15 yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni yöneten bir isim, partisinin ilçe başkanlıklarını ziyarete başlarsa, siyaseti yakından takip edenler bunu sadece ‘nezaket ziyareti’ olarak görmez.

Aziz Kocaoğlu’ndan bahsediyorum.

Her ne kadar, pandemiden önce yapılacağı bilgisi duyulmuş olsa ve Kocaoğlu bu ziyaretlerde “Yanlış anlaşılmasın, bu sadece nezaket ziyareti” dese de, altında bir şey aramamak mümkün değil.

Hele ki, başkan olduğu dönemde sadece İzmir siyasetini değil, genel merkez siyasetini dahi kontrol eden/kontrol etmeye çalışan Aziz Kocaoğlu ise mevzu bahis…

Burada bir ‘es’ veriyorum, tekrar ziyaretlere döneceğim.

31 Mart seçimleri öncesinde İzmir siyaseti için genel tablo ‘iki kutup’ üzerinden şekilleniyor oluşuydu. Aziz Kocaaoğlu ve siyasi ekibi; İzmir siyasetini büyük oranda konsolide ederken, Kocaoğlu’nun hareket imkanı tanımadığı, bu etkin ekibin üvey evlat muamelesi yaptığı isimler ise, Tuncay Özkan etrafında bir araya geliyordu.

Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı başlatılan ‘İmza Hareketi’nde, Muharrem İnce tarafında yer alan Kocaoğlu ve ekibi, Kurultay toplamayı başaramayınca, belediye başkan adayları sürecinin de tamamen dışında kaldı.

Tam da bundan sonra, CHP İzmir siyasetinde büyük bir boşluk oluştu.

Çünkü, her ne kadar Tuncay Özkan ve ekibi 31 Mart seçimlerinden sonra güçlerini epey katlasa da, Tunç Soyer ve ekibi, bu 2 yıl içerisinde, eski Büyükşehir yapısından doğan siyasi boşluğu tam olarak dolduramadı. Hatta şöyle ki, CHP içerisinde uzun yıllar emek harcayan ancak şu an kendisini hiçbir ekibe yakın hissetmeyen bir çok isim, yeni Büyükşehir yapısı ile siyaset yapmak istese dahi, sisteme dahil edilmedi ya da olamadı.

Bunun sebeplerini sonra sonra daha net anlar ve yeniden konuşuruz ancak nihayetinde çokça isim, siyasetin dışında kaldı.

Dönelim Kocaoğlu’nun ilçe turlarına.

İşte tüm bu tablo içerisinde ilçeleri gezmeye başlayan Kocaoğlu’nun ‘Siyasi bir amacım yok, bu yaştan sonra sadece torunlarımı sevmek istiyorum’ sözleri inandırıcı olamıyor.

Bana kalırsa, bu ‘siyasi boşluğu’ hatta olası CHP iktidarında ortaya çıkabilecek olan siyasi olanakları en iyi görenlerden biri Aziz Kocaoğlu

Kocaoğlu’nun ziyaretlerinde kurduğu iki cümlesi ise ne yapmak istediğine dair bir ipucu veriyor.

  1. Deniz Yücel başkanlığı başarılı yürütüyor, milletvekili olmayı hak ediyor.
  2. Olgun Atilla’ya haksızlık yapıldı.

Ne dersiniz? Ziyaretlerine, başkanken en çok kavga ettiği Konak İlçe Başkanlığı’ndan başlayan Kocaoğlu, “Büyük abi, akil adam” olmak istiyor olamaz mı? Deniz Yücel’i olası erken seçimde meclise gönderip, Olgun Atilla ya da siyaset dışında bırakılan kendi ekibinden isimleri yeni İl Başkanı olarak atatmak istiyor olamaz mı? Memleket Partisi’nin etkin hale gelmesinin önüne geçecek isim olarak kendisini yeniden kabul ettirmek istiyor olamaz mı?

Ne dersiniz? Sadece torunlarını sevmek isteyen bir eski başkan, neden ilçe ziyaretleri yapsın ki?

Ne dersiniz? Doğa boşluk tanır mı?