İZ GAZETE - İzmir'in Konak ilçesinde bulunan ve 1929 yılından bu yana eğitim verilen Necatibey Ortaokulu hakkında İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, yapıya dair ‘korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı niteliği taşımadığından tescil edilmemesinin uygun bulunduğu’ yönündeki kararının ardından yapının yıkımına başlandı. İz Gazete’ye açıklamalarda bulunan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman okulun tarihi değerinin olduğunu ve dönemin yapı üretim tarihine ışık tuttuğunu vurguladı. Kahraman yapının tescili için İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurduklarını belirtirken yıkım işlemi geçtiğimiz günlerde başladı. Muhabirimiz Gizem Taban yaptığı haberde okulun yıkım işleri sırasında bina çevresi ve bahçesinde bulunan ağaçların da kesildiğini haberinde yer verdi. Haberde konuyu değerlendiren Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, ‘Okul yıkıldıktan sonra yerine AB Projesi kapsamında yabancı çocuklar için okul yapılacak’ iddiasını ortaya attı.

Bugün konuya ilişkin açıklama yapan Milli Eğitim Bakanlığı okulun kültür varlığı olarak tescillenmediği vurgularken haberimizde fotoğraflarıyla beraber yer almasına rağmen ağaçların kesildiği iddiasını reddetti. Bakanlık ayrıca okulun mültecilere verildiği iddiasının da doğru olmadığını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklaması şöyle;

Son günlerde bazı basın yayın organlarında, İzmir Konak Necatibey Ortaokulu ve yerine inşa edilen okulumuzla ilgili gerçek dışı ve olumsuz algı oluşturmaya yönelik iddiaların yer alması üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

Söz konusu haberlerde yer alan Necatibey Ortaokulunun kültür mirası kapsamında olduğu bilgisi doğru değildir. Okulumuz, İzmir 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararında yer aldığı üzere, kültür varlığı niteliğini taşımamaktadır, bu nedenle Kurul tarafından bu taşınmazın tescil edilmesinin uygun olmadığına karar verilmiştir.

Ayrıca, 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen İzmir depreminde Necatibey Ortaokulunun hasar almadığı ve deprem dayanıklılığı ile ilgili teknik inceleme yapılmadığı bilgisi de gerçeği yansıtmamaktadır. Okulun yıkım ve yeniden yapım kararı; tahkik sonuçları, mevcut binanın günümüz eğitim öğretim ihtiyaçlarına cevap verememesi ve bölgenin derslik ihtiyacı değerlendirilerek alınmıştır.

Okul bahçesindeki 100 yıllık ağaçların kesildiği bilgisi de doğru değildir. Ağaçlar, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından incelenmiş ve ağaçların bir kısmının "orman ağacı" niteliğinde olmadığı için kesilmesinin herhangi bir izne tabi olmadığı, diğer kısmının da kesilmesinde ormancılık açısından sakınca olmadığı belirtilmiştir. Ayrıca yeniden inşa edilecek okulumuzun bahçesine 65 adet yetişmiş ağaç dikilecektir.

Okulun mültecilere verildiği iddiası da doğru değildir. Söz konusu projeler kapsamında Bakanlığımız tarafından inşa edilen tüm okullar, devlet okulu niteliğinde olup adrese dayalı sistemle öğrenci kabul etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Editör: Haber Merkezi