İZ GAZETE - Kısa adı ETİK olan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “İzmir’in yeni turizm anayasası” olacak stratejik planı çok yakında açıklayacağını İZ WEB TV’den duyurdu.

İZMİR’İN TURİZM ANAYASASI HAZIRLANIYOR

‘Kanal Çeşme' projesinin ortaya çıkmasıyla ilgili açıklama yapan Mehmet İşler, “ İzmir’in böyle bir projeye ihtiyacı var mı diye sormak lazım. Yarımada bizim için büyük bir hazine. Sahaya baktığımızda çorak kıraç bir alan var. Bu durumda orada talan söz konusu da yok. Yerel esnafın Alaçatı sokağına hapsedilmiş, 2 ayı geçmeyen bir turizmden bahsediyoruz. Oysa çeşmenin ciddi anlamda termal kaynağı ve koyları var. Bunları baz alırsak bu proje tüm ihtiyaçları karşılayacak gibi mi? Evet karşılayacak gibi ama yaptırmayalım. Bu durumda karşımıza şu çıkıyor. İspatı olarak, Çeşme’nin ranta kurban gitmesidir. Koruma konusunda da başarılı değiliz. Burada önemli olan nokta kültür ve turizm bakanının sektörün içinden olması avantajdır. Projenin çevreci olduğunu şuradan anlıyoruz. Elektriklerini güneşten sağlayacak, yağmur sularını depolayacak, projenin olduğu alana benzin salımının olduğu araçlar girmeyecek. Kendi içerisinde tutarlı bir projedir. Eksi yönleri yok mudur derseniz, trafik sorunu. Çeşme otobanından, Aydın otobanına bağlanacak bir yol açmak. İzmir Körfezi’nin altından tüple bağlanmak. Proje içerisinde vatandaşların mağdur olduğu bir kamulaştırma yok. Toplam kamulaştırılacak alan yüzde 2 bile değildi. Adı acele kamulaştırma olunca bir takım yandaşa peşkeş çekilecek gibi bir algı var. En doğru olan yapılmamasını söylersek koruyabilecek miyiz? Peki yapılsın dersek, neye ve kime hizmet edecek. Kimler inşaatını yapacak . trafiği nasıl çözeceksiniz? zamanla açısından yılan hikayesine dönen bir proje olmaması lazım. Ön göremediğimiz birilerine el altından servis edilecek bir proje mi olacak gibi soruları sıralabiliriz.

Bu noktada güvendiğimiz kişi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’dir. Bu konuda İzmir halkının en büyük güvencesi ve şansı Tunç Soyer olacaktır. Seferihisar’da neler yaptığına şahit olduk. Bu anlamda İzmir küllerinden doğarak, yeni bir iş barışına ulaştı. Bunu sağlayan Belediye Başkanımızdır. İzmir ayağa kalkmaya başladı ve kendine geldi. Bu konuda tüm turizm sektörünü kucakladı. Bu konuda bu iklimi yaratan Tunç Soyer ve ekibini turizm sektörü paydaşları olarak teşekkür ediyoruz. Kendisi bu projede de farklılıklar üzeriden siyaset yapmak için, ortak olan yerlerden üretici katma değer koyucu bir yaklaşımla bu projenin eksik yanlarının doğru zemine oturtulması adına İzmir halkının çıkarlarının korunması konusunda mücadele vereceği konusunda kuşkumuz asla yoktur.

İzmir’in proje içerisindeki öneminin altını çizen ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Gelir kaynakları adil dağıtıldığından dolayı, bölgede yaşayan insanlarda turizm bereketinden adil yararlanacaklar. Bu durum İzmir halkına da yansıyacaktır. Bu noktada yine sayın Tunç Soyer’in projeye yaklaşımında İzmir halkına aykırı olacak yanlarını budayacağına inanıyorum. Bu nedenle aşkla İzmir aşkla turizm diyoruz. ”

‘İZMİR, ÜST AKIL ŞEHRİ’

Yaz sezonun açılmasına az bir süre kalmasıyla hazırlıklarla ilgili genel bir değerlendirmede bulunan İşler, “İzmir, bereket çeşmesinde testisini doldurabilmesi için kapasite artırımı yapmak zorunda. Devletin açıkladığı planlarda turizm sektörü birinci sıradaki stratejik sektör olarak gözüküyor. Türkiye’de turizmden başka her sene çift haneli büyüyen başka sektör yok. Neden İzmir bu sektörün çıktılarından daha fazla pay almasın. Çevreye saygılı olan, inşaat yoğunluğunun az olduğu, insanlarına konfor payı verecek projelerin içerisinde olmasın. İzmir üst aklın olduğu bir şehir. Turizmle İzmir birbirlerine yakışıyor. Yapılması gereken önünün açılmasıdır.

‘YENİ TURİZM MODELİ’

Bir önceki dönemde de belediye başkanının aynı partiden olmasına rağmen aradaki farkın gece ve gündüz gibi olduğunu vurgulayan İşler, “Katılımcı, çoğulcu, demokrat, profesyonel çalışma ekinin olduğu, yenilikçi bir zihniyetin ortaya çıktığı doğru bir modelleme görüyoruz. İzmir’in ihtiyacı olan bu kandı. Bu yeni modelleme biçimiyle, yeni bir İzmir görüyoruz. Yeni bir turizm modellemesi görmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

‘MACERAYA YÖNELİNMEMELİ’

Türkiye’nin gündeminde yer alan Rusya’yla olan gerilimi ve Corana virüsünün turizm sektörüne etkilerini değerlendiren İşler, “virüsün yarattığı seyahat etme korkusu Türk turizmine negatif yansıyabilir. Tek avantajımız son dakika dediğimiz satışlarla virüsün yarattığı negatif etki artıya dönecektir diye umut ediyoruz. Stratejik açılardan şuan Türkiye iplerin gergin olduğu bir durumda. En büyük risk Antalya’nın büyük pazarını oluşturan Rusya’dır. Yapılması gereken şey devletin sadece siyasi yönden değil, vatandaşların ekonomik beklentilerini karşılayıcı bir dış politika izlemeleridir. Maceraya yönelmemeleridir.” dedi.

19 Şubatta İzmir yeni fuar alanında açılacak HORECA Fair Ege Uluslarası Otel Ekipmanları Ağırlama Konaklama Teknolojileri Fuarı’na da değinen İşler, “HORECA, Ege’de bulunan otelcilerin otellerine olan ihtiyaçı olan tedariklerini sağladığı bir fuardır. Egeli esnafın, Egeli turizmciyle buluştuğu bir alandır. Fuar içeriğinde ise, Ayhan Sicimoğlu, Hazer Ameni, Nedim Atilla yer alıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer fuar ruhunu tekrardan ayağa kaldırarak büyük rol oynadı. Kendisine tüm turimciler adına teşekkür ediyoruz diye konuştu.

İZMİR’İN TURİZM ANAYASASI

Mehmet İşler, İz Web TV aracılığı ile İzmir’e ve turizm sektörüne müjde de verdi. İşler, turizmciler ve İzmir için büyük şans olarak tanımladığı Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çok yakında İzmir turizminin anayayası niteliğindeki bir projeyi açıklayacağını da belirterek, “Bugüne kadar İzmir turizmi başı kesik tavuk gibiydi. Nereye gittiği ve nereye çarptığı belli değildi. İzmir Kalkınma Ajansı tarafından yüksek bedeller ödenerek hazırlanan İzmir Stratejik Proje Planı yıllardır tozlu raflarda bekletiliyordu. Sayın Başkan Soyer, bu plan dosyasını raftan indirdi ve yaşama geçirilmesi için ekibiyle birlikte çalışma başlattı. Güncellenerek hayata geçirilecek bu çalışmanın ve projenin detaylarını çok yakında kendisi açıklayacaktır. Ben sadece ön bilgi ile İzmirlilere ve turizmcilere müjdesini vermek istiyorum. Bu yeni stratejik plan, İzmir’in yeni Turizm Anayasası olacaktır” dedi.

Editör: Haber Merkezi