EDA AKTAŞ -“Tasarruf için taşımalı eğitime geçiyoruz” diye neredeyse bütün köy okullarını kapatan AKP Hükümeti şimdi de yine tasarruf gerekçesiyle taşımalı eğitimle ulaşımı zorlaştırdı. Foça’da onlarca öğrenci taşımalı eğitimle ilgili getirilen uygulama yüzünden günlerdir okullarına gidemiyor. Bazı veliler ise çocuklarını kendi olanakları ile okullarına götürüyorlar. 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrencilerin eğitim hakkından yoksun kalmaması için 2014 yılında “Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği”ni yayımladı. Yönetmeliğin amacı ise, “Millî Eğitim Temel Kanunu ile tanınan eğitim hakkından yoksun kalması muhtemel ilköğretim, ortaöğretim ve özel eğitim okul/kurumlarına devam eden öğrenciler ile yaygın eğitim hizmetinden yararlanan özel eğitim kursiyerlerinin resmi okul/kurumlarda taşıma yoluyla eğitime erişimlerini sağlamak için gerekli usul ve esasları belirlemektir” şeklinde ifade edildi. 

OTOBÜS GEÇİYOR, SERVİS YOK

MEB belde, köy veya köy altı yerleşim yerinde mahalle statüsü kazanan yerlerde bulunun öğrencilerin eğitim ve öğretimine devam etmesi için servis imkanı sağlamakta. Ancak yönetmelikte geçen, “Toplu taşıma hizmeti verilmeyen yerleşim birimlerinde” öğrencilerin taşınacağının belirtilmesi birçok belde ve köyde sıkıntı yaratmakta. 

İzmir’in Foça ilçesine bağlı Ilıpınar, Yeniköy ve Kozbeyli köylerinde öğrenciler yönetmelikte geçen, “Toplu taşıma hizmeti verilmeyen yerleşim birimlerinde öğrenciler taşınacak” maddesinden kaynaklı, MEB’in servis vermemesinden dolayı 2017- 2018 eğitim ve öğretim yılına sıkıntılar ile başladı.  Geçen sene öğrencilerin okullara tanışabilmesi için verilen servisler bu sene verilmediği için yaklaşık olarak 90 öğrenci okula gitmekte sorunlar yaşıyor. Otobüs ve dolmuşların geçmesi bahane edilen köylerde öğrenciler okula gidebilmek için en az iki vasıta değiştirmek zorunda kalırken, özellikle otobüs saatlerinin okul saatleri ile uymamasından kaynaklı ise sorunlar yaşamakta. 

‘ULAŞIM ÜCRETLERİ ÇOK PAHALI’

Bazı veliler ulaşım ücretini kendileri karşılamaya çalışırken ekonomik durumu iyi olmayan veliler ise çocuklarını okula gönderemiyor olmaktan şikayetçi. Ulaşım ücretlerinin pahalı olmasından şikayetçi olan veliler, iki çocuğu varsa birinin ulaşım ücretini sağlayabildiği için tercih yapmak zorunda kaldığını ifade ediyor. Çocuklarının güvenliğinden endişe eden veliler, özellikle anaokuluna başlayacak çocukları gönderemediklerini belirtiyor. Veliler bu durumun bir an çözülmesini ve çocuklarının güvenli bir şeklinde okula gitmesini istiyor. 

KAYMAKAMLIĞA DİLEKÇE VERİLECEK

Yenifoça Forumu  ise konuyla ilgili üç köyde velilerle bir araya gerek durumun çözülmesi için toplantılar yaptı. Taşımalı eğitimin devam etmesi için dilekçe hazırlayıp imza toplayan veliler ve forum katılımcıları, 9 Ekim pazartesi günü saat 13.30’da dilekçeleri Foça Kaymakamlığına ileterek konuyla ilgili basın açıklaması yapacak. 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi