Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Mimarlar Odası (İMO), Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ve Resim Heykel Müzesi ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Ege Üniversitesi AKM’nin mimarı İnal Göral’ın katılımıyla İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleşen açıklamada İMO Yönetim Kurulu Üyeleri; Banu Aydın, Uğur Yıldırım ve Seçkin Kutucu yer aldı. Basın açıklamasını İMO Yönetim Kurulu Üyesi Banu Aydın okurken İnal Göral da AKM binasına yönelik görüşlerini açıkladı.

‘GÜÇLENDİRME YAPILABİLİR’

AKM binası ve Resim Heykel Müzesi hakkında değerlendirmeleri paylaşan İMO Yönetim Kurulu Üyesi Banu Aydın, “Resim Heykel Müzesi ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bize ilettiği yazısında; İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nca 2018 Türkiye bina deprem yönetmeliğine göre yaptırılan deprem dayanım performans analizi sonucunda, yapının depreme dayanıksız olduğunun tespit edildiğini, bu nedenle içindeki eserlerin taşınmasına karar verildiği söylenmektedir. Bilinmesini isteriz ki özellikle 1999 yılından önce yapılan tüm yapıların 2018 deprem yönetmeliğine göre yapılacak performans analizi testlerinde dayanıksız çıkması çok normaldir. Günümüzde güçlendirme teknikleri çok gelişmiştir ve bu teknikler ile bu çok değerli yapı rahatlıkla güçlendirilebilir. 2000’li yılların başında benzer bir konunun gündeme geldiğini biliyoruz, o zamanki koşullarda dahi güçlendirme projesi hazırlanması istenmişken, aradan geçen 20 yılı aşkın sürede teknolojideki ilerleme ile güçlendirmenin çok daha rahat yapılabileceği ortadadır. AKM hakkında medyada yer alan haberlere göre, İl Emniyet Müdürlüğü'nün bu binayı alması durumunda sahnelerin kırılarak döşemeler elde edilmesi planlamaktadır. Mimarlar Odası İzmir Şubesi olarak, binaya yapılması düşünülen bu büyük müdahalelerin yanlış olduğunu belirtmek isteriz” diye konuştu.

‘MEVCUT İŞLEVLERİ KORUNMALI’

Her iki yapının da mevcut işlevlerinin korunması ve gerekli güçlendirmeler ile yapıların üstlendiği misyonların devamlılığının sağlanması gerektiğini vurgulayan Aydın, “İzmir’in kent ve toplumsal belleğinde önemli yer tutan her iki yapı kent kimliğini ve kültürel hayatı için ihtiyaç olan vazgeçilmez ölçüde değerli yapıdır. Yapılar kesinlikle mevcut işlevleri dahilinde korunmalı ve gerekli güçlendirmeler ile yapıların üstlendiği misyonların devamlılığı sağlanmalıdır. Aksini değil önermek, düşünmek bile İzmir’e ihanettir. Her iki yapı da sit alanında yer almaktadır ve her yapı için tanımlanmış olan alanlar kesinlikle resmi tesis alanı değildir. Tüm İzmir kamuoyunu bu konuda bir arada durmaya ve belediye hizmet binası ile başlayan Cumhuriyet dönemi yapılarının yıkımı kararlarına karşı durmaya çağırıyoruz. Parçası olmaktan mutluluk duyduğumuz, kültürüne hayran olduğumuz şehrimizin kültür yapılarını korumak tüm İzmirlilerin görevidir” ifadelerini kullandı.

‘İZİN VERMEYECEĞİM’

AKM binasının İl Emniyet Müdürlüğü’ne geçmesi durumunda bina projesinde yapılacak herhangi bir değişikliğe ya da binanın bölünmesine karşı olduklarını kaydeden AKM binası mimarı İnal Göral, “Mimari projede değişiklik yapılabilmesi için sizden izin gerekiyor. İzin verecek misiniz?’ sorusuna şu yanıtı verdi: “Binanın içinde tadilat yapılabilir mi? Bina, bir bütündür. Bu binanın bir yerini bozarsanız her yanı bozulur. İkiye bölmeye kalkarsanız binanın ruhu yok olur. Binaya yeni biçim vermeye kalkmak onu mahvetmek demektir. Ben yaşadığım sürece böyle bir şeye izin vermeyeceğim.”

‘YIKMAKTA İYİYİZ YAPMAKTA İYİ DEĞİLİZ’

“Mimarın oluru olmadan yeni proje yapılması ya da binanın değiştirilmesi mümkün değil” diyen İMO Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Yıldırım, “Eğer muvafakatlarla izin alınamazsa yargıya taşınacak demektir. Belediyelerle yaptığımız görüşmelerden, herhangi bir plan değişikliği kararının olmadığını biliyoruz. Burada karşı direnç oluşturmak için değil korumak amacındayız. AKM binası, Resim heykel binasının yaşamını sürdürülebileceğini konusunda endişeliyiz. Cumhuriyet dönemi yapılarının yıkım kelimesiyle birlikte kullanılmasını kabul edemiyoruz. Yıkmakta iyiyiz yapmakta iyi değiliz” dedi.

Editör: Haber Merkezi