Menemen'de 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle bir basın açıklaması yapıldı. Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy, eşi Dilek Yücel Aksoy, Türk Kadınlar Birliği, CHP Kadın Kolları, Elele Derneği, Yardımseverler Derneği, Eğitim-Sen, Mor Dayanışma, Ekmek ve Gül dernekleri temsilcileri ile Menemenli kadınların katılımıyla gerçekleşen etkinlik Menemen Belediyesi Evlendirme Dairesi’nde gerçekleştirildi. Menemen Belediyesi tarafından organize edilen Menemen Kadın Danışma Merkezî'nden başlayıp Cumhuriyet Meydanı’na kadar planlanan yürüyüş ise olumsuz hava şartlarından dolayı iptal edildi. Açıklamanın yapılacağı salona kadınlara çiçek dağıtarak giren Başkan Serdar Aksoy, “Kadına Şiddette Hayır” dedi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSIN' 

Toplantıda yapılan basın açıklamasında şunlara yer verildi: “Bundan 59 yıl önce Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlüğe karşı mücadele etmenin bedeli olarak vahşice katledilen Mirabel Kız Kardeşler şahsında sembolleşmiş 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü'ne baskıların ve çıkarılmaya çalışılan kadın düşmanı yasaların gölgesinde giriyoruz.

Eşit insan hakları ve demokrasi için kendi canlarını kaybetme pahasına mücadele veren Mirabel kardeşlerin savaştığı koşullar halen tüm dünyada kadınlara dayatılıyor. Kadınların her gün en az bir şiddet biçimine maruz bırakıldığı ülkemizde biz kadınlar yaşayabilmek için direniyoruz. Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimize dönük saldırıların artarak devam ettiği bu günlerde bir araya gelmenin verdiği güç ile sokaklardayız.

HAKLARIMIZ BİR BİR ELİMİZDEN ALINMAYA ÇALIŞILIYOR 

Kadınların tırnaklarıyla kazıyarak, bedeller ödeyerek kazanmış olduğu haklar bir bir elimizden alınmaya çalışılıyor. Geçtiğimiz senelerde gündeme getirilen ve yüzlerce kadının neredeyse 81 ilde sokağa çıkarak geri çektirdiği tecavüz yasası şimdi yeniden gündeme getirilmeye çalışılıyor. Bu yasa tasarısı, cinsel istismara uğrayan kişi ve failin evlenmesi koşuluyla failin suçunun silinmesini ve şuan cezaevinde yatan 40 bin tecavüzcünün affını içermektedir. Bu yasa tasarısı taciz ve tecavüzün yasallaşması, istismarın meşrulaştırılması demektir. Rıza yaşı sınırının 12’ye çekilmeye çalışıldığı bu tasarıda çocuklara yapılan istismar hiçbir ceza almayacak, çocuklar kendilerine tecavüz edenlerle evlendirilerek kendilerince "sorun" çözülecekti. Biz kadınların sokakları terk etmeyerek yasa tasarısına karşı çıkmamızın sonucunda hükümet toplumsal baskıyı kaldıramamış ve kadınlar kazanmıştı.  

Ve şimdi de Menemen'den; çocuk ve kadın hakları derneklerini kapatan, bir kereden bir şey olmaz diyen, çocuklarımıza çığlık atmayı öğretmemizi tembihleyen zihniyetinize sesleniyoruz: Biz kadınlar bu yasanın geçmesine izin vermedik, vermeyeceğiz. Şiddeti ve çocuk istismarını meşrulaştırma çabalarınızı boşa düşüreceğiz!

 AKSOY'DAN KADINLARA ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI

Basın açıklamasından sonra bir konuşma yapan Aksoy, kadınların yan yana gelerek örgütsel bir şekilde mücadele etmelerinin önemine vurgu yaptı. “Kadına Şiddete Hayır” diyen Aksoy, “Bugün özel ve önemli bir gün. Bir yıl içerisinde cinayete kurban gitmiş kadınların sayısı 300. Yani neredeyse günde bir kadın cinayete kurban gitmiş. İstismar, mobbing, taciz, şiddet suçları gibi olaylar bu rakamlara yansıtılmıyor bile. Bu bir toplumsal travmadır. İnsan eşine, annesine, karısına bunu nasıl yapabilir? Her kadın anne, abla, kardeş, eş olmadan önce bu toplumun bireyleridir. Kadınların üzerinde sürekli toplumsal bir baskı oluşturuyor. Saçın neden açık, eteğin neden kısa gibi. Erkekler üzerinden böyle bir baskı yok. Eğer erkek bireyse, kadın bireyse bir kadının ne giyeceğine karar verme hakkı kimsede değildir. Ne üniversitede, ne kamuda, ne de sosyal alanda kimsenin buna karışması doğru değildir” dedi.  Kadınların yan yana gelip örgütlenmesi gerektiğine vurgu yapan Aksoy, “Ancak bu şekilde erkek egemenliğine karşı güç oluşturulabilir. Toplumsal şiddetin önüne geçmenin yolu, kadının birey olarak toplumsal, ekonomik, sosyal hayatta var olmasını gerektiriyor. Eğer bu gerçekleşirse Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün her zaman sözünü ettiği çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmış oluruz” açıklamasını yaptı. Aksoy sözlerini “Kadına şiddete hayır, şiddette hayır” diyerek tamamladı.

Editör: Haber Merkezi