MİHRİCAN CANDEMİR / İZ GAZETE- İZ Televizyonu’nda yayınlanan Özgür Coşkun ile Sektör programının konuğu İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu oldu. Kuyumcuların yaşadıkları sorunlara değinen Buyrukçu, çalışmalarından, istifa etme sebeplerinden ve kuyumculuk sektöründen bahsetti.

‘FİKİR AYRILIKLARI OLDU’

Önceki başkanla fikir ayrılıkları yaşadıklarını belirten İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, “Ben biraz daha kamu kurumlarının kurumsal yönetilmesi taraftarıyım. Kurumun başında başkanın değil kurumun anılmasını isterim. Biz de yarı devlet kurumuyuz. Tek kişiye bağlı değiliz. Bu yüzden ayrıldım ve aday oldum” dedi. Ayrıca projelerinden de bahseden Buyrukçu, “Göreve gelir gelmez bütçesel anlamda bir şey yoktu. Bu yüzden yeniden bütçe yaratmaya çalıştık. Üretilebileceğimiz projeleri hayata geçirmeye başladık. Gelir getirici, esnafın işini kolaylaştıran projeler üstüne yürüdük. Altın haber dergilerimizi ücretsiz dağıtıyoruz. Kuyumcu yanlarında çalışanlara personel kartı çıkardık. Çantacıları denetleyip, çanta izin belgelerini verip esnafımızın da çanta izin belgeleri olan toptancılardan alışveriş yapmasını sağladık. Çünkü onlar bizim odamızın denetiminde olan insanlar ve şu an bunda da başarılı gidiyoruz” diye konuştu.

GÜVENE DAYALI SEKTÖR

Esnafa her zaman kapısının açık olduğunu vurgulayan Buyrukçu, “Görevleri paylaştık. Ekip olabiliyorsanız başarı gelir. Esnafın bütün sorunlarıyla tek tek ilgilenmeye çalışıyoruz. Telefonum, kapım hepsine açık. Biz güvene dayalı bir sektörüz. Elimden geleni yapmaya hazırım” dedi. Kuyumculuk sektörünün temel sorunlarına dikkat çeken İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, “Birçok sorunumuz var. Bir kere milli altınların fiyatlarının her kuyumcuda farklı olması halkı kuyumcuya karşı güvensizliğe itiyor. Devlet büyüklerimizin konuyu iyi anlaması lazım. Bakanlığa yazı yazdık, Ticaret İl Müdürü ve onun yardımcılarıyla bir görüşmemiz olacak. Bazı kuyumcuların denetlenmesi hakkında çok ciddi bir atılımımız var” ifadelerini kullandı.

‘PIRLANTALAR GÜVENDE’

İzmir Gemoloji Laboratuvarı’nın kuruluşundan ve kuruluş amacından bahseden Buyrukçu, “IGL sertifika İzmir Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle, odamızın kendi bünyesinde kurulan bir laboratuvar. Kesinlikle ticari kaygıyla değil kamusal hizmet amacıyla kullanılan bir laboratuvardır. İzmir Gemoloji Laboratuvarı vatandaşımızın çok işine yarayacak. Vatandaşlarımız IGL sertifikasıyla daha güvenli bir şekilde pırlanta alacak. Tunç Başkanla bir randevumuz var. Billboardlarda ‘Pırlantalarınız IGL ile Güvende’ mottosuyla reklamlara ve sosyal mecralara çıkacağız” şeklinde konuştu.

‘ÖNCELİĞİMİZ ESNAF’

Önceliklerinin esnafa, kamuya hizmet olduğuna vurgu yapan ve ahlaklı esnafın arkasında olduklarını belirten Buyrukçu, “Bu koltuklar bize dört yıllığına emanet edildi. Bu emaneti iyi taşımak, sahip çıkmak lazım. Kamuya, esnafa faydalı işler yapmak bizim için en önemlisidir. Önceliğimiz daima esnaftır” dedi. Ayrıca kuyumcuların denetlenmesi ve Kuyumcular Odası’nın yetkisinin arttırılması gerektiğini söyleyen Buyrukçu, “Biz kuyumcuları denetledikçe vatandaş da rahatlayacak. Ticaret Bakanlığı yetkililerine ve tüm makamlara sesleniyorum; Kuyumcu Odası’nın yetkisinin arttırılmasını talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

PROJELERİNDEN BAHSETTİ

Konak sınırında bir kuyumcu kent olacağını söyleyen ve projelerinden bahseden Buyrukçu, “Gemoloji Laboratuvarı’nın Ege Bölgesi’nde iyi tanınmasını ve pırlantaların kontrol edilmesini sağlamayı hedefliyoruz. 28 Mayıs gecesi 70. kuruluş yıldönümü balomuz var. Tüm sektörü bir araya getireceğiz, esnaflarımızla beraber olacağız. İnternet sitemizi güncelledik, aplikasyon uygulamasıyla ilgili çalışıyoruz. Bizim bölgemize yakın bir bölgede Kuyumcu Kent projemiz var. Kuyumculukla ilgili birimleri bir sokağa almayı planlıyoruz. Bir kuyumcu kent geliyor” dedi. Ayrıca kuyumcu fuarı yapmayı planladıklarını söyleyen Buyrukçu; “İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Odası ve Esnaf Sanatkârlar Odası desteğiyle büyük bir kuyumcu fuarı yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

30 HAZİRAN SON

Kuyumculuk sektöründe çalışmak isteyenler için açıklamada bulunan Buyrukçu, “Bir fotoğraf ve kimlik fotokopisi ile Kuyumcular Odası’na başvuruyorlar. Sınav tarihinde geliyorlar yeterlilik belgesi alıyorlar. Daha sonra o belge kalfalık ve ustalık belgesi yerine geçiyor. 30 Haziran son başvuru tarihi” diye ekledi.

Editör: Haber Merkezi