Gizem TABAN/İZGAZETE- Son zamanlarda satış kararlarıyla gündemden düşmeyen Milliyetçi Hareket Partili (MHP) Aliağa Belediyesi’nin son meclis toplantısında; Arapçiftliği Mevkii’ndeki 5 taşınmaz ve Güzelhisar’daki bir taşınmaz ile ilgili aldığı satış kararı tepki çekti. MHP’li Serkan Acar’ın başkan olduğu Aliağa Belediyesi’nin eylül ayı olağan ikinci meclis birleşiminde; mülkiyeti Aliağa Belediyesi’ne ait Arapçiftliği Mevkii, 8330 parsel, 8331 parsel, 8332 parsel, 8333 parsel ve 8329 parselde bulunan taşınmazlar ile Güzelhisar tapulama sahasında bulunan, mülkiyeti Aliağa Belediyesi’ne ait, 155 ada, 2 parsel sayılı 624.31 metrekare yüzölçümlü taşınmazın satılması kararı alındı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’nin ret oyu kullandığı satışlar oy çokluğu ile kabul edildi. Konuya ilişkin İz Gazete’ye konuşan Aliağa Belediyesi İYİ Parti Meclis Üyesi Sedat Sarı ve Aliağa Belediyesi CHP Meclis Üyesi Hakan Turan, satışların arka planına dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. 

‘GÖZÜ KAPALI SATIYOR’
Aliağa Belediyesi’nin son aylarda sürekli satışlarla gündeme geldiğini belirten İYİ Parti Meclis Üyesi Sedat Sarı, belediyenin Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ile yaptığı protokol doğrultusunda yapım işini üstlendiği Aliağa Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi’ne bütçe yaratmak için üst üste satış kararı alma ihtimali olduğunu dile getirdi.  Sarı, “Son 3-4 aydır sürekli satış yapılıyor. Neden satıyor, bilmiyoruz. Ancak, Aliağa’da Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi yapılıyor, bunun protokolü gereği binanın yapım işini Aliağa Belediyesi üstlenmiş durumda. Sözlü bilgilerle söyleyecek olursak; hastane yapım işinde belediyenin üstlendiği kısım için 70-80 milyon TL civarında bir bütçe gerekiyor. Protokol gereği, bu bedelin 12 milyonunu Aliağa Organize Sanayi Bölgesi karşılayacak. Geriye kalan kısım için de bütçeye ihtiyacı var. Muhtemelen, buna kaynak oluşturmak için bu satışlar yapılıyor. Hastanenin yapılacağı arazi de Aliağa Belediyesi’ne ait. Yani, belediye araziyi veriyor, kaba işlerini yapıyor DEÜ’ye yalnızca teçhizat ile ilgili yükümlülükler kalıyor. Bu hastane seçim vaadiydi, o nedenle muhtemelen bunu 2024 seçiminden önce bitirme gayreti içerisinde… Yani bu yüzden büyük ihtimalle, gözünü kapatıp elinin değdiği her yeri satmaya çalışıyor” diye konuştu.

‘CEVAP ALAMIYORUZ’
Belediye Başkanı MHP’li Serkan Acar’ın satışların gerekçesine ilişkin hiçbir bilgilendirmede bulunmadığını ifade eden İYİ Partili Sarı, “Biz her mecliste neden satış yapıldığını soruyoruz ama bırakın bilgi vermeyi cevap dahi alamıyoruz. Sayın Başkan, gerekli izahatı yapmıyor. Harcamaların doğru yere doğru şekilde yapılması durumunda biz de destek veririz. Ama bunlarla ilgili hiçbir bilgi vermiyor ve çatır çatır satmaya devam ediyor” dedi.

‘ADRESE TESLİM SATIŞ’ 
Aliağa Belediyesi’nin bütçesinin kötü yönetildiğini, yapılan harcamaların denetimden uzak olduğunu belirten CHP Meclis Üyesi Hakan Turan ise, Arapçiftliği Mevkii’ndeki taşınmazların satışına ilişkin çarpıcı bir değerlendirme yaptı. CHP’li Turan, “Arapçiftliği Mevkii’ndeki söz konusu taşınmazlar, Aliağa’da

TÜPRAŞ, PETKİM, SOCAR’ın olduğu yarımadanın içerisinde yer alıyor. Bunlar çok kıymetli taşınmazlar. Rafineri Sanayisinin merkezinde olan bir bölge. Hatta satışı yapılacak parsellerin yan tarafında da bir firmanın termik santral yapımına yönelik bir imar plan değişikliği talebi var. Ne hikmetse o parsellerin dibindeki 5 parseli satmak için meclis gündemine getirdiler. Yani, adrese teslim satış gibi görünüyor. Çünkü geçtiğimiz ay meclis gündemine gelen plan değişikliği sonrasında bu ay da o 5 parselin satışı gündeme geldi. Aylardır satış yapıyorlar ve satışların büyük çoğunluğu da sanayi bölgesinde…” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Merkezi