üretimi projesi ilgi çekti.

Bayraklı Talatpaşa Ortaokulu'ndan Sıla Atlı-Lütfi Emre Aşkın ikilisi de, metrolarda vagonların doluluk oranlarını göstererek vagonlara eşit yolcu dağılımının sağlanmasını amaçladı. Buna göre vagonlara eklenen bir aparat yardımıyla binen ve inen yolcu sayısının hesaplanarak, doluluk oranının tespit edilmesi hedeflendi. Dijital panolar yardımıyla da vagonların boş, yoğun, çok yoğun ve normal aralığını dörde bölerek bunların yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olarak gösterilmesi sağlandı.


İZMİR (DHA)

Editör: Haber Merkezi