İZMİR merkezli olarak 13 ilde, 'askeri casusluk' adıyla bilinen gizli bilgi ve belge bulundurma davası ile ilgili kumpas soruşturması kapsamında polis tarafından geçen hafta düzenlenen operasyonda gözatına alınan ve adliyeye sevk edilen, aralarında emekli generallerin de bulunduğu 31 muvazzaf ve emekli asker ile 3 sivilden oluşan toplam 34 kişiden 18'i tutuklandı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Berkant Karakaya'nın koordinesinde, İzmir Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen, 'askeri casusluk' adıyla bilinen gizli bilgi ve belge bulundurma davası ile ilgili kumpas soruşturmasının devamı niteliğindeki operasyon kapsamında, 6 gün önce çok sayıda adrese eş zamanlı baskınlar yapıldı. Aralarında generallerin de bulunduğu 37 emekli ve muvazzaf asker ile askerlerin eşlerine ve sivillere 'ablalık' ve 'ağabeylik' yaptığı belirlenen 11 sivil hakkında gözaltı kararı verildi. İzmir merkezli 13 ilde adreslere düzenlenen baskınlarda emekli ve muvazzaf 31 asker ile 6 sivil yakalandı. Gözaltındaki 37 kişiden 2'si emniyetten serbest bırakılırken, daha önce adliyeye sevk edilen 1 kişi ise tutuklandı. Emniyette işlemleri tamamalanan 34 şüpheli dün FETÖ/PDY yapılanması kapsamında adliyeye sevk edildi.

Soruşturmayı yürüten Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya'ya ifade veren şüphelilerden 5'i serbest bırakılırken, 29 kişi nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Sabaha kadar süren ifade verme işleminin ardından, aralarında emekli Tümgeneral Muzaffer Öztosun ve Mardin İl Jandarma Komutanı Erdoğan Akdeniz'in de bulunduğu 18 şüpheli 'Silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla tutuklandı. 11 şüpheli ise haklarında yurt dışı yasağı getirilerek adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 

Editör: Haber Merkezi