Gizem TABAN/İZ GAZETE-  TÜRKİYE’DE yaklaşık 2 yıldır pandemi ve ekonomik krizin gölgesinde geçen turizm sezonu için bu yaz umut vaat ederken dünyanın gündemine oturan Rusya ve Ukrayna krizinin turizme nasıl etki edeceği merak konusu oldu. Rusya ve Ukrayna arasında gerilim git gide tırmanırken Türkiye’de turizm sektörünün en yoğun dönemi olan yaz mevsimi de yaklaştı. Ülkenin turizm cennetleriyle ünlü Ege Bölgesi, her yaz özellikle Rus turistleri ağırlarken krizin büyümesi halinde turizm sektörünün payına ne düşeceğine dair tartışmalar da başladı. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, Rusya ve Ukrayna krizinin Türkiye ve Ege Bölgesi turizmini nasıl etkileyeceğine dair görüşlerini paylaştı.

‘SÜREÇ İYİ YÖNETİLİRSE…’

Rusya ve Ukrayna krizinin Türkiye ve Ege Bölgesi turizme nasıl etki edeceğine dair değerlendirmelerde bulunan Demir, “Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan olayı dünya zaten bekliyordu, sürpriz olmadı. Türkiye’nin dış politikası iyi yönetilirse Rusya’dan gelecek turistlerde herhangi bir eksilme söz konusu olmayacağını düşünüyoruz. Tabii ki bu, biz turizmcilerin sağduyulu düşüncesi… Süreç iyi yönetilirse Türkiye ile Rusya arasında Ukrayna ile alakalı bir sorun çıkmayacağından emin gibiyiz. Ege Bölgesi olarak düşündüğümüzde Ukrayna’dan gelen turist sayısı çok değil. Türkiye geneline baktığımızda ise daha çok Rusya ile kriz çıkmaması önemli… Ukrayna’dan gelecek turist sayısını değerlendirdiğimizde turizmde çok fazla bir kayıp olacağını düşünmüyoruz. Şu an Rusya’dan gelen rezervasyonlarda bir sıkıntı yok. Gelişmelere baktığımızda; Ukrayna’yı destekleyen Avrupa Birliği ve Amerika, ekonomik yaptırımlarla cevap vereceğini ve savaş istemediğini söylüyor. Bu, turizmde veya diğer sektörlerde bir krize girileceği anlamında bir sinyal vermiyor. Savaşmayacaklarını açık ve net söylüyorlar. Bunun turizme olumsuz bir yansıması henüz görülmedi. Daha yaz mevsimine birkaç ay var, bu süreçte belirsizliklerin azalacağı kanaatindeyiz” diye konuştu.

‘OLUMSUZLUK BEKLEMİYORUZ’

Rusya ve Ukrayna arasında olası bir savaş yaşanması halinde turizme nasıl yansıyacağına yönelik görüşlerini açıklayan Demir, “Turizm her şeyden etkileniyor. Pandemiden etkileniyor, savaştan etkileniyor. Bütün sektörler etkileniyor. Ama dünyanın maalesef şu anda uyguladığı sistem böyle… Bu krizlere alışacağız. Krizlerde de tatil yapma imkânı söz konusu… Baktığımızda, pandemide tatil ön plana çıktı. Bence her kriz olduğunda ‘Turizm darbe yiyecek’ düşüncesinden uzaklaşmamız lazım. Daha sağduyulu düşünmeliyiz. Kriz içerisinde nasıl mutlu olunabilir, nasıl tatil yapılabilir diye planlama yapmamız lazım. Pandeminin harareti sönmeye başladı, bu da bir avantaj olacaktır. Geçen yıl gurbetçilerimizin dışında Avrupa’dan turist gelmedi, şimdi onlar hareketlendi. Bazı eksikliklerimizi bazı ülkeler kapatacaktır. Turizmde ciddi bir olumsuzluk beklemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi