Özer Akdemir- Balçova, Çiğli, Narlıdere, Karşıyaka ilçesi sınırları içerisinde yapılması planlanan İzmir Körfez Geçişi Projesi’nin nihai ÇED Raporunun askı süresi doldu. Vatandaşlar hem ekolojik tahribat, hem büyük bir kaynak israfına yol açacağını belirtip, “Eğer yapılırsa İzmir’in iki yakası bir araya gelmez” denilen projeye itiraz ettiler.

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapımı planlanan İzmir Körfez Geçişi Projesi'nin ÇED raporu, kentteki ekoloji örgütleri, meslek odaları, belediyeler ve vatandaşların itirazlarına rağmen kabul edildi.  Son olarak İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca (İDK) yeterli bulunup nihai olarak kabul edilen ÇED raporu 22 Mart tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü internet sitesinde yayımlanarak askıya çıktı. 

10 günlük askı sürecinde halkın görüş ve önerileri alındıktan sonra Bakanlık, halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İDK’nın yeniden toplanmasını isteyebilecek. 

Askı süresinin bitimi olan son gün EGEÇEP, İzmirlilerin projeye itirazlarını yapabilmeleri için bir dilekçe örneği hazırlamıştı. İzmirliler de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderdikleri bu dilekçelerle projeye itirazlarını ortaya koydular. 

Bir liman kenti olan İzmir’de Körfez’in, kentin ayrılmaz bir parçası olduğunun altı çizilen bildiride “İzmir, coğrafyasının verdiği olanaklarla, uygarlık birikimini yaratmış güçlü bir simge kent olma özelliğini korumalıdır. Bunun için de İzmir’in simgelerinden olan Körfez’in tünel ve köprülü yol geçişi çılgınlığına kurban edilmemesi gerekir.” denildi.

İzmir Körfez Geçişi Projesi’nin Körfez’e zarar vereceği belirtilen dilekçede, projenin kamu yararı niteliği taşımadığının altı çizilirken nihai yapılan ÇED raporunun, projenin körfeze vereceği zararları ortadan kaldıracak nitelikte olmadığı dile getirildi. Dilekçede, proje ÇED raporunu inceleyip eleştirilerini sıralayan bir rapor açıklayan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulunun (İKK) raporundan alıntılar yapılarak Körfez Geçişi Projesi’nin yaratacağı ekolojik tahribat ve kamu malına yönelik zararlara dikkat çekildi. 

İzmir Körfezi Geçiş Projesi kuzey çevre yolu Çiğli Sasalı kavşağından başlayıp köprü olarak Körfez ortalarına kadar gelirken, sonrasında tünel olarak devam ediyor. Geçiş Narlıdere’de İzmir Çeşme otoyoluna bağlanan kavşakla sona eriyor. Projede 12 kilometre otoyol, 16 kilometre raylı sistem tramvay olarak öngörülüyor. Bu kapsamda kuzeyde 4.2. kilometre ayaklar üzerinde köprü, 800 metre bir yapay ada ve 1.9 kilometre batırma tüp tünel olarak öneriliyor.

TMMOB’NİN PROJEYE YÖNELİK ELEŞTİRİLERİ

* İzmir Körfezi Geçiş Projesi İzmir’in bütün ölçeklerdeki plan kademelerinin hiçbirisinde bulunmamaktadır. 

* Ulaşım ana planı etütlerinin ve araştırmalarının hiçbir yerinde önerilen körfez köprü tünel projesinin gerekliliğine dair bir bulgu ortaya konmamaktadır. 

* “Önerilen köprü-tünel-ada projesi ile İzmir Körfezi için yaşamsal bir çevre sorunu felaketi yaratılmış olacaktır. İzmir Körfezi ortasında hiç gereği olmayan ve yapılabilecek en büyük yanlış bir yapay ada oluşturmaktır.

* Önerilen proje uygulanacak olursa İzmir’in sahip olduğu doğal zenginliklere çok önemli ve geri dönüşü mümkün olmayan zararlar verilecektir.

* “Hesaplanan 3.5 milyar liralık maliyet baz alındığında bile 1 kilometresi yaklaşık 330 milyon liraya mal olacaktır. 3.5 milyar lira bir kaynak ile İzmir kent içi ulaşım projelerinin tamamı ve ulaşım araçlarının tamamı gerçekleştirilebilir.

* Bu ve benzeri projelerle kentlerde kamusal yarar yerine, giderilmesi olanaksız ve büyük ölçüde mali kaynak israfına ve çevresel, kamusal zarara neden olunacaktır.

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi