İz Gazete - 136 üyeye ulaşan Şirince Türetim Derneği’nin ilk genel kurulunda 76 üye ve Genel Kurul günü üye olan köylüler hazır bulundu. Yaklaşık 150 davetlinin katıldığı Genel Kurul salonunda, Selçuk Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, Adalet ve Kalkınma Partisi Selçuk İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Osman Fethi Uygur, Selçuk Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, Selçuk Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Hayri Güller, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Metin Çıtak katılımcılar arasında yer aldı. Şirince Türetim Derneği’ne bir destek de KESK’e bağlı Tüm Bel Sen ve Eğitim Sen’den geldi. Sendikacılar, derneğin ilk genel kuruluna bir heyetle katıldı.

Ekolojik yaşamı destekleyen bakış açısıyla kurulan dernek, Şirince'de son yıllarda hızla sanayileşen turizmi tarımla yeniden buluşturmak için çalışacağını belirtiyor.

Derneğin kurucuları arasında Şirince'nin tanınmış ailelerinin torunları yer alıyor. ODTÜ’de İstatistik eğitimi alan ve Ankara Üniversitesi Siyaset Bilimi yüksek lisansına devam eden Mehmet Kuzu’nun kurucu başkan olarak başını çektiği Şirince Türetim Derneği'nin ilk üyeleri arasında Şirince'de iki dönem muhtarlık yapan Ahmet Dereli, Şirince'nin mevcut muhtarı Levent Apak da bulunmaktadır.

Genel Kurul’da yapılan seçim sonucunda Kurucu Başkan Mehmet Kuzu tarafından önerilen Yönetim ve Denetim Kurulu adayları oy birliğiyle seçildi. Buna göre, Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Kuzu ile birlikte Tuba Gülamber, Selim Songun, Süleyman Özcan ve Selda Yıldırdı oldu. Denetim Kurulu’na ise Şirince eski Muhtarı Ahmet Dereli, Nilgün Şenerken ve Esat Telli seçildi.

KOLLEKTİF VE KURUMSAL TAKİP

Derneğin en önemli kuruluş gerekçesi olarak 2014 yılında yürürlüğe giren ve kamuoyunda ‘Bütünşehir Yasası’ olarak bilinen kanun kapsamında Büyükşehir sınırları içerisinde yer alan köy tüzel kişiliklerinin kaldırılması olduğunu belirten Kuzu, “Köyler mahalle statüsüne dönüştürüldüğü için köy muhtarlığına ait olan tüm varlıklar çeşitli kamu kurumlarına devredilmiştir. İlçe merkezine 10 km, büyükşehir kent merkezine 90 km uzaklıkta bulunan Şirince’nin kamu hizmetlerinden gereksinim duyduğu ölçüde yararlanabilmesi dernek kurumsallığıyla sağlanacaktır.” dedi. Sorunlara yönelik çözüm sürecinin, yaşayanların tek başına takip edecekleri bir süreç olmaktan, kollektif ve kurumsal takip edilen bir sürece dönüştürüleceği bildirildi.

Şirince Türetim Derneği’nin Genel Kurul toplantısıyla birlikte gündeme aldığı konular, otopark ve trafik sorunu, kimyasal içerikli gıda satışlarına alternatif geliştirilmesi ve doğal üretimin teşvik edilerek desteklenmesi, çocuklara yönelik eğitim çalışmaları geliştirilmesi ve kadın emeği üretim atölyesi kurulması oldu. Şirince’nin artık bir tüzel kişiliğe kavuşmasıyla hem Selçuk Belediyesi hem de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile diyalog geliştirilerek çözüm odaklı işbirliği yapılması planlandığı belirtildi.

Editör: Haber Merkezi