Bu tür mekanların mutlaka denetim ve kayıt altına alınması gerektiğini belirten İşler, kentin çeşitli bölgelerinde sayıları giderek artan pub, müzikhol ve masaj salonlarının huzur bozan gelişmelere yol açabileceği uyarısında bulundu.

Günlük olarak kiralanan apart daire ve evlerin sayısının binlerle ifade edildiğini belirten ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, bu tür mekanların kayıt dışılığı yanında güvenlik sorunları ve vergi kaybı yarattığını, haksız rekabete yol açtığını tekrarladı. İstanbul ve Ankara’da yaşanan terör olaylarından sonra günlük kiralanan kayıt dışı mekanlara dikkat çektiklerini, endişelerini kamuoyuyla paylaştıklarını söyleyen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: “İkinci konutlar ve günlük kiralık mekanlar konusunu seslendirmekle kalmadık, girişimlerde de bulunduk. İzmir Valiliği'ne bu konuda kaygılarımızı aktardık, endişelerimizi dile getirdik. Kimlik bildirimi yapılmasının zorunlu olmadığı bu mekanların güvenlik zaafiyeti yaratabileceğini söyledik. Ne yazık ki girişimlerimiz beklediğjmiz sonucu vermedi. Yeterince denetim yapılmıyor. Disiplinli bir çalışma yürütülemediği için sayıları daha da artan bu mekanlar güvenliği tehdit ediyor." 

ETİK Başkanı Mehmet İşler, kimliğini açıklamak istemeyen, kanun dışı işlerde çalışan, sabıka kaydı olan kişilerin kimlik bildirilmesi zorunlu olan oteller yerine bu tür mekanları tercih ettiğine dikkat çekti. Bu mekanların otel olmadığı halde otel gibi pazarlandığını, daha çok sahiplerince kiraya verildiğini anlatan İşler, “Yasal faaliyet gösteren turizmci tüm yükümlülüklerini yerine getiriyor, kira, stopaj, muhtasar, SGK primi, geçici vergi, özel tüketim vergisi ödüyor ve denetleniyor. Bundan bir rahatsızlığımız yok. Ama bu mekanlar da denetim kapsamına alınsın" diye konuştu.

Hiçbir belgesi olmayan, genellikle tapuda konut olarak görünen rezidans, apart daire ve evlerin ağırlıkla internet üzerinden, günlük, hatta saatlik kiralandığını anlatan Mehmet İşler, güvenliği tehdit eder hale gelen bu sorunun derinleştiğini kaydetti.

Kentin çeşitli bölgelerinde sayıları giderek artan pub, müzikhol ve masaj salonlarının huzur bozan gelişmelere yol açabileceği uyarısında bulunan ETİK Başkanı İşler şu görüşleri dile getirdi: “Pub, müzikhol ve masaj salonlarının sayıları mantar gibi artıyor. Masaj salonları ruhsat alıp işletmeye açılıyor. Ne hizmet verdiği biliniyor mu? Açıldıktan sonra denetleniyor mu, mali açıdan ahlaki açıdan, sağlık açısından denetleniyorsa kim denetliyor? Belediyelerden aldığı ruhsatlarla çalışan bu tür yerlerin konut alanlarının içinde, sokak aralarında, ailelerin yaşadığı yerlerde açılmasını sakıncalı buluyoruz. Toplum sağlığını tehdit eden sağlık sorunlarının ortaya çıkabilir, huzur bozan gelişmelere, sosyal sorunlara neden olabilir. Ne idüğü belirsiz, hangi amaca hizmet ettiği bilinmeyen bu salonların denetlenmesini, ahlak açısından, toplum sağlığı açısından, mali açıdan sorunlu bu mekanların göz ardı edilmemesini istiyoruz."

Editör: Haber Merkezi