Pınar Pinzuti- European Cycling Challenge (ECC) 2017 mayıs ayında gerçekleşecek. Yarışmaya Türkiye’den İki şehir katılıyor: İzmir ve Mersin. Mersin’in hedefi Avrupa ülkeleri arasında ilk 10’a girmek. Avrupa’da dereceye giremesek bile “hiç olmazsa İzmir’i geçelim” hedefi ile Mersin hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor. Son 1 yılda bisiklet paylaşım sistemi ve bisiklet yolları ile sık sık gündeme gelen Mersin, yarışma için oldukça iddialı.

Metropollerimizdeki trafik yoğunluğunun ve sıkışıklığının önüne geçmek için toplu taşıma araçlarının kullanımının tercih edilmesi, bisiklet kullanımı ve yaya ulaşımın özendirilmesi artık ülkemizde de gündemde yer alıyor. Havaların ısınması ile birlikte kent insanını bisiklet kullanımı konusunda teşvik etmek için 2012 yılından beri Mayıs ayında Avrupa şehirlerinde düzenlenen European Cycling Challenge (ECC), ülkemizde ilk kez 2015 yılında Ankara’da Çankaya Belediyesi’nin katılımı ile gerçekleşti. Belediyelerin katılım ücreti ödeyerek kayıt yaptırdıkları yarışmaya 2016 yılında İzmir dahil oldu. Bu yıl Mayıs ayında Mersin ve İzmir’in katılımı ile gerçekleşecek etkinlik bisikletli ulaşımı yaygınlaştırmak için harika bir fırsat.

Şehirlerin birbirlerine meydan okuduğu ve bir ay boyunca bisikletle yapılan toplam mesafenin akıllı telefon uygulaması ile kaydedildiği yarışmada toplamda en uzun mesafeyi kat eden takımın kazanması ile sona eriyor. Yarışma, katılımcı şehirlerde yaşayan ve işe, okula, alışverişe vb bisiklet ile giden herkese açık.

2016 yılında 18 ülkeden 52 şehir yarışmaya katıldı. 46 bin katılımcı bisikletlileri ile toplam 4 milyon km. bisiklet sürdü.

İzmir bu yıl yarışmaya ikinci kez, Mersin ise ilk kez katılıyor. Mersin, yarışmaya katılımın artması için sosyal medya kanallarını kullanıyor. Seçtikleri görseller, herkesi kapsayıcı ve davet edici. Ayrıca Belediye Başkanı ve Kent Konseyi Başkanı etkinliği sahipleniyorlar.

Hadi bakalım. İzmir ve Mersin, halkı bir ay boyunca bisiklete binmeye davet ettiği için bile benim gözümde yarışmanın kazananları. Şimdi yaşadığınız şehre destek verme sırası sizde. İzmirliler ve Mersinliler, Mayıs ayında bisiklete binmek için bahaneler üretin.

*****

ECC 2017’ye Katılım şehirlerimize neler kazandırıyor?

Yaşadığı şehrin uluslararası bir yarışmada temsil edildiğini bilen herkes, şehrinin kazanmasına katkıda bulunmak için Mayıs ayı boyunca bir kez de olsa mutlaka bisiklete binecek.

Mayıs ayı boyunca şehirde bisiklet kullanımı artacak ve trafik yoğunluğu azalacak.

Yarışma boyunca şehirlerimizin ismi listede yer alacak ve paha biçilmez bir tanıtım olacak.

Yarışma sonunda istatistikler yayınlandığında belediyelerimiz bisikletlilerin en çok kullandıkları rotaları görecek ve bu verileri kullanarak bisiklet için yapacakları yatırımları planlayabilecekler.

Mayıs ayında bisikletle işe gidebildiğini görenler, bu yeni alışkanlıklarını diğer aylarda da sürdürecekler.

*****

Katılım kuralları

Avrupa Bisiklet Yarışması 2017 – ECC2017 1 – 31 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleşmektedir.

Kent Takımınıza katılın ve Mayıs ayı boyunca ücretsiz Naviki uygulaması ile yolculuklarınızı kaydedin.

Her çeşit bisiklet kullanılabilir; kendinizin veya kiralık, bisiklet paylaşımı, elektrikli bisikletler, taşıma bisikletleri ve benzeri.

Kentinizde firma, okul veya oluşturduğunuz başka bir alt grup için yarışabilirsiniz.

Akıllı telefonunuz yok ise bisiklet gezilerinizi bilgisayardan manuel olarak da girebilirsiniz.

*****

ECC 2017’de İstanbul ve Ankara yok, neden?

Ankara’nın ve İstanbul’un yarışmaya katılmamasının nedeni ne olabilir? Şehir insanının ulaşım alışkanlıklarını değiştirme konusunda önemli bir etkinlik olan ECC’ye sadece belediyeler başvuru yapabiliyor. Belediyenin resmi katılımı onaylandıktan sonra ise güçlü bir iletişim kampanyası ile kent halkı bilgilendiriliyor, özendiriliyor ve destekleniyor.

Herkesin katılabileceği bu şehir etkinliğinin duyurusu yapılırken bunun bir spor aktivitesi olmadığının, özel bir bisiklete veya kıyafete gerek olmadığının altının çizilmesi çok önemli. Mayıs ayı boyunca haftasonları toplu sürüş yapılması çağrısı veya sabahları işe bisikletle gidenlerin yoğun olarak kullandıkları rotalarda içecek/yiyecek ikramı bisiklet kullanıcıları için harika bir ödül olabilir.

Yarışma boyunca gerçek zamanlı olarak takip edilen toplam mesafeler ve liderler tahtası, motivasyon için şehrin elektronik panolarında yayınlanırsa, yarışmaya daha çok katılım sağlanabilir.

İzmir’de veya Mersin’de yaşıyorsanız ECC2017’ya katılmak için cyclingchallenge.eu sitesini ziyaret edin, Kent takımınıza katılın, akıllı telefonunuza ücretsiz uygulama Naviki’yi indirin ve Mayıs ayı boyunca bisikletli yolculuklarınızı kaydedin. Bisikletle gerçekleştirdiğiniz yolculuklarınız takımınızın toplam mesafesine yansıyacaktır.

BİRGÜN

Editör: Haber Merkezi