Geçidin en önemli özelliği, 150 ton ağırlığında 50 metre uzunluğundaki gövdesi. Gövde İzmit'ten iki TIR'la gelecek, Yeşildere Şantiyesi'nde montajı yapılacak. Gövde montajı, 14 Mayıs gecesi cadde 12 saat trafiğe kapatılarak yapılacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bir yıl önce açılışını yaptığı Konak Tüneli'nden günde ortalama 2 bin 600 araç geçerken, bu trafik yoğunluğu kentin kalbi durumundaki 'Konak'ta, yaya üst geçidini zorunlu kıldı. Konak Meydanı'nda yayalar, sürekli akan trafikte araçların arasından karşıya geçerken büyük tehlike atlatıyor, metro alt geçidini kullanmak zorunda kalıyordu. Koruma Kurulu, meydanın kentsel, kültürel ve tarihsel önemine dikkat çekerek Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün Mimar Ersen Gürsel'e yaptırdığı projeye onay verdi. Daha önce Konak Meydan düzenlemesini ve Konak Pier Üst geçidini de yapan Gürsel, yapıyı tasarlarken, tasarımıyla değil işleviyle ön plana çıkmasına özen gösterdiğini, kentin en önemli mekanında yumuşak bir eğri şeklinde duracak üst geçidin Cumhuriyet Caddesi hafıza mekanını zihinlerde canlandırmasını istediğini söyledi. Gürsel, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet Bulvarı, Pasaport ile Mithatpaşa Caddesi kentin hafıza mekanları. Bu yaya üst geçidi bu cadde ve bulvarları birbirine bağlayacak. Bu yolun üzerinde hemzenin geçit mümkün değildi. Burası, tarihi bir ulaşım aksı. Proje, Cumhuriyet Caddesi ile Bahri Baba Parkı'nı bağlayan bir yaya yürüme yolu olarak ele alındı. O hafıza mekanın sürekliliğini sağlayacak bir yapı. Rengini krem olarak düşündüm. Baskın olmayan hafif bir yapı. Korkulukların güvenlik nedeniyle belli aralıkları var. Ancak dışarıdan görünmeyecek. Yüzde 5 rampayla başlıyor, eğim biraz yükseliyor, hafif bükülmüş bir omurga şeklinde. Tasarımıyla değil işleviyle ihtiyacı karşılayan bir tasarım öğesi. Koruma Kurulu bu projeyi çok benimsedi. Konak, İzmir kenti için çok önemli bir yer. Buna uygun bir üst geçt oldu."

RAKAMLARLA KONAK YAYA ÜST GEÇİDİ

- Yaya Üst Geçidi'nin Doğu tarafındaki taşıyıcı ayağı (YKM önü) İzmir metro hattının güneyinde, batı tarafındaki taşıyıcı ayağı ise metro aksının kuzeyinde yer alacak. Metro hattının üzerine basmadan geçmek zorunda olduğumuz bu kısımdaki yaya köprüsü açıklığı 50 metre.

- Üst geçidin yapımına 15 Şubat 2016 tarihinde Kocaeli'nde başlandı.

- 17 Nisan 2016 tarihinde Bahri Baba Parkı otobüs durakları tarafından üst geçidin montaj çalışmalarına başlandı.

- Konak Yaya Üst Geçidi'nin, çelik platform uzunluğu 130 metre olup, 10 metre uzunluğunda 13 modülden oluşuyor.

- Doğu ve batı tarafında dörder tane, açıklık ortasında da beş adet modül bulunuyor. Modüllerin bağlantısı bulonlarla sağlanıyor.

- Doğu ve batıda yer alan rampalarla birlikte üst geçidin toplam uzunluğu 160 metre.

- Çelik platform genişliği 4.50 metredir.

- Yaya korkulukları arasındaki yaya platform genişliği 4.20 metre.

- Yaya yolu ahşap kompozit panel ile kaplanacak.

- Yaya üst geçidi yaya korkuluk dikmeleri arasındaki alan, LED armatürlerle aydınlatılacaktır.

Elif DEMİRCİ / İZMİR, (DHA)

Editör: Haber Merkezi