TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehlika Koç, kolonya kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara dair yazılı bir açıklama yaptı.

'MERDİVENALTI ÜRETİMLER DE OLABİLİR'

Koç yaptığı açıklamada, "Günlük yaşamın içinde sık sık kullandığımız bir ürün olan kolonya,ferahlatıcı özelliği nedeniyle evlerin, büroların neredeyse gizli demirbaşı gibidir. Ülkemizde ve dünyada yaşanılan Corovirüs salgını sonrasında antibakteriyel özelliği nedeniyle kolonya kullanımı ve tüketimi oldukça artmıştır. Yapımı özel bir teknoloji gerektirmeyen kolonya, yapısı itibarı ile merdiven altı üretime çok müsait bir üründür. Kolonya üreticisi firmalar yaklaşan Şeker Bayramı nedeniyle artan talebi karşılamak amacıyla üretimleri arttırmaktalar, ancak küresel iklim krizi ve beraberindeki hammadde kaynaklarında yaşanılan sıkıntılar sonucunda  etil alkol temininde zorluk ve artan hammadde fiyatı karşısında kolonya maliyetlerinin çok fazla artması üretici firmaları zor durumda bırakmaktadır. Artan maliyetler karşısında kolonya üretiminde merdivenaltı üretimler de  olabilmektedir. . Merdivenaltı üretimde ise etil alkol yerine endüstride boya inceltici, teksir makine sıvısı, antifriz, cam temizleyici gibi maddelerin yapımında kullanılan metil alkol (metanol) kullanımı görülmektedir. Metil alkolün, hem zehirleyici hem de gözlerde körlüğe neden olan, vücuda nüfus ettiğinde deride döküntüye neden olan özelliği vardır. Hem koku hem de yapı bakımından birbirine çok benzeyen etil alkol ve metil alkolün birbirinden ayırt edilmesi duyusal olarak imkansızdır. Ancak laboratuvar koşullarında uygun cihazlarla analiz edilerek anlaşılmaktadır" ifadelerini kullandı.

TAVSİYELERİNİ SIRALADI

"Tüketiciler, bilindik  ürünleri tercih etmelidir" açıklamasında bulunan Koç, "Kolonya satın alırken; ürünün etiket ve kutu üzerindeki bilgileri, barkod, üretim seri numarası, içindekiler ve alkol derecesini gösterir bilgileri kontrol edilmelidir. İyi bir kolonyanın kokusu tazedir,görünüşü berraktır,içinde tortu bulunmaz, ambalajında herhangi bir sızdırma yoktur. En çok kullanılan limon kolonyalarının alkol derecesi 80° olmalıdır ve içeriğinde boyar madde bulunmamalıdır. Limon kolonyalarının dışındaki diğer kokulardaki kolonyaların da alkol dereceleri en az 60°-70° olmalıdır. Kolonya kozmetik sınıfında bir ürün olduğundan, üretim yerlerinin, Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayınlanan  Kozmetik İyi Üretim Uygulamaları esaslarına uygun olması gerekmekte ayrıca üretim yerlerinde, üretimden sorumlu yeterli bilgi ve tecrübeye sahip  teknik eleman bulundurulmalıdır. Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge şubesi olarak; tüketicilere mümkün olduğunca güvenilir satış yerlerinden ve yine bilindik markalardan alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz.  Sahte ürünlerin uzun süreli kullanımı ciltte tahrişe yol açar. Böyle bir durum yaşandığında ürünün kullanımı derhal kesilmeli. Merdiven altı üretimin önüne geçilmesi amacıyla denetimler sıklaştırılmalıdır. Özellikle, bu ürünlerin imalatında kullanılan etil alkol satışları ciddi şekilde denetlenmeli, Halk sağlığını hiçe sayanlara fırsat verilmemelidir" ifadelerini kullandı. 


 

Editör: Haber Merkezi