Emek Partisi’nin daveti ile bir araya gelen siyasi parti, sendika, Alevi kurumları ve yöre derneği temsilcileri ortak mücadelenin koşullarını tartışarak görüş alışverişinde bulundu.

Görüşmede eski CHP Milletvekili ve eski AİHM yargıçlarından Rıza Türmen’in önerisi ile 28 Haziranda yapılacak toplantıya ilişkin de bilgi verildi, öneriler alındı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ülkenin faşizan bir devlet yapısına doğru ilerlediğini ifade ederek, iktidarın uygulamalarının sonuçlarını tüm toplumsal kesimlerin hissettiğini ifade etti. Bölgeye yönelik başlatılan savaşın sadece Kürt halkına yönelik olmadığını belirten Gürkan, “Kürt halkının temel hak ve özgürlüklerini ezip mümkün olduğunca en geri noktaya çektikten sonra saldırılar bütün bir muhalefeti şiddet üzerinden bastırma şeklinde kendini gösterecektir” dedi. En temel hak ve özgürlüklerin bir bütün olarak askıya alındığını ifade eden Gürkan, “İktidar kendini güvence altına almak için yeni bir rejimi inşa ederken bizler ne yapacağız asıl önemli olan bu. Herkesin kendi mecrasında verdiği mücadeleyi nasıl birleştirebiliriz? Bu arayışlara çabalara geniş bir toplumsal kesimi dâhil edebilirsek yol alacağız, bu konuda epeyce deneyimimiz var” dedi.    

İLK TOPLANTI 28 HAZİRAN’DA

Diyalog Grubu Üyesi Levent Tüzel de yaptığı konuşmada, gerici, faşist bir rejimin hızlıca inşa edildiği noktasında herkesin hemfikir olduğunu ifade ederek, “İktidar fiilen yürürlükte olan başbakanlık rejimine anayasal düzenleme getirmeye adamış kendisini. Sermayenin temsilcileri de Hükümetle anlaşmış görünüyor. Parlamento da aslında boş durmuyor, süreci hızlandırmak için peş peşe yasalar çıkarıyor” dedi.

Diyalog Grubu’nun çalışmalarına dair bilgi veren Tüzel, “Rıza Türmen’in Kurultay önerisi doğrultusunda diyalog grubu olarak bir demokratik cephe oluşturma ve bugüne kadarki birliktelikleri aşan bir birlikteliğin nasıl yakalanabileceği noktasında çalışmalar yürütüyoruz” dedi. Tüzel, Kurultay öncesi ilk toplantının 28 Haziran’da yapılarak Kurultay Hazırlık Komitesi oluşturulacağı bilgisini verdi.  

CHP Eski İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu da, CHP’nin Kurultay çalışmaları içerisinde kurum olarak yer almamakla birlikte çok sayıda CHP’linin bu oluşumda yer alacağını düşündüğünü ifade etti. “Bu ilişkilerin devamında yarar görüyoruz. En önemli sorun güven, önemli tecrübelerimiz var. Halkta sokağa çıkma isteği uyandıracak işler yapmak lazım. Birlikte yapacağımız etkinliklerdeki biçimsellik önemli, kuracağımız dil çok önemli. Ortak bir hedef çizmek gerekli” dedi.

HERKES ARAYIŞ İÇİNDE

“Önce Demokrasi Platformu” adına toplantıya katılan İdris Melek, kendilerinin de Önce Demokrasi Platformu olarak bir toplantı yaptıklarını belirterek, “Acilen bir şey yapılması gerekiyor. Görüyoruz ki herkes arayış içerisinde. Bıçak kemiğe dayanmış ve ortak akıl denilen şeyi idrak etmeye başlamış. Ayrı ayrı çalışmalar nasıl aynı potada birleşir ve aynı hedefe doğrultabiliriz sorun bu. Dar grup çıkarcılığı yapmadan sessiz çoğunluğu çekebilmek esas meselemiz olmalı. Bahsedilen Kurultaya yerellerden de örneğin Rize, Kayseri, Konya gibi illerden katılım sağlayabilecek miyiz, önemli olan bu” dedi.

HDP İl Eş Başkanı Mahfuz Güleryüz, kendilerinin de bir arayışları olduğunu belirterek, “Arayışların olgunlaştığını düşünüyorum. Bütün bunlar önemli ve sevindirici. Çalışmalar bir an önce ortaklaştırılmalı ve somutluğa kavuşturulmalı. Sorun sadece Kürtler ya da emekçiler açısından değil bütün Türkiye halkları ve katmanları açısından, AKP oy verenler açısından da büyük. Bütün bu kesimleri sürece dâhil etmek önemli. Uyuyan kesimleri uyandırmak gibi bir görevimiz var” dedi.

‘FARKLI KESİMLERLE YAN YANA GELİNMELİ’

DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, emekçilerin olmadığı hiçbir yerde barışın söz konusu olamayacağını vurgulayarak, “Dili ortaklaştırmamız lazım. Tabakhanede çalışan bir emekçinin ne dediğinizi anlaması gerekiyor. Güven ve samimi bir çalışma şekli önemli. Önceki platformlardan farklı olmalı. Köydeki Fatma Teyze ile görüşemezsek, Boşnaklarla görüşemezsek, farklı toplumlarla yan yana gelemezsek başarısız olur. Bunu yapacak olanlar samimiyetle bu işin içine girenler olacak.  Bu kurultaya katılacak merkezi örgütler bütün illerdeki örgütlerine bunu anlatmalı ve yerellerdeki çalışmalara katılımını sağlamalı. Merkez işin içinde ama alttaki örgütler bundan haberdar olmadığı zaman darlaşıyor. Buradan çıkmak gerekli” dedi.

SİYASET YERELLERE YAYILMALI

CHP İzmir İl Sekreteri Birgül Değirmenci: Demokrasi ve insanlık adına yola çıkmak istiyorsak öncelikleri iyi belirlemeliyiz. Birbirimize önyargılarla yaklaşıyoruz. Bunları bir kenara koymalıyız. Kurultayda birlikte yer almayı isteriz. Ortak payda ve eylemler bizleri bir araya getirecektir. Bıçak kemiğe dayandı. Farklılıklarımızla bir araya gelebilmeliyiz.

DİSK Gıda-İş Ege Bölge Başkanı Gürsel Köse: İşçi sendikaları dâhil edilmezse ortak iş yapma şansı yok. Türkiye’nin her yerinde komiteler kurulup görevlendirilip kimseyi itmeden çalışma yürütmeliyiz. Hepimizin birbirine ihtiyacı var. Dar grupçu düşünürsek iki adım ileriye gitmez. Sadece genel merkez düzeyinde değil şubeler üzerinden yerellerde tabanla diyaloğu kurup hayata geçirirsek inandırıcılığımız olacak.

Karabağlar Alevi Platformu Üyesi İbrahim Özipek: Toplum, siyasetin merkezde yapıldığı, yerelde yapılmadığı eleştirisini getiriyor. Her mahallede çok sayıda yöre derneği var. Bu dernekler aracılığı ile oralara ulaşılabilir. Siyaseti yerellere yaymak gerekli. Belediyelerden iş talebi için, seçimden seçime oy talebi için değil, bu sorunların konuşulması açısından bu derneklerin kapısı çalınmalıdır.

DİĞER KATILIMCILAR

Toplantıya Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu, Yeşil Sol Parti, Eğitim-Sen 1, 4 ve 5 Nolu Şubeler, BES, Haber-Sen, CHP Karabağlar İlçe, Genel-İş 2 No’lu Şube, Genel-İş 7 No’lu Şube, Sağlık-İş, Buca Cemevi, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkan ve yöneticileri de katıldı.        

Editör: Haber Merkezi