Gizem TABAN/İZ GAZETE- Sağlık şiddetle ilgili kanun teklifini görüşmek amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) çağrısı üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, olağanüstü genel kurul kararı aldı. AKP, MHP ve HDP olağanüstü toplantıya katılmayacaklarını bildirirken Ege Bölgesi Tabip Odaları da milletvekillerine oturumu katılmaları yönünde çağrıda bulunmuştu. TBMM Genel Kurulu'nun 1 Ağustos’ta toplanması beklenirken ‘toplantı yeter’ sayısına ulaşılamadı. Yeterli sayıda milletvekilinin oturuma katılmaması sonucunda da sağlıkta şiddetle ilgili kanun teklifinin görüşülmesi rafa kalktı. İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Başkanı Erkan Batmaz, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘ENSTRÜMAN HALİNE GELDİ’

TBMM’nin olağanüstü oturumunu katılmayan milletvekillerine tepki gösteren İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, “Biz bu ilgisizliği şu şekilde yorumluyoruz; sağlıkta şiddet aslında kamu yönetiminin kullandığı bir enstrüman haline geldi. Vatandaş sağlık sistemine ulaşamıyor. Gerek MHRS sistemi açısından gerek personel ve donanım eksiklikleri nedeniyle sağlık hizmeti ciddi bir çöküntü içindedir. Hem bunu gizlemek hem de sanki sağlık sistemi hekimlerin ve sağlık çalışanlarını yüzünden çökmüş izlenimi yaratmak için kamu yönetimi kendince bir politika geliştirmiştir. Ve bu politikanın içerisinde maalesef şiddet de yer almaktadır. Çünkü bir parti, bu sorunu TBMM’de değerlendirmek için olağanüstü oturum önerisinde bulundu ancak diğer partiler buna olumsuz cevap verdi. Sağlık siyaset üstüdür. Oturuma katılmayan vekiller, partiler bu kadar can yakıcı bir sorunla ilgili TBMM’de bir araya gelip bunu tartışmak istemiyorlarsa, o sorunu teşvik ediyorlar demektir. Bu oturuma vekillerin katılmaması sağlıkta şiddeti teşvik etmekten başka bir şey değildir” dedi

‘VERİLEN DEĞER ANLAŞILDI’

Cumhur İttifakı’nın, sağlıkta şiddetin her geçen gün yükselmesinin ve kışkırtılmış sağlık sisteminin yayılmasının mimarı olduğunu belirten SES İzmir Şube Başkanı Erkan Batmaz ise, “Türkiye’de günde 50’den fazla sağlıkta şiddet vakası yaşanıyor ve bu rakam her geçen gün artıyor. Bir an önce caydırıcı cezalar gündeme gelmeli ve sağlık emekçilerine güvenli bir çalışma ortamı sağlanmalı. Her geçen gün özelleşen ve ulaşılamayan bir sağlık hizmeti maalesef şiddeti doğuruyor. Uzun süredir yaptığımız iş bırakmalar ve eylemler sonucunda TBMM olağanüstü toplandı ancak bu toplantıya yeterli vekil katılmadı. Bize verilen değer de ortaya çıkmış oldu. Biz sağlık emekçileri olarak ne alkış bekliyoruz ne başka bir övgü bekliyoruz. Biz böylesine yoğun bir dönemde az sayıda personelle inanılmaz bir iş yüküyle mücadele ediyoruz, bunun yanında bir de sağlıkta şiddetle mücadele ediyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi