Ankara Üniversitesi'nde kadın öğrenciler 25 Aralık'ta tüm dünyaya Şili'li kadınların protestosundan yayılan Las Tesis eylemini gerçekleştirmek istemiş fakat gözaltına alınmışlardı. Üniversite yönetiminin soruşturma açtığı kadın öğrencilere KYK boş durmayarak burs kesme cezası verdi.

Sendika.org’un haberine göre kadınların bu eylemi üzerine haklarında soruşturma başlatan üniversiteli kadınlar Kredi ve Yurt Kurumu (KYK) tarafından yurttan atıldı ve bursları kesildi.

Soruşturma açılan kadın öğrencilere dair açıklama yapan Üniversiteli Kadın Kolektifi, “Yoksullaşmanın üniversiteli kadınlar açısından yakıcı bir noktaya geldiği dönemde erkek devlet, yaşamlarını savunan kadınları zaten az miktarda verdiği bursları keserek, yurttan atarak daha da yoksullaşmaya itmektedir. Mülkiye’nin 160 yıllık geleneği öğrencileri polisle, soruşturmalarda korkutup pasifize etmeye çalışmak değil, aksine korkusuzca ses çıkarmak, gerçekleri savunabilmektir. Bizlere öğretilen, yaşatacağımız eleştire üniversite ve aydın üniversiteli bilinci budur. Tüm kadınları Mülkiyeli Kadınlarla dayanışmaya çağırıyoruz, Las Tesis’e ceza kesilemez” açıklaması yaptı.

Öte yandan İzmir'de 15 Aralık'ta yapılan eylemine katılan kadınlara da dava açıldı.LasTesis eyleminin ardından bir gün sonra İzmir Emniyeti  24 kadın hakkında yakalama kararı çıkarıp gözaltına almıştı. İzmir 7.Asliye Ceza Mahkemesi 24 kadına dava açtı. Mahkeme kadınlara “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme ve yönetme” suçlamasını yönetti. Hazırlanan iddianamede Las Tesis performansı ile birlikte söylenen  “tecavüzcü sensin, öldüren sensin, polisler, hakimler, devlet ve başkan” sözleri ve performansın ardından atılan sloganlar suç olarak gösterildi.

Davaya ilişkin İzmir Kadın Savunması, “Kadınlar tüm polis ablukasına karşı haykırdı ve hiçbir zaman gerçeği işaret etmekten çekinmeyen parmaklarımız yine gerçeği gösterdi. Suçlu sensin” dedi.

Editör: Haber Merkezi