İZ GAZETE - TMMOB Makina Mühendisleri İzmir Şubesi Yönetim Kurulu lunaparkların denetimi ile ilgili yazılı bir açıklama yayınladı.

Ülkemizde lunaparklarda kullanılan oyuncakların üretimine ve işletilmesine ilişkin bir düzenlemenin olmadığı belirtilen açıklamada, bu oyuncakların bir kısmının yurt dışından ithal edidiği bir kısmının da ülkemizde üretildiğine dikkat çekilerek gerek ithal edilen, gerekse üretilen oyuncaklar için herhangi bir zorunlu standart, yasal bir kriter bulunmadığı ifade edildi.

"Şehirlerde kurulu olan lunaparkların belediyelerden işletme ruhsatı alma zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak ruhsat aşamasında teknik olarak kontrollerinin yapılması yasal olarak zorunlu olmayıp, ilgili belediyelerin inisiyatifine bırakılmıştır." denilen açıklamada lunaparkların daha güvenli kullanımı konusunda görüş ve öneriler şu şekilde sıralandı;

Lunaparklarda kullanılmak üzere üretilen oyuncakların üretimine ilişkin ve lunaparkların kurulum ve işletimine ilişkin yönetmelikler bir an önce yayımlanmalıdır.

Üretimlerin zorunlu standartlara uygun, projelere dayalı ve mühendisler denetiminde, vasıflı teknik elemanlar tarafından gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

Lunaparkların kurulumu ve işletilmesi sırasında yapılacak kontrol, test ve bakımların süreleri tanımlanmalı, kontrol, test ve bakımların mühendislerin sorumluluğunda yapılması sağlanmalıdır.

Bu tür tesislerin işletilmesinde çalışacak elemanların her türlü eğitimi almış, vasıflı elemanlar olması sağlanmalıdır.

Bu tür tesisler ruhsat aşamasında ve en az yılda bir kez olmak üzere ilgili Meslek Odaları tarafından periyodik kontrole tâbi tutulmalıdır.

Editör: Haber Merkezi