DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- ÇİN’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsle tüm dünya gibi ülkemiz de mücadele ediyor. Salgının yayılmasını önlemek ve insan hayatını tehlikeye atmamak için birçok önlem alınırken; bunlardan biri de 65 yaş ve üstündeki yurttaşların sokağa çıkmalarının yasaklanması oldu.

Peki, emeklilerin bu süreçte yaşadığı temel sorunlar nedir?  DİSK’e bağlı Emekliler Sendikası (DİSK Emekli-Sen) Çiğli Temsilcisi, emekli gazeteci Sait Temur, bu konuya yönelik sorularımızı yanıtladı.

‘MADDİ YARDIM YAPILMIYOR’

Salgın sürecinde sokağa çıkma yasağı bulunan emeklilere herhangi bir maddi yardım yapılmadığını ifade eden Temur, “Emekli-Sen Genel Merkezi bizden, yani Türkiye genelindeki şube ve temsilciliklerden bir rapor istedi ve çevremizdeki emeklilere yardım ulaşıp ulaşmadığı soruldu. Bire bir araştırmalarımızda gördük ki sınırlı sayıdaki lokal yardımların dışında devlet emeklilere gitmiyor. Ayrıca cumhurbaşkanının söz verdiği maske ve kolonyalar da bir ay gecikmeli olarak gönderilmeye başlandı. Kaldı ki bu da bir sorunu çözmüyor. İl ve ilçe belediyeleri bu açığı kapatmaya çalışıyor ancak onların da bin bir türlü engellerle karşılaştıklarını biliyoruz” diye konuştu.

‘GEÇ KALINMIŞ BİR KARAR!’

 “Sokağa çıkma kararını destekliyoruz” diyen Temur uyardı:  “Bu karar geç kalınmış bir karardır. Ancak eksikleriyle birlikte bu karar emekliler için yaşamsal bir tehlikeye dönüştü. 65 yaş ve üstü yurttaşlara ‘sokağa çıkmayın’ dediğiniz zaman onların beslenmelerini sağlamak ve sağlık kontrollerini yapmak bir zorunluluktur”

HER HANEYE 2 BİN LİRA!

 Eve kapatılan 65 yaş üstü vatandaşlara test yapılmasının zorunluluk olduğunu belirten Temur, “Yapılacak testler hem kendileri hem de birlikte yaşadıkları insanlar ve komşuları için gereklidir. Bu kesimin %80’i ilaç kullanıyor ve iyi beslenmeleri zorunludur. Bu durumda Kovid-19 testi yapılmadığı gibi ilaca ulaşamayan emekliler var. Gıda, maske, dezenfektan ve temizlik ürünlerine çok ihtiyaç var. Emekli-Sen olarak talebimiz, bu süreçte emeklilerin yaşadığı her haneye iki bin lira yaşam hakkı desteği sağlanmasıdır” diye konuştu.

'TASARRUF DEYİNCE AKLA İLK GELEN EMEKÇİLER VE EMEKLİLER'

Sait Temur sözlerini şöyle noktalandırdı:

 “DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Emekli-Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu her fırsatta ‘açlık sınırının altında, hatta bin liranın altında maaş alan emekliler var’ dediklerinde iktidar ve iktidar çevreleri bunun doğru olmadığını iddia ediyorlardı. Bugün en düşük emekli maaşını 1.500 liraya çıkarmaları bizim haklı olduğumuzun kanıtıdır. Bu da yetmez; Emekli-Sen’nin talebi gayet nettir. En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyinde olmalıdır. Emeklilerin bundan sonraki zamlardan faydalanamayacağına ilişkin haberler bu yönde kamuoyu oluşturmaya yöneliktir. Tasarruf denildiğinde ilk akla gelen emekçiler ve emekliler oluyor ve biz bunu reddediyoruz. Tasarruf yapılacaksa devleti yönetenler kendilerinden başlamalıdırlar. Daha bugün basına yansıdı Saray’a 14 yeni ve lüks araç için ihale açıldı. TBMM’ye 25 yeni araç kiralanması için ihale yapıldı. Tasarruf buralardan başlamalı”

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Temur sözlerinin sonunda Belediyelere, Sivil toplum kuruluşlarına ve derneklere dayanışma çağrı yaparak çevrenizde ihtiyaç sahibi emekliler başta olmak üzere komşularınıza yardım etmelerini isteyerek "Bu gemiyi kaptan değil, tayfaların devrimci dayanışması kurtaracaktır. Bu dayanışma insanlığı yaşatacak kudrete sahiptir" dedi.

Editör: Haber Merkezi