GÜLSEN CANDEMİR- Geçtiğimiz yıl, Bayraklı Milli İrade Ortaokulu’nun bünyesinde açılan İmam Hatip Ortaokulu, yeterli sayıda öğrenci bulunmaması nedeniyle eğitim öğretime geçmemişti. Bu yıl ise, talep olmamasına rağmen mahalledeki cami imamlarının baskısı ile yeniden sınıf açma çabaları velileri isyan ettirdi. Okullar açıldığında bu baskılara karşı topladıkları imzaları İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim eden ancak henüz bir yanıt alamayan veliler, şimdi de okul önünde başlattıkları imza kampanyası ile sesini Milli Eğitim Bakanlığı’na duyurmaya çalışıyor.

"OKULLARIMIZ YETMİYOR"

Okul önünde basın açıklaması yapan veliler, bölgede mevcut olan imam hatip ortaokulunu hatırlatarak, isteyen çocukların oraya gittiğini söyledi. Milli İrade Ortaokulu’nun mevcut ihtiyacı karşılamakta zorlandığını söyleyen veliler, sorunları çözmek yerine yeni sorunlar çıkarılmasına isyan etti. Veliler, mahallede imam hatibe değil anaokulu, ilkokul ve ortaokula ihtiyaç olduğunu söylediler.

SINIFLARDA DERS İŞLENEMİYOR

Öğrenci Veli Derneği ve Eğitim-Sen 2 Nolu Şubesinin de destek verdiği veliler, imza kampanyası  öncesi açıklama yaptı. Veliler adına konuşan Fatma Kaya, “Bin 300 mevcutlu bir okul üzerine İmam Hatip Okulu dayatması kabul edilemez. Geçen yıl okulumuzda tam gün eğitim uygulanırken, bu yıl ikili eğitime başlanmıştır. Ayrıca Ortaokul kısmında sınıf mevcutları artmıştır. İmam Hatip Ortaokulunun toplam mevcudu fiilen 40 öğrenciyi geçmezken, Ortaokulun sınıf mevcutları 45-50 civarındadır. Bu durumdan kaynaklı olarak okulda güvenlik zafiyeti de baş göstermeye başlamıştır.
Okuldaki eğitim öğretimden hiçbir öğrenci, öğretmen, veli ve idareci memnun değildir. Eğitimin bütün bileşenlerinin mutsuz olduğu bir ortamda, eğitimde başarıdan söz edilemez.” diye konuştu.

ESKİ DİLEKÇELERE NE OLDU?

Milli İrade Ortaokulu velileri olarak, bu dayatmadan bir an önce vazgeçilmesi için 800’e yakın imza dilekçesini İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ilettiklerini hatırlatan Kaya, geçen yılki imzalara da halen bir cevap alamadıklarını söyledi. Kaya “Okulumuzda ikinci bir okul türünün açılmasının mevzuata uygun olup olmadığının araştırılması için, müfettiş talepli dilekçemizi de kaymakamlığa verdik. Bu süreçte bizden desteğini esirgemeyen ve hep yanımızda olan kurumlara teşekkür ediyoruz. Bugün okulumuzda imam hatip dayatmasına son verilmesi için, Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderilmek üzere bir imza kampanyası başlatıyoruz. Her türlü demokratik hakkımızı kullanarak; çocuklarımızın yüksek çıkarları için mücadelemizi sürdüreceğiz.” diyerek açıklamasını tamamladı.

ANAYASAYA AYKIRI

İzmir Barosu yönetiminden Sinan Balcılar da, velilerin mücadelesine destek olmaya devam edeceklerini yineleyerek, mevcut okul içerisinde yeni bir okul türü açmanın Anayasa’da Eğitim hakkını düzenleyen 42 maddeye de aykırı olduğunu ifade etti.

Editör: Haber Merkezi