Gizem TABAN/İZ GAZETE- S.S. Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği’ne bağlı yapı kooperatifleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraki İZBETON Şirketi tarafından sürdürülen kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik yapılan eleştiriler ve gündeme getirilen iddialar hakkında bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği tarafından Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı’nda yapılan basın açıklamasında; S.S. Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kurt, İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi Halil Kelli, İş Dünyası Uzundere Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Zeybek, İş İnsanları Gaziemir Yapı Konut Kooperatifi Başkanı Serdar Deniz, İzmir Merkez Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi Başkanı Melih Tandoğan, İş Dünyası Uzundere Kooperatifi Başkanı  İrfan Erol, İşadamları Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Çetin Güvercin, İş İnsanları Örnekköy Kooperatif Başkanı Şenol Arslanoğlu, Batı Koop Estabel Yapı Kooperatif Başkanı Bilgin Dağlı ve İş Dünyası Konut Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Onur Yaman yer aldı.

SÜRECİ DETAYLARIYLA ANLATTI

İZBETON ile sürdürdükleri kentsel dönüşüm çalışmalarının başlangıç sürecine dair bilgiler veren S.S. Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kurt, “Kısa adı Kentsel dönüşüm olan 6306 sayılı Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki yasanın 8’inci maddesinde verilmiş olan yetkiyle İBB Meclisi, İZBETON A.Ş ile düzenlenecek protokol ile konut inşaatlarının yaptırılmasına oy birliği ile karar vermiştir. İBB ile İZBETON A.Ş arasında inşaat yapım protokolü düzenlenmiştir. Bu protokolün yapılmasından sonra kentsel dönüşüm alanlarının yapılaşma çalışmalarını üstlenen IZBETON A.Ş konutların yapımı için bir yandan alt yapı ve planlama çalışmalarını yürütmüş, bir yandan da üst yapı imalatlarını yürütecek yüklenici araştırması yapmıştır. Yaklaşık bir yıl süren araştırmalar, son dönemde yaşanan piyasa koşulları, yüksek enflasyon ve fiyat istikrarsızlıkları nedeniyle sonuçsuz kalmıştır. Bu aşamadan sonra proje, ruhsat ve alt yapı çalışmalarını tamamlayan İZBETON A.Ş. önce Örnekköy 3’üncü ve 4’üncü Etap sonra da Gaziemir 1’inci Etap üst yapı sözleşmelerini kooperatiflerle imzalamış bulunmaktadır. Batı Anadolu Konut Yapı Kooperatifleri Birliği Batı Koop olarak 2014 yılından beri çeşitli mecralarda dile getirdiğimiz ‘Kentsel dönüşüm kooperatifsiz olmaz’ savının bugün geldiğimiz nokta itibarıyla doğruluğunun kanıtlanması bizi mutlu etmiştir” diye konuştu.

‘DÖNÜŞÜM KOOPERATİFSİZ OLMAZ’

Kentsel dönüşümün kooperatifsiz olmayacağını vurgulayan Kurt, “Çünkü Kooperatif demek, halk demektir, kooperatif demek kamu yararı demektir. Kooperatif demek, ortaklarının küçük birikimlerini büyük yatırımlara dönüştüren sosyal bir yapı demektir, bu yapı sayesinde ev sahibi olmayı hayal edip de yüksek yapı ve arsa maliyetleri nedeniyle bugüne kadar başaramamış insanları ev sahibi yapmak demektir. Kooperatiflerle şirketler arasındaki fark, şirketler yaptıkları işin rantını kendi kar hanelerine yazarlarken kooperatiflerin kazandığı her şey aidat ödeyen ortaklarına ait olmaktadır. Özellikle kentsel dönüşümde yıllardır çeşitli firmaların yaptıkları kentsel dönüşüm çalışmaları sonucunda binlerce, on binlerce kentsel dönüşüm mağdurları ortaya çıkmıştır” dedi.

‘ÖRNEK TEŞKİL EDECEKTİR’

İZBETON A.Ş ve kooperatif yapıya güvenerek onay veren İBB Başkanlığı’nın Türkiye'ye örnek olacak bir hamle başlattığını belirten Kurt, “Kentsel dönüşümde elini taşın altına koyan Batı Koop kooperatifleri olarak hızla ilerleyen çalışmalarımızın, devam eden inşaatlarımızın, açık ve şeffaf kooperatif yapılarımızın ülkemize örnek teşkil edeceğini düşünüyoruz. İnşaat yapım önceliğini hak sahiplerinin konutlarının yapımına veren kooperatiflerimiz yapmış oldukları sözleşmelere sadık kalarak zamanında ve güvenli, sağlıklı ve değerli konutları teslim edecektir” ifadelerini kullandı.

‘BİR RANT SÖZ KONUSU DEĞİL’

2014 yılından bu yana kentsel dönüşümün neden şirketler tarafından yapılamadığına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kurt, “Artan maliyetlere karşı müteahhit arkadaşlarımız bu işi kendi öz kaynaklarıyla yapmaya çalıştığından ve hesaplayamadıklarından dolayı bu işe giremediler. Biz İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya’ya gidip kooperatiflerle kentsel dönüşümün olup olamayacağı görüşünü sunduğumuzda kendisi bize güvendi. Şu algıyı silmek lazım; kooperatifler kimseye bir şey satmaz. Burada bir rant ya da kazanç söz konusu değil. Kooperatifler bugüne kadar başarılı işlere imza atmıştır ve bu işin içinden de alnının akıyla çıkacağına güvenimiz tam. Biz iş bitene kadar Büyükşehir’in tapuları almıyoruz. İş bittikten ve hak sahipleri tapularını aldıktan sonra kalanları biz alıp üyelerimize teslim ediyoruz” diye konuştu.

‘BU BİR MESLEK DEĞİL’

“Kooperatifçilik profesyonel bir iş değildir, fahri olarak yapılan iştir” diyerek açıklamalarını sürdüren Kurt, “Kooperatif, insanların bir araya gelerek yatırım yapmasıdır. Bu bir meslek değil. Kooperatif bir şey satmaz. Örneğin 400 daire yapılıyorsa 200 tanesi hak sahiplerinin 200 tanesi de kooperatif ortaklarınındır. Bu yapılan sözleşmeler süreli sözleşmelerdir, süreli işlerdir. Biz burayı gününde teslim edebilmek için gece gündüz çalışacağız” dedi.

‘RANDEVU ALACAĞIM’

Kentsel dönüşümün kooperatiflerle yapılması konusunda kentteki Cumhur İttifakı kanadından gelen eleştirilerin sorulması üzerine Kurt, “İBB İZBETON’a devrederken şartları belirlemiş, Meclis’ten geçmiş, kooperatif teminatları yatırmış. Bir yıldan beri müteahhit aranıyor, bulunamadı. Ben bu toplantıdan sonra tüm siyasi partilerin il başkanlarından ve milletvekillerinden randevu isteyeceğim. Bu iş için kooperatifin neden doğru yöntem olduğunu anlatacağım. Ben Batı Koop Genel Başkanı kimliğimle ne AK Partili ne CHP’liyim. Ben İzmirliyim. Aramızda CHP’li arkadaşımız da var, MHP’li arkadaşımız da var. Buradaki tek sorunun yanlış bilgilendirme olduğunu düşünüyorum. Bunları gerekirse belediye meclislerine de gidip anlatacağım” dedi.

‘SİYASİ TARAFIYLA ALAKAMIZ YOK’

‘Cumhur İttifakı’nın, dönüşüm çalışmalarındaki kooperatif modelini eleştirmesinin nedeni ‘Yapamıyorsanız, TOKİ yapsın’ algısı yaratmak mı?’ sorusuna yanıt veren Kurt, “Bu siyasi bir yaklaşım, bizim bu konuda bir fikrimiz yok. Biz bunun kooperatif tarafından yapılmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Yoksa devlet kanun çıkarır TOKİ yapar. Ama biz bu kooperatif modelinin doğru olduğunu düşünüyoruz. İşin siyasi tarafıyla bir alakamız yok” ifadelerini kullandı.

‘SİYASETİN GİRMESİNİ İSTEMİYORUZ’

İş İnsanları Örnekköy Kooperatif Başkanı Şenol Arslanoğlu ise, “Bu işi ısrarla siyasiler bu hale getirdi. Burada farklı partilere gönül veren arkadaşlarımız var. Bizim aramıza siyasetin girmesini hiç istemiyoruz. Bu 1 senelik mesele de değil, 10 yıllık mesele… Biz yıllardır kentsel dönüşümün kooperatiflerle yapılması gerektiğini söylüyoruz. Biz bir ateş taktık, bunun tüm Türkiye’ye yayılmasını istiyoruz. Herkes kooperatifleşmeli” dedi.

Editör: Haber Merkezi