ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - 12 Eylül 2018 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulan önerge ile bir süredir Kültürpark Müdürlüğü olarak kullanılmaya başlanan eski İZFAŞ binası üç yıl süre ile İzmir Tınaztepe Üniversitesi’ne bedelsiz olarak tahsis edildi. Binanın özel bir kuruma tahsisine başından beri karşı çıkanlardan biri olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Tunç Soyer'in, Büyükşehir görevine başlar başlamaz yaptığı ilk uygulamalardan biri Özel Tınaztepe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Mehmet Bektur ile görüşüp binanın üniversiteye devrini iptal etmek oldu. 

KÜLTÜRPARK SÜRECİN TAKİPÇİSİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni Kültürpark Revizyon Projesi'ni Koruma Kurulu'ndan çekmeye ve ortak akıl ile Kültürpark'ın doğal, tarihi, kültürel ve sosyal yapısının, daha sürdürülebilir uygulamalar ile gelecek nesillere taşınabilecek bir yolun mümkün olduğunu kabul etmeye davet etmek için kurulan Kültürpark Platformu konu ile ilgili bir açıklama yaptı. 

Sürecin takipçisi olduklarını belirten Kültürpark üyeleri, Soyer'in kararını memnuniyetle karşıladı. 

KÜLTÜRPARK PLATFORMUNUN TALEPLERİ

"Haberlerde yer aldığı şekliyle, söz konusu binasının özel bir vakfa tahsisinin iptal edilmesi olumlu olmakla birlikte, bedelsiz tahsisin yine bir kamu yapısı olan Meslek Fabrikası binalarına kaydırılmasına ilişkin değerlendirmeleri doğru bulmadığımızı belirtmek isteriz. Platformumuz “Kentin, kentlinin varlıklarının kamu zararı yaratacak, mekanların kamusal kullanımlarını kısıtlayacak veya zarar görmelerine neden olacak her türlü tahsise” karşıdır. Kaldı ki, vakıf veya başka bir isim altında ticari faaliyet gösteren kurumlara mekan sağlamak belediye görevleri arasında yer almamaktadır." ifadeleri kullanılan açıklamada içeriği kamuoyuyla paylaşılmadan Koruma Kurulu’na sunulan Koruma Amaçlı İmar Planı’nın geri çekilerek katılımcı ve şeffaf bir yöntemle tekrar hazırlanması, eski İZFAŞ binası’nın belediyenin Kültürpark ile ilişkili birimlerine tahsis edilmesi, binanın, Kültürpark’ın yönetimi bağlamında, belediye ile meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin buluştuğu bir odak ve bir Kültürpark Müzesi olarak zenginleştirilmesi talep edildi.