ÖZLEM KARA/ İZ GAZETE - İzmir Barosu’na bağlı Baro Bahçe'de gerçekleşen basın açıklamasını İzmir TMMOB Genel Sekreteri Aykut Aydemir okudu. Aydemir, ”TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kuruluna bağlı Meslek Odaları, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, destek veren belediyeler ve tüm kurumsal birimler ile gönüllü kuruluşlar felaketin yaşandığı andan İtibaren sahada arama-kurtarma ve yardım çalışmalarını yürütmektedir. Yaşadığımız süreçte yurttaşlarımızın yaşam hakkı vazgeçilmez önceliğimizdir. Bununla birlikte barınma, sağlık, güvenlik gibi insani taleplerinin güvence altında olmasının takipçisiyiz” dedi. 

TABİP ODASI'NIN İŞ BİRLİĞİ KABUL EDİLMİYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kente yönelik envanter çalışmasının TMMOB ile birlikte yürütüleceğinin belirtilmesinin olumlu olduğunu aktaran Aydemir,  Salgın koşullarında olağandışı durum olan deprem olgusunun ortaya çıktığını ifade etti. Aydemir, “Bilim kurulu ile afetlerde görev almış deneyimli ekibiyle, kadroları ile bilgi ve birikimini İl Hıfzıssıhha Kurulunda aktarmaya, müzakere etmeye, aksaklıkların tespiti ve çözümünde sahada da görev almaya hazır Tabip Odası'nın işbirliği kabul edilmemektedir. Binlerce avukatın ofisi altüst olmasına rağmen karşılıksız hukuki destek sunacağını açıklayan Baro'nun birikiminden adaletin tahsisi için faydalanılmalıdır. Sahada yaptığımız tespitlere göre; ihtiyaçların giderilmesine ve sorunların çözümüne yönelik yapılacak çalışmalarda ilgili kurumlarla dayanışma ve işbirliği içinde olacağımızı deklare ediyoruz” şeklinde konuştu. 

 

“YARDIMLAR ADİL DAĞITILMALI” 
Arama-kurtarma ve yardım çalışmaları ile diğer kamu hizmetlerinin aksamadan yürütülmesi için mevcut personelinin güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurgulayan Aydemir ayrıca zorunlu hizmetleri yürüten kamu binalarının güvenliğinin sağlanması, acil olmayan hizmetlerin durdurulması gerektiğini ve iş önceliği afet yönetim çalışmalarının verilmesi gerektiğini kaydetti. 


Deprem sonrası, geçici barınmadan kalıcı barınmaya geçişin uzamaması gerektiğini, yaklaşan kış koşullarının da dikkate alınarak yürütülen çalışmaların doğru yönetilmesi ve planlanması gerektiğini vurgulayan Aydemir, mevcut durumda yardım çalışmalarının  düzensizliğini, yardımların gerçek hak sahiplerine adil olarak dağıtılması gerektiğini, gönüllülerin organize bir şekilde sevk ve idaresinde aksaklıklar görüldüğünü açıkladı. 
 

PANDEMİ DİKKATE ALINMALI
Yaşanan pandemi koşullarının da  dikkate alınarak alanda çalışan görevli personel ve yurttaşların sağlık güvenliği için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyleyen Aydemir, depremden etkilenen yurttaşların daimi barınma yerlerine geçinceye kadar sağlıklı ve güvenilir gıda ile temiz suya ulaşması gibi insani ihtiyaçların aksatılmaması gerektiğini belirtti. Sağlık ve hijyen ile kalıcı barınma koşullarının hızla oluşturulması fakat mevcut koşullarda da ısınma, duş, tuvalet ihtiyaçlarının güvenli biçimde sağlanmasının önemli olduğunu vurguladı.Hasar görmüş veya boşaltılmış binaların yarattığı risklere karşı öncelikle yurttaşların can güvenliği sağlanması gerektiğini,  aynı zamanda yurttaşların hasarlı  binalarda bulunan eşyaları güvence altına alarak  bir an önce kurtarılması için gerekli tedbirler alınması gerektiğini ifade etti.

Editör: Haber Merkezi