GÜLSEN CANDEMİR- Buca’dan sonra diğer ilçelerdeki okullarda da konteyner kullanımının yaygınlaştığı ortaya çıktı. Geçici bir çözüm olarak ortaya çıkan fakat daha sonra kalıcı hale gelen konteynerlar, başta öğretmenler olmak üzere öğrencileri ve velilerini mağdur ediyor. Eğitimin kalitesini düşüren uygulamadan ne zaman vazgeçileceği ise bilinmiyor. Ne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ne de İzmir Valiliği, konuya ilişkin bir açıklama yapmıyor.

EN KOLAYI KONTEYNER DİKMEK

Kamusal eğitime ayrılan bütçenin her yıl azaltılması nedeniyle devlet okullarının kaliteli eğitim verme olanakları her geçen zorlaşıyor. Bazen okul binası depreme dayanıksız diye yıkım kararı verilip eğitime geçici olarak konteynerlarda devam ediliyor bazen de mevcut okul binası yetmediğinde ek bina yapmak yerine bahçeye kondurulan konteyner sınıf veya idare binası olabiliyor. Geçici diye kullanıma sokulan bu yapıların kalıcı hale getirilmesi kışın soğukta, yazın sıcaklarda kaliteli eğitim almanın olanaklarını ortadan kaldırıyor.

YILLARDIR VAR

Buca’da pek çok okulun yıllardır konteynerlarda eğitim yaptığını ortaya çıkarmamızın ardından araştırmayı genişlettiğimizde Karaburun, Balçova ve Karabağlar’da da benzer sorunların yaşandığını tespit ettik. Karaburun Çok Programlı Anadolu Lisesi’nin bahçesindeki konteynerda beş yıldır eğitim yapıldığı, Balçova Asil Nadir İlkokulu’nun bahçesinde konulan konteynerın, kantin ve idare için kullandırıldığı, Karabağlar Sadullah Sever İlkokulu ana sınıfı öğrencilerinin ise 2 yıldır konteynerde ders yaptığı ortaya çıktı.

KONTEYNERDA 5. YIL

Karaburun Çok Programlı Anadolu Lisesi binası dört yıl önce yıkılıp yerine yenisi yapılacağı gerekçesiyle boşaltıldı. İlçedeki boş duran eski bir okula alınan Anadolu Lisesi öğrencileri eski okullarına bir daha dönemedi. Eski binada hiçbir onarım, bakım veya yıkım gerçekleştirilmezken, taşınan binanın da öğrencilere yetmemesi üzerine bahçeye konteynerlar konuldu. Öğrenciler, kendilerinden önce de kullanıldığı ortaya çıkan konteynerlarda fizik, kimya gibi temel dersleri görüyor.

Balçova Asil Nadir İlkokulu bahçesinde de geçtiğimiz Mart ayından bu yana kantin, depo ve idari bina olarak bahçeye konulan konteyner kullanılıyor. Sınıflar kalabalık olduğu için ikili eğitim yapan okulun ek bina ihtiyacının ne zaman karşılanacağı bilinmiyor.

MİNİKLER BİLE…

Karabağlar ilçesinde bulunan Sadullah Sever İlköğretim Okulu bahçesinde de anaokulu öğrencilerinin yine benzer şekilde 2 yıldır konteynerda ders yaptığı ortaya çıktı. Sınıfın ne zaman merkez binaya alınacağını merak eden veliler ise, çocukların küçük ve elverişsiz yerden biran önce kurtarılmasını istiyor.

Editör: Haber Merkezi